Najčastejšie otázky
Dedia deti podiel na dome po smrti jedného zo spoluvlastníkov?
návrh na ohodnotenie nehnuteľnosti sa štandardne robí formou znaleckého posudku. Tento väčšinou necháva vyhotoviť notár.
celá odpoveď ›Môže sa spoluvlastnícky podiel na dome zmeniť bez zápisu v katastri?
vaša situácia sa týka podielového spoluvlastníctva, kde obaja vlastníte polovicu domu, čo je potvrdené aj na katastri nehnuteľností. Váš expriateľ nemôže len tak zmeniť tento podiel na 90 %, pokiaľ ste nepodnikli také kroky, ktoré by to umožňovali.
celá odpoveď ›Vzniká spoluvlastníkovi nárok na náhradu nákladov za nevyhnutné opravy domu?
v prípade investovania do opráv v spoločnej nehnuteľnosti je dôležité zohľadniť názor druhého spoluvlastníka. Podľa Občianskeho zákonníka (§ 139 ods.
celá odpoveď ›Je na predaj časti domu po rozdelení potrebný zápis do katastra?
riešenie Vami uvedeného problému nie je až také jednoduché ako uvádzate v otázke. Ak chcú spoluvlastníci rodinného domu dosiahnuť stav, že v podstate nehnuteľnosť bude rozdelená na dve časti so samostatnými listami vlastníctva, potom je potrebné kontaktovať znalca, či je vôbec možné rozdelenie nehnuteľnosti na dve…
celá odpoveď ›Je na predaj spoluvlastníckeho pozemku potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov?
ak chcú podieloví spoluvlastníci predať túto nehnuteľnosť tretej osobe (inej osobe než už existujúcemu vlastníkovi), tak musia súhlasiť všetci podieloví spoluvlastníci. Ak by však niektorí chceli svoje podiely previesť na tretiu osobu (napriek tomu, že sa nepodarí predať celú nehnuteľnosť a kupujúci s tým súhlasí),…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, potrebujem poradiť v majetkovom práve a konkrétne v tejto situácii: Jedna nehnuteľnosť má dvoch vlastníkov, pričom každý vlastní polovicu domu. Oba vlastníci majú na svoju časť domu vziatý úver z banky. Jeden vlastník úver pravidelne a včas spláca, avšak druhému to robí veľký problém - aktuálne nemá uhradené tri splátky. Navyše, jeho časť domu je zaplombovaná súdom, nakoľko sa súdi s nejakou nebankovou inštitúciou, ktorej ručil svojím domom a neplatil. Táto situácia sa už dostala až na najvyšší súd Slovenskej republiky.
Ja som vlastník, ktorý pravidelne platí, a zaujíma ma, čo sa môže stať mne v tomto prípade. Môže mi byť odobraný celý dom, aj keď dodržiavam platobnú disciplínu? Rád by som vedel, ako docieliť, aby som s mojou časťou domu mohol disponovať podľa svojho uváženia, napríklad ju predať alebo si dať prefinancovať úver. Ako sa dá túto situáciu riešiť? Na katastrálnom úrade mi nechcú vydať list vlastníctva kvôli plombe na dome, hoci ťarcha nie je na mojej časti domu. Ďakujem vopred za informáciu a prajem krásny deň.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň
nakoľko vlastík, ktorý nespláca svoje dlhy, vlastní iba určitý podiel, teda 1/2 nehnuteľnosti, exekútor nemôže siahnuť na celý majetok a nemôže Vám zobrať celý dom. Občiansky zákonník dáva možnosť, aby sa spoluvlastníci dohodli na zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva, avšak v takýchto situáciách je potrebné komunikovať s exekútorom.
Dedia deti podiel na dome po smrti jedného zo spoluvlastníkov?
Dobrý deň, s partnerom vlastníme dom. Každý z nás má polovicu. Aký je postup, keď jeden zomrie a na dedenie majú nárok aj deti? Kto dáva návrh na ohodnotenie nehnuteľnosti?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
návrh na ohodnotenie nehnuteľnosti sa štandardne robí formou znaleckého posudku. Tento väčšinou necháva vyhotoviť notár. Samozrejme, je možné predložiť aj súkromný znalecký posudok. Ďalšou možnosťou je odhad ceny nehnuteľnosti realitnou kanceláriou.
Môže sa spoluvlastnícky podiel na dome zmeniť bez zápisu v katastri?
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, s mojím expriateľom sme kúpili dom. Financovanie bolo nasledovné: polovicu som si zapožičala od sestry a on mal polovicu našetrenú. Dom máme v spoluvlastníctve, polovicu pre mňa a polovicu pre neho. Časť, ktorú som mala požičanú od sestry, nakoniec vyplatil on a máme zmluvu, kde je napísané, že on vyplatil sestru a keď sa predá dom, z nadobudnutej hodnoty túto spomínanú čiastku dostane on.
Najnovšie expriateľ tvrdí, že je teraz 90% väčšinový spoluvlastník. Kataster je ale stále v pomere 1/2. On býva v tomto dome momentálne a ja ho vôbec nevyužívam. Predať ho už nechce.
Aké sú moje práva?
Ďakujem pekne za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
vaša situácia sa týka podielového spoluvlastníctva, kde obaja vlastníte polovicu domu, čo je potvrdené aj na katastri nehnuteľností. Váš expriateľ nemôže len tak zmeniť tento podiel na 90 %, pokiaľ ste nepodnikli také kroky, ktoré by to umožňovali. Dôležité je mať písomné podklady o dohode, ktorou by sa podiely zmenili.
V prípade nezhody o predaji nehnuteľnosti je dobré vedieť, že pre predaj je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Ak sa nedohodnete, môžete podať žalobu na súd o zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva. Súd môže nehnuteľnosť prikázať na odkúpenie ostatnými spoluvlastníkmi alebo nariadiť jej predaj, pričom výťažok sa rozdelí podľa podielov.
Vaše právo užívať nehnuteľnosť v pomere k vašemu podielu je garantované, a ak bývalý partner to nezohľadňuje, môžete sa domáhať právnej ochrany.
Nie je to komplikovaný problém. Dokonca ak nehnuteľnosť užíva sám, mohli by ste požadovať náhradu za užívanie vášho podielu.
Vzniká spoluvlastníkovi nárok na náhradu nákladov za nevyhnutné opravy domu?
Dobrý deň, chcem sa opýtať. Vlastním polovicu rodinného domu a investujem do opravy najnutnejších vecí, ako je výmena elektrických káblov a výmena poškodeného odpadového potrubia.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
v prípade investovania do opráv v spoločnej nehnuteľnosti je dôležité zohľadniť názor druhého spoluvlastníka. Podľa Občianskeho zákonníka (§ 139 ods. 1 a 2) sú z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci oprávnení a povinní všetci spoluvlastníci spoločne a nerozdielne. O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.
Pri investíciách na nevyhnutné opravy a údržbu, ktoré sú nevyhnutné pre bežné fungovanie, má spoluvlastník nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia už počas trvania spoluvlastníckeho vzťahu. Výška bezdôvodného obohatenia by bola určená na základe podielu na spoločnej veci.
Ak by druhý spoluvlastník nesúhlasil s investíciami (a tie neboli nevyhnutné), môžu taktiež vzniknúť spory o vydanie neoprávneného majetkového prospechu vo výške zhodnotenia podielu druhého spoluvlastníka pri zániku spoluvlastníctva.
Odporúčam preto pred začatím akejkoľvek investície uzavrieť so spoluvlastníkom písomnú dohodu, ktorá upraví podmienky investície a prípadného nahradenia nákladov.
Je na predaj časti domu po rozdelení potrebný zápis do katastra?
Dobrý deň,
môj manžel spolu s kamarátom vlastnia rodinný dom, pričom každý z nich má v majetku polovicu. Teraz plánujú rozdelenie, kde manželovi by malo pripadnúť druhé nadzemné podlažie, podkrovné izby a povala, vrátane samostatného vchodu. Rada by som sa opýtala, či je potrebné takéto rozdelenie zaznamenať na katastri, aby naše deti mohli v budúcnosti jeho časť predať. Alebo by bolo dostatočné uzatvoriť nejakú zmluvnú dohodu u advokáta?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, riešenie Vami uvedeného problému nie je až také jednoduché ako uvádzate v otázke.
Ak chcú spoluvlastníci rodinného domu dosiahnuť stav, že v podstate nehnuteľnosť bude rozdelená na dve časti so samostatnými listami vlastníctva, potom je potrebné kontaktovať znalca, či je vôbec možné rozdelenie nehnuteľnosti na dve časti, keďže zrejme budú potrebné nejaké stavebné úpravy rodinného domu na dve časti.
Vo veci je potrebné zabezpečiť znalecký posudok o technickej vykonateľnosti rozdelenia stavby na dve samostatné bytové jednotky /zoznam znalcov nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR/.
Podľa výsledku posúdenia znalcom budete musieť nechať vypracovať potrebnú projektovú dokumentáciu a požiadať prísl. stavebný úrad o stavebné povolenie podľa § 55 a nasl. stav. poriadku. Stav. úrad posúdi či rozdelenie stavby na dve byt. jednotky zodpovedá prísl. bezpečnostným, stavebným a hygien predpisom.
Po zrealizovaní zmien a vydaní kolaudačného rozhodnutia, pridelení samostatného popis. čísla stavieb požiadate kataster o vykonanie prísl. zmien v KN.
Vo veci odporúčame súčasne vyporiadať aj zmeny ohľadom pozemku - jeho rozdelenie podľa napr. veľkosti podielov na rodinnom dome po vykonaní stavebných prác.
Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.
Trápi vás "Jedna nehnuteľnosť a dvaja vlastníci" a chcete pomôcť?
Je na predaj spoluvlastníckeho pozemku potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov?
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu týkajúcu sa chalupy s pozemkom, ktorý vlastníme vo viacerých podieloch - napríklad 1/21, 4/7. Niektorí spoluvlastníci súhlasia s predajom pozemku a iní nie. Mám otázku, či je nevyhnutne potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Ostatní súhlasia s predajom, len dvaja ľudia sa nevedia rozhodnúť, a to najmä ohľadne sumy. Tieto osoby nás ponúhajú, že spisujú s notárom nejaké papiere a chcú, aby sme sa k situácii vyjadrili do vtedy. Veľmi pekne Vám vopred ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
ak chcú podieloví spoluvlastníci predať túto nehnuteľnosť tretej osobe (inej osobe než už existujúcemu vlastníkovi), tak musia súhlasiť všetci podieloví spoluvlastníci.
Ak by však niektorí chceli svoje podiely previesť na tretiu osobu (napriek tomu, že sa nepodarí predať celú nehnuteľnosť a kupujúci s tým súhlasí), musia najprv svoje podiely ponúknuť ostatným podielovým spoluvlastníkom, aby mohli uplatniť svoje zákonné predkupné právo. Ak tak nespravia, v budúcnosti by bolo možné napadnúť platnosť takejto kúpnej zmluvy.
Mohlo by vás zaujímať
Predaj družstevného bytu počas prebiehajúceho súdu BSM
Darovanie podielu BSM
Rozdelenie pozemku podľa podielov
Predaj rodinného domu v spoluvlastníctve
Súhlas manžela na darovanie nehnuteľnosti v BSM
Nakladanie s nehnutelnosťou po smrti
Nesúhlas s opravou domu v spoluvlastníctve
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.