Bezplatná právna poradňa

Darovanie peňazí deťom

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí byť darovanie peňazí vnučke z bankového účtu v písomnej zmluve?

ak chce Váš manžel darovať vnučke väčšiu sumu peňazí, odporúčam postupovať nasledovne: V prvom rade je vhodné uzatvoriť písomnú darovaciu zmluvu, aj keď zákon pre darovanie peňazí nevyžaduje písomnú formu, pri vyšších sumách je to z dôvodu právnej istoty veľmi dôležité. V darovacej zmluve by mali byť jasne uvedené…

celá odpoveď ›

Môžem v darovacej zmluve platne dohodnúť vrátenie daru pri smrti obdarovaného?

aby ste predišli riziku straty darovaných peňazí v prípade smrti vášho syna, vhodnejším riešením by mohla byť alternatíva, ktorou si zabezpečíte spätnú kontrolu nad finančnými prostriedkami. Podľa ustanovení § 628 a § 630 Občianskeho zákonníka, darovacia zmluva musí byť bezplatná a dobrovoľná, a nie je možné viazať…

celá odpoveď ›

Musím platiť daň z daru od rodiča pri hotovostnom darovaní vo viacerých častiach?

rozdeliť dar na viac častí nie je možné bez toho aby šlo o priestupok. Ak darujete peniaze v hotovosti a do dvoch rokov to nebude nikto riešiť ako priestupok, potom po 2 rokoch nemôžete byť prejednávaná za tento priestupok.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať: Otec plánuje rozdeliť medzi nás, jeho deti, peniaze z predaja bytu (nie všetky, len určitý podiel). Čo by bolo lepšie - riešiť to cez darovaciu zmluvu, alebo iným spôsobom? Je nevyhnutne potrebné mať overený podpis na zmluve, alebo je lepšie ho overiť, aby ho po jeho smrti nemohol niekto napadnúť?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. 

Na bežné darovanie hotovosti nemusí byť písomná darovacia zmluva, avšak z dôvodu právnej istoty by som darovaciu zmluvu vo Vašom prípade spísala. Overenie podpisu darcu nie je v týchto prípadoch povinné, no je lepšie, keď podpis necháte overiť z dôvodu predídeniu neskorším pochybnostiam príbuzných o tom, či podpis darcu je pravý alebo či bol darca v čase darovania svojprávny.

Ešte upozorňujem na formu úhrady daru, pretože dar Vám môže byť poskytnutý v hotovosti len do výšky 15 000 EUR . Vo Vašom prípade keď budete spisovať darovaciu zmluvu by som odporúčala dar poskytnúť formou prevodu na účet, keďže dar bude poskytnutý z peňažných prostriedkov, ktoré Váš otec získa z predaja bytu. 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Musí byť darovanie peňazí vnučke z bankového účtu v písomnej zmluve?

Dobrý deň,
môj manžel chce darovať väčšiu sumu peňazí vnučke, ktoré sú uložené v banke. Ako by mal v tomto prípade postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
ak chce Váš manžel darovať vnučke väčšiu sumu peňazí, odporúčam postupovať nasledovne:

V prvom rade je vhodné uzatvoriť písomnú darovaciu zmluvu, aj keď zákon pre darovanie peňazí nevyžaduje písomnú formu, pri vyšších sumách je to z dôvodu právnej istoty veľmi dôležité. V darovacej zmluve by mali byť jasne uvedené údaje darcu (Vášho manžela), obdarovanej (vnučky), presná suma a spôsob odovzdania peňazí (napr. prevodom na účet). Zmluvu by mali podpísať obidve strany.

Ak je vnučka maloletá (do 18 rokov), je potrebné, aby za ňu konal jej zákonný zástupca (zvyčajne rodič). Pri vyšších sumách môže byť potrebný aj súhlas súdu s prijatím daru, ak by išlo o právny úkon, ktorý presahuje bežnú správu majetku maloletého podľa § 28 Občianskeho zákonníka. V takom prípade odporúčam kontaktovať príslušný súd a podať návrh na schválenie tohto právneho úkonu.

Samotný prevod peňazí je najjednoduchšie realizovať bankovým prevodom, pričom do poznámky je vhodné uviesť, že ide o dar. Banka môže pri väčších sumách požadovať zdokladovanie pôvodu peňazí alebo účel prevodu, preto je dobré mať pripravenú darovaciu zmluvu.

Z daňového hľadiska platí, že darovanie medzi priamymi príbuznými (starý rodič – vnučka) je oslobodené od dane z príjmov aj od darovacej dane, ktorá bola zrušená. Nie je teda potrebné dar oznamovať daňovému úradu, pokiaľ ide o priamu líniu.

Bezplatná právna poradňa

Môžem v darovacej zmluve platne dohodnúť vrátenie daru pri smrti obdarovaného?

Dobrý deň,
synovi som daroval 130 tisíc eur na kúpu bytu. Vypracoval som darovaciu zmluvu, kde v osobitných dojednaniach sme sa dohodli, že v prípade rozvodu manželstva alebo smrti môjho syna mi bude dar vrátený v celosti. Postupujem správne, aby som v prípade smrti syna neprišiel aj o moje peniaze, ktoré som daroval výhradne synovi?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
aby ste predišli riziku straty darovaných peňazí v prípade smrti vášho syna, vhodnejším riešením by mohla byť alternatíva, ktorou si zabezpečíte spätnú kontrolu nad finančnými prostriedkami. Podľa ustanovení § 628 a § 630 Občianskeho zákonníka, darovacia zmluva musí byť bezplatná a dobrovoľná, a nie je možné viazať plnenie na okamih darcovej smrti. Váš zámer vrátiť dar v prípade smrti by podľa judikatúry mohol byť považovaný za neplatný.

Podľa toho, čo ste napísali skôr odporúčam dohodu o pôžičke s podmienkami, kedy synovi odpustíte jej vrátenie.

Bezplatná právna poradňa

Musím platiť daň z daru od rodiča pri hotovostnom darovaní vo viacerých častiach?

Dobrý deň, vo Vašej odpovedi inej dotazovateľke som sa dočítala, že rodič môže dieťaťu v hotovosti darovať sumu 15 000 EUR. Ak je suma vyššia, je možné ju rozdeliť na viac častí? Chce mi darovať jednu časť teraz a ďalšiu o pol roka tiež v hotovosti. Mám trvalý pobyt v ČR. Musím z tohoto daru platiť aj nejakú daň? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, rozdeliť dar na viac častí nie je možné bez toho aby šlo o priestupok. Ak darujete peniaze v hotovosti a do dvoch rokov to nebude nikto riešiť ako priestupok, potom po 2 rokoch nemôžete byť prejednávaná za tento priestupok. 

Pamätajte: "kde niet žalobcu, niet ani sudcu" 

Žiadna daň z daru sa neplatí.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie