Vyporiadanie spoluvlastníctva - právna poradňa

Vyporiadanie spoluvlastníctva v zmysle zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník

Právna poradňa o vyporiadaní spoluvlastníctva (majetku)

Položiť otázku advokátovi Prehľad zodpovedaných otázok

Vyplatenie z domu

Online právna poradňa
Oblasť práva: Vlastníctvo - všeobecné otázky, Trenčín
Odpovedá: JUDr. Milan Ficek, advokát
Odpovedané dňa: 15. 4. 2017

Otázka: Vyplatenie z domu

Dobry den, manzelov brat chce vyplatit nas aj sestru z rodicovskeho domu. Rodicia ziju, su pracovne aktivni, brat chce zostat u nich so svojou rodinou byvat. Dom je 3 podlazny, kazde podlazie ma svoju kuchynu aj soc.zariadenie, takze velky 3-generacny dom. Znalec dom ohodnotil na 120.000 eur. Brat chce dom odkupit za 50.000, je to adekvatna ciastka, ked berieme do uvahy aj dozitie rodicov a ostatne priestory budu pouzivane na prenajom a tym si vlastne este aj na seba zarobi? Dakujem za odpoved.

Odpoveď: Vyplatenie z domu

Dobrý deň, hodnota bytu sa znižuje zriadením vecného bremena doživotného užívania. Pokiaľ však v tomto dome toto vecné bremeno ešte nie je zriadené, potom nie je možné ani znižovať hodnotu spoluvlastníckeho podielu. Pokiaľ sa neskôr manželov brat rozhodne zriadiť vecné bremeno, môže tak urobiť. Podiel Vášho manžela má určitú hodnotu a je len na Vašom manželovi, či predá svoj podiel za nižšiu sumu alebo nie. 

Z vašej otázky nie je zrejmé, či aj rodičia majú v tomto dome podiel. Ak by mali podiel, potom nie je možné zriadiť vecné bremeno a právo užívať dom vyplýva priamo zo zákona, z toho, že vlastnia spoluvlastnícky podiel.

 

MAJETKOVÉ VYSPORIADANIE - PORADŇA

Advokátska kancelária Ficek & Ficeková

advokát, Bratislava, Žilinská 14






Online poradňa 24 hodín

Položiť otázku zadarmo

Vložte email, na ktorý Vám pošleme odpoveď:

Uveďte dôvod nahlásenie otázky (porušenia dobrých mravov):