Bezplatná právna poradňa

Darovanie podielu na nehnuteľnosti v BSM

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem počas trvania manželstva darovať svoj podiel z bezpodielového spoluvlastníctva?

na Vami položenú otázku uvádzame, že ak je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, Vy sám nemôžete darovať svoj podiel na nehnuteľnsoti, lebo ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Jedinou možnosťou ako darovať alebo predať podiel na nehnuteľnosti je spísať darovaciu zmluvu, ktorej účastníkom na…

celá odpoveď ›

Môžu manželia pred rozvodom vysporiadať BSM a podielové spoluvlastníctvo bytov dohodou?

ďakujeme za prejavenú dôveru v položení otázky do našej poradne. V úvode píšete, že ide o problematické manželstvo, manželia spolu nežijú cca 1,5 roka.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, je možné darovať spoluvlastnícky podiel 1/2 na nehnuteľnosti (byte), v prípade, ak je byt stále v bezpodielovom vlastníctve oboch bývalých manželov? Manželstvom sme sa rozviedli v roku 2000, avšak majetkové vyrovnanie sme ešte neprebehlo. Plánujeme to urobiť tento rok prostredníctvom darovacej zmluvy, v ktorej je manžel darcov a obdarovaná je manželka. Vo výpise z katastra je uvedený spoluvlastnícky podiel ako 1/1, v darovacej zmluve darca daruje 1/2 k celku na nehnuteľnosti. Je to v poriadku? Alebo by sme mali urobiť niečo iné, aby sa byt ocitol vo vlastníctve iba manželky? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, ak do troch rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva nedošlo k vyporiadaniu bezpodielového spoluvlastníctva, uplatnila sa zákonná domnienka uvedená v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Podľa tohto ustanovenia, ak nedôjde do troch rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode k vyporiadaniu BSM platí pre nehnuteľnosti, že ich manželia nadobudli do podielového spoluvlastníctva, kedy podiel každého z nich predstavuje 1/2. Napriek zápisu v katastri nehnuteľnosti v súčasnosti vlastníte nehnuteľnosť v podielovom spoluvlastníctve, každý v podiele 1/2. Ako podieloví spoluvlastníci môžete uzatvoriť dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, kedy sa vlastníkom nehnuteľnosti stanete Vy bez povinnosti vyplatiť druhého podielového spoluvlastníka. Takáto dohoda však musí mať všetky zákonné náležitosti, aby na základe nej mohlo dôjsť k zmene zápisu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti v katastri. V prípade, že by ste mali záujem o vypracovanie dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, môžete nás kontaktovať prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môžem počas trvania manželstva darovať svoj podiel z bezpodielového spoluvlastníctva?

Dobrý deň, som dôchodca a potreboval by som poradiť. Chcel by som vedieť, či je možné počas trvania manželstva previesť alebo darovať môj podiel z BSM na manželku alebo na inú osobu. Je možné darovať podiel aj bezplatne v týchto prípadoch? Veľmi pekne ďakujem za radu a pomoc. S úctou.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že ak je nehnuteľnosť v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, Vy sám nemôžete darovať svoj podiel na nehnuteľnsoti, lebo ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Jedinou možnosťou ako darovať alebo predať podiel na nehnuteľnosti je spísať darovaciu zmluvu, ktorej účastníkom na strane darcu budete Vy ako aj Vaša pani manželka a dohodete sa na darovaní podielu na nehnuteľnosti na obdarovaného. Podiel na nehnuteľnosti, ktorý nebude predmetom darovania, bude aj naďalej v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

Na spísanie darovacej zmluvy odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý súčasne zabezepčí aj návrh an vklad, čím budete mať právnu istotu, že zmluva bude právne perfektná.

Vo veci môžete kontaktovať aj anšu advokátsku kanceláriu.

Bezplatná právna poradňa

Môžu manželia pred rozvodom vysporiadať BSM a podielové spoluvlastníctvo bytov dohodou?

Dobrý deň,

obraciam sa na vás s prosbou o radu. Moja dcéra žije v problematickom manželstve a s manželom sú už rozídení rok a pol. To im umožňuje fakt, že vlastnia dva byty. Prvý byt, v ktorom momentálne býva jej manžel, je dvojizbový s garážou. Tento byt vlastnia obaja v podielovom spoluvlastníctve. Druhý byt, v ktorom býva dcéra s dvoma synmi, je trojizbový s garážou, ale vlastnia ho na báze bytového spoločenstva majiteľov (BSM). Jej manžel má v tomto trojizbovom byte aj svoje veci a chodí do neho podľa potreby, keďže má kľúč a prichádza tam aj vtedy, keď je dcéra v práci. Ona naopak do dvojizbového bytu, v ktorom býva jej manžel, vôbec nechodí.

Rád by som sa informoval o možnostiach vysporiadať tieto dve nehnuteľnosti tak, aby dvojizbový byt patril manželovi a trojizbový, v ktorom býva s deťmi, patril dcére. Tým by manžel prestal chodiť do bytu, v ktorom býva dcéra. V súčasnosti nie sú rozvedení.

Ďakujem vám za odpoveď.

František

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, ďakujeme za prejavenú dôveru v položení otázky do našej poradne.

V úvode píšete, že ide o problematické manželstvo, manželia spolu nežijú cca 1,5 roka. Právny vzťah k bytom ste vysvetlili v otázke. Nepíšete však v otázke v čom spočíva problematickosť manželstva.

Riešenie je, pričom predpokladáme, že zatiaľ k rozvodu manželstva nedôjde.

Podľa ust. § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka platí, že "zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."

V zmysle uvedeného zákonného ustanovenia ide napr. o prípady alkoholizmu, hrania hazardných hier a podobne.

Jednoduchšie riešenie by bolo, ak by sa vedeli dohodnúť na vyporiadaní podielového spoluvlastníctva /manželka by darovala svoj podiel na 2 izbovom byte manželovi, a pokiaľ ide o 3 izbový byt v ktorom býva manželka s deťmi, by darovali spoločne svojim synom s doživotným právom bývania pre manželku. Predpokladáme, že deti sp maloleté a teda na darovanie bytu deťom bude potrebný súhlas súdu. Chce to súčinnosť všetkých účastníkov /manželka, manžel/.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.
Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie