Najčastejšie otázky
Musím mať prechodný alebo trvalý pobyt na kúpu domu na Slovensku?
pri kúpe nehnuteľnosti na Slovensku ako občan Srbska nemusíte mať prechodný ani trvalý pobyt. Podľa slovenského devízového zákona môže cudzozemec nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnostiam v tuzemsku, s výnimkou nehnuteľností s osobitnými obmedzeniami, ako sú poľnohospodárska pôda alebo lesy, čo sa však nevzťahuje…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, som štátnym príslušníkom Ukrajiny a chcel by som sa opýtať, či mám možnosť kúpiť nehnuteľnosť na Slovensku?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, podľa § 19a zákona č. 202/1995 Z.z. Devízové zákona, cudzozemec môže nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnostiam v tuzemsku okrem nehnuteľností, ktorých nadobúdanie je obmedzené osobitnými predpismi. Cudzozemcom sa rozumie právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá nie je tuzemcom, pričom tuzemcom je právnická osoba so sídlom alebo fyzická osoba s trvalým pobytom v Slovenskej republike. Osobitnými zákonmi, ktoré obmedzujú nadobúdanie vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam je napr. zákon č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, zákon č. 326/2005 Z. z. o lesoch, zákon č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Tieto predpisy sa však vzťahujú na nadobúdanie osobitných pozemkov ako je poľnohospodárska pôda a lesy mimo zastavaného územia obce a pod. Nadobúdanie stavieb do vlastníctva cudzincov v zastavanom území obce je preto spravidla zákonom dovolené.
Musím mať prechodný alebo trvalý pobyt na kúpu domu na Slovensku?
Dobrý deň,
som zo Srbska. Chcem sa informovať ohľadom nehnuteľnosti. Chcel by som kúpiť dom na Slovensku. Budem musieť mať aj vízum (prechodný alebo trvalý pobyt) na Slovensku pri kúpe domu?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
pri kúpe nehnuteľnosti na Slovensku ako občan Srbska nemusíte mať prechodný ani trvalý pobyt. Podľa slovenského devízového zákona môže cudzozemec nadobudnúť vlastnícke právo k nehnuteľnostiam v tuzemsku, s výnimkou nehnuteľností s osobitnými obmedzeniami, ako sú poľnohospodárska pôda alebo lesy, čo sa však nevzťahuje na obytné domy v zastavanom území obce.
Teda, ak plánujete kúpu rodinného domu, vízum alebo pobyt nie je podmienkou, pokiaľ sa nejedná o poľnohospodárske či lesné pozemky v extraviláne. Odporúčam, aby ste si podmienky konkrétnej nehnuteľnosti overili ešte pred kúpou, aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám.
Ak máte ďalšie otázky alebo pochybnosti, možno sa môžete poradiť aj s právnikom špecializujúcim sa na realitné otázky na Slovensku.
Mohlo by vás zaujímať
Predaj družstevného bytu počas prebiehajúceho súdu BSM
Súhlas manžela na kúpu nehnuteľnosti
Súhlas manžela na darovanie nehnuteľnosti v BSM
Podpisy na kúpnej zmluve
Kupa nehnutelnosti hypotekou za manzelstva
Kúpa nehnuteľnosti zo spoločných peňazí do SRO manželky
Manžel dcéry plánuje siahnuť na nehnuteľnosť
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.