Môže spoluvlastník zriadiť vecné bremeno pre priateľku?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže spoluvlastník zriadiť priateľovi doživotné právo užívania bez súhlasu druhého spoluvlastníka?
podľa súdnej praxe sa zriadenie vecného bremena na nehnuteľnosť patriacu do podielového spoluvlastníctva za hospodárenie so spoločnou vecou. Podľa § 139 ods.
celá odpoveď ›Otázka
Som spoluvlastník rodinného domu v pomere 1/2. Môžem bez súhlasu druhého spoluvlastníka udeliť vecné bremeno doživotného užívania pre moju priateľku?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka rozhodujú spoluvlastníci o hospodárení so spoločnou vecou hlasovaním, resp. na základe dohody. Pod hospodárením so spoločnou vecou je potrebné chápať aj zriadenie vecného bremena v prospech nejakej tretej osoby. Tzn. že na zriadenie vecného bremena k spoločnej veci je potrebné dosiahnuť konsenzus všetkých spoluvlastníkov alebo o zriadení rozhodnúť v procese hlasovania väčšinou (tá sa počíta podľa veľkosti podielov). Rovnako je potrebné vedieť, že pre účely zriadenia vecného bremena na spoločnej veci je potrebné, aby účastníkmi zmluvy boli všetci spoluvlastníci nehnuteľnosti. Nestačí, aby ste účastníkom zmluvy boli iba Vy (ako povinný z vecného bremena) a Vaša priateľka (ako oprávnená z vecného bremena). Táto skutočnosť nevyplýva zo žiadneho zákona, ale z relevantnej judikatúry. Je možné skonštatovať, že zmluva o zriadení vecného bremena, kde by bol účastníkom iba jeden zo spoluvlastníkov by bola neplatná.
Môže spoluvlastník zriadiť priateľovi doživotné právo užívania bez súhlasu druhého spoluvlastníka?
Dobrý deň. Som spoluvlastníkom domu s mojou mamou a chcem svojmu priateľovi poskytnúť doživotné právo dožitia v tomto dome. Je možné zveriť dožitie na moju polovicu domu môjmu priateľovi bez súhlasu mojej mamy, teda druhého vlastníka?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
podľa súdnej praxe sa zriadenie vecného bremena na nehnuteľnosť patriacu do podielového spoluvlastníctva za hospodárenie so spoločnou vecou. Podľa § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka: O hospodárení so spoločnou vecou rozhodujú spoluvlastníci väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa väčšina alebo dohoda nedosiahne, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek spoluvlastníka súd.
Ak by ste chceli zriadiť vecné bremeno, muselo by prebehnúť hlasovanie o tejto otázke, pričom väčšina sa počíta nie podľa počtu spoluvlastníkov ale podľa veľkosti podielov. Ak vlastníte rovnaké podiely (1/2 a 1/2) a jeden spoluvlastník súhlasiť nebude potom je možné podať na súd žalobu, aby rozhodol túto otázku, pretože nastala rovnosť hlasov.
Pokiaľ ide o to, či je možné zriadiť vecné bremeno na Váš podiel, prax zastáva taký názor, že to možné nie je. Vecné bremeno možno zriadiť len na celú nehnuteľnosť, prípadne niektoré miestnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.