Súhlas manžela na darovanie nehnuteľnosti v BSM
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, prosím o právnu radu. S manželom vlastníme veľký dvojgeneračný dom. V tomto dome s nami býva aj náš dospelý syn spolu s jeho manželkou a dvoma malými deťmi. Manžel so synom však spolu vôbec dobre nevychádzajú. Zo strany manžela často zaznievajú narážky na vysťahovanie syna z tohto domu. Mne tieto hádky spôsobujú zdravotné ťažkosti, preto by som chcela situáciu riešiť. Rada by som svojho syna zabezpečila do budúcnosti darovaním domu jemu a jeho manželke. Potrebujem na to aj súhlas manžela?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň Vám prajem, v prípade, že sa rozhodnete prepísať Váš dom na svojho syna, je pre platnosť tohto právneho úkonu potrebný súhlas oboch manželov. Ako môžeme nájsť v Rozhodnutí 21/1972, darovanie nehnuteľnosti nemôže vybaviť len jeden z manželov, pretože tento úkon nemožno považovať za bežnú vec.R 21/1972
Ak nehnuteľnosť tvorí predmet bezpodielového spoluvlastníctva, na jej darovanie je podľa ustanovenia § 145 ods. 1 OZ potrebný súhlas oboch manželov; inak by bol právny úkon neplatný, pretože darovanie nehnuteľnosti nemožno považovať za bežnú vec, ktorú by mohol vybaviť ktorýkoľvek z manželov sám.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.