Bezplatná právna poradňa

Výluka majetku z BSM

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Patria peniaze z predaja domu nadobudnutého pred manželstvom do BSM?

vo veci uvádzame, že ak ste kúpili /kúpite/ nehnuteľnosť pred uzatvirneím manželstva z vlastných finančných prostriedkov, táto aj v prípade následného uzatvorenia manželstva nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo vyplýva z ust. § 143 Občianskeho zákonníka : "V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov…

celá odpoveď ›

Patrí byt kúpený z daru od rodiča do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

ak kúpna cena bytu bude iba spomínaných 45.000,- € a na kúpu nepoužijete žiadne ďalšie peniaze, byt nebude patriť do BSM. Ak však na kúpu bytu použijete aj ďalšie peniaze, ktoré patria do BSM, byt bude patriť do BSM.

celá odpoveď ›

Spadá nehnuteľnosť kúpená počas manželstva z predaja výlučného majetku do BSM?

existujú v rozhodnutiach súdov, že vec, ktorá bola nadobudnutá počas manželstva iba za výlučné prostriedky jedného z manželov nepatrí do BSM. Dôkazné bremeno na preukázanie tejto skutočnosti je na manželovi, ktorý tvrdí, že vec nepatrí do BSM.

celá odpoveď ›

Patrí garáž kúpená z dedičstva len jedného manžela do BSM?

Ako je už uvedené vyššie, pokiaľ bola nehnuteľnosť (garáž) kúpená výlučne z prostriedkov, ktoré ste nadobudli dedením, potom táto nehnuteľnosť nepatrí do BSM. Z uvedeného dôvodu by táto nehnuteľnosť nemala byť označená ako predmet vyporiadania v dohode o vyporiadaní BSM.

celá odpoveď ›

Otázka

Patričí pri delení majetku polovica nehnuteľnosti môjmu exmanželovi, ktorú som nadobudla v manželstve, ale kúpila som ju z peňazí z dedičstva a list vlastníctva je len na moju osobu? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. V zmysle zákona je z bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len BSM) vylúčený okrem iného ten majetok, ktorý jeden z manželov získal dedením. V praxi pritom platí, že ak sa za zdedený majetok získa iná vec, ani táto vec nebude patriť do BSM, nakoľko ide iba o transformáciu majetku. Iná situácia by však nastala, ak by sa nadobudnutá vec čo i len sčasti financovala z prostriedkov patriacich do BSM, pretože v takom prípade by už nadobudnutá vec patrila do BSM. Ak ste teda nehnuteľnosť kúpili výlučne z Vašich zdedených prostriedkov, potom ste jej výlučnou vlastníčkou Vy, a táto nehnuteľnosť by nemala byť predmetom vyporiadavania BSM.

 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Patria peniaze z predaja domu nadobudnutého pred manželstvom do BSM?

Dobrý deň, prosím vás, ak vlastním dom, som jeho výlučný vlastník na liste vlastníctva, a nadobudol som ho pred manželstvom (vlastné finančné prostriedky), a uvedený dom predám počas manželstva, peniaze idú do spoločného BSM? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
vo veci uvádzame, že ak ste kúpili /kúpite/ nehnuteľnosť pred uzatvirneím manželstva z vlastných finančných prostriedkov, táto aj v prípade následného uzatvorenia manželstva nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo vyplýva z ust. § 143 Občianskeho zákonníka :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

 

Ak by ste nehnuteľnosť predali počas trvania manželstva, rovnako príjem z predaja nebude patriť do BSM, lebo ide o vaše výlučné vlastníctvo - nehnuteľnosť, ktorú by ste predali. Ak by ste však za uvedené peniaze z predaja nehnuteľnosti kúpili napr. inú nehnuteľnosť a použili by ste aj ako doplatok k novej nehnuteľnosti finančné prostriedky patriace do BSM, potom už nehnuteľnosť bude patriť do BSM.

 

Bezplatná právna poradňa

Patrí byt kúpený z daru od rodiča do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať na nasledovnú vec. Mám záujem o kúpu bytu. Som vydatá a môj manžel má syna z predchádzajúceho manželstva. Moja matka, ktorá ešte žije, mi darovala sumu 45 000 eur formou darovacej zmluvy, získanú z predaja domu. Keďže tieto peniaze mi darovala už počas môjho súčasného manželstva, chcela by som sa opýtať, či musím byt, ktorý za ne chcem kúpiť, vyčleniť z bežného spoločného majetku. Chcem sa totiž uistiť, aby som v prípade smrti môjho manžela nemusela vyplácať jeho syna z hodnoty tohto bytu. Ďakujem za radu. S pozdravom.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
ak kúpna cena bytu bude iba spomínaných 45.000,- € a na kúpu nepoužijete žiadne ďalšie peniaze, byt nebude patriť do BSM. Ak však na kúpu bytu použijete aj ďalšie peniaze, ktoré patria do BSM, byt bude patriť do BSM. V tomto prípade by som Vám odporúčal spísať u notára notársku zápisnicu, ktorou túto vec vylúčili z BSM. Tým pádom bude patriť iba do Vášho vlastníctva a v prípade smrti Vášho manžela, nebude patriť do dedičstva.

Bezplatná právna poradňa

Spadá nehnuteľnosť kúpená počas manželstva z predaja výlučného majetku do BSM?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Ak som zakúpil nehnuteľnosť za slobodna a v manželstve som ju potom predal a kúpil inú, ktorá je napísaná len na mňa, spadá tato nehnuteľnosť do BSM? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, existujú v rozhodnutiach súdov, že vec, ktorá bola nadobudnutá počas manželstva iba za výlučné prostriedky jedného z manželov nepatrí do BSM. Dôkazné bremeno na preukázanie tejto skutočnosti je na manželovi, ktorý tvrdí, že vec nepatrí do BSM. Vecou sa rozumie aj nehnuteľnosť.

Ak ste však kúpili nehnuteľnosť spoločne s manželkou a aj táto je uvedená aj na liste vlastníctva, potom išlo o váš prejav vôle, že chcete túto nehnuteľnosť nadobudnúť spoločne. Takáto nehnuteľnosť potom bude patriť do BSM. Vy si ale budete môcť započítať to, čo ste zo svojho vynaložili na spoločný majetok (teda odpočítať vloženú sumu z predaja svojej nehnuteľnosti).

Bezplatná právna poradňa

Patrí garáž kúpená z dedičstva len jedného manžela do BSM?

Veľmi pekne ďakujem za predchádzajúcu informáciu. Rada by som sa ešte opýtala na niečo týkajúce sa môjho ex-manžela. Dohodli sme sa na spísaní Dohody o rozdelení BSM, avšak nie som si istá, či by som mala do dohody uviesť aj predmetnú garáž, ktorá je podľa LV zapísaná len na moje meno - bola kúpená za peniaze z dedičstva, no to nie je v žiadnej zmluve uvedené. Obávam sa, že ex-manžel čaká na podpis dohody a snaží sa vyčkať trojročnú dob, aby potom súd mohol rozhodnúť o rozdelení aj tejto garáže na polovicu. Ak by teda podpísal túto dohodu, neviem, ako by som mala ďalej postupovať. Ďakujem Vám za pomoc. S pozdravom, Svobodová

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. Ako je už uvedené vyššie, pokiaľ bola nehnuteľnosť (garáž) kúpená výlučne z prostriedkov, ktoré ste nadobudli dedením, potom táto nehnuteľnosť nepatrí do BSM. Z uvedeného dôvodu by táto nehnuteľnosť nemala byť označená ako predmet vyporiadania v dohode o vyporiadaní BSM. Na druhej strane do dohody o vyporiadaní BSM môžete zahrnúť vyhlásenie oboch bývalých manželov, že takáto nehnuteľnosť existuje, avšak nepatrí do BSM, a preto nie je predmetom vyporiadania. Pre úplnosť dodávam, že po troch rokoch od zániku BSM už súd nerozhoduje, ale sa uplatní tzv. zákonná nevyvrátiteľná právna domnienka upravená v ustanovení § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka. Čo sa týka ďalšieho postupu po podpísaní dohody o vyporiadaní BSM, v tomto smere je nutné zdôrazniť, že ak sú predmetom vyporaidania BSM iné nehnuteľnosti, potom je potrebné podať na katastri návrh na vklad.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Výluka majetku z BSM" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie