Bezplatná právna poradňa

Užívanie časti pozemku - spoluvlastníctva

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže podielový spoluvlastník užívať celý pozemok bez dohody s druhým?

z otázky vyplýva, že pozemok je v podielovom spoluvlastníctve dvoch vlastníkov, čo znamená, že spoluvlastník je vlastníkom vždy jedenj polovice z každého centimetra štvorcového. Predpokaldáme z otázky, že ide o intravilán obce.

celá odpoveď ›

Môžem vysťahovať sestru a jej manžela z domu, keď vlastním dom?

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné : 1./ Podľa ust. § 119 a nasl. Obč. zákonníka platí, že "nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom.

celá odpoveď ›

Môžem na súde žiadať zákaz vstupu spoluvlastníčky na spoločný ovocný sad?

Paragraf 137 ods. 1 uvádza, že podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci.

celá odpoveď ›

Otázka

Rád by som sa informoval, ako by som měl postupovat, pokud chci svůj podíl využívat samostatně. Ostatní spoluvlastníci mají odlišnou představu o využívání našeho pozemku. Mohu využívat tu část pozemku, která mi podle katastru náleží samostatně, tedy odděleně od nich?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, s poukazom na rozhodnutie - rozsudok KS v Prešove sp. zn. 1 Co/16/2006 a vzhľadom na charakter podielového spoluvlastníctva nie je možné užívať predmet spoluvlastníctva samostatne (oddelene od ostatných spoluvlastníkov). V prípade, že chcete užívať reálnu časť predmetu, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve,  musíte požiadať o zrušenie a vyporiadnie podielového spoluvlastníctva. Najskôr to skúste mimosúdne, a pokiaľ táto snaha zostane bezúspešná, môžete sa obrátiť na súd.

 Podľa vyššie uvedeného judikátu:

 

Podľa ustanovenia § 137 ods. 1 OZ podiel vyjadruje mieru, ako sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Vychádzajúc z tohto ustanovenia je zrejmé, že platná právna úprava nepozná tzv. delené spoluvlastníctvo, t.j. také, pri ktorom by z titulu spoluvlastníctva patrilo jednotlivým spoluvlastníkom právo vylučujúce disponovať reálne oddelenou časťou veci. Na to, aby podielový spoluvlastníci mohli nakladať s jej reálnou časťou, sa vyžaduje zrušenie spoluvlastníctva niektorým zo spôsobov uvedených v ustanovení § 141 a 142 OZ. Dovtedy totiž nie je známe, komu zo spoluvlastníkov patrí tá-ktorá časť spoločnej veci. Ani prípadná existencia dohody o užívaní určitých vydelených častí nehnuteľnosti jednotlivými spoluvlastníkmi, totiž nemôže ovplyvniť ich postavenie spoluvlastníkov vo vzťahu k častiam nehnuteľnosti, ktoré neužívajú.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže podielový spoluvlastník užívať celý pozemok bez dohody s druhým?

Dobrý deň,

ako využívať pozemok, keď sú dvaja vlastníci a v katastri nie je špecifikované, ktorá časť komu prináleží, teda ide o podiel 1/2 na 1/2? Pozemok má jednu prístupovú cestu. Jeden z vlastníkov má dosť veľkú časť zapratanú a manipuluje s vecami druhého vlastníka bez dovolenia, aby sa jeho deti mohli hrať. Deti sa hrajú po celom pozemku a zanechávajú po sebe veci aj na druhej polovici pozemku, čo napríklad obmedzuje parkovanie.

S úctou,
[Vaše meno]

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že pozemok je v podielovom spoluvlastníctve dvoch vlastníkov, čo znamená, že spoluvlastník je vlastníkom vždy jedenj polovice z každého centimetra štvorcového.

Predpokaldáme z otázky, že ide o intravilán obce. Odporúčam vo veci buď sa dohodnúť na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva tak, aby ste obaja mali prístup na pozemok cez existujúcu prístupovú cestu. Na rozdelenie pozemku však budete potrebovať geometrický plán od autorizovaného geodeta. Až následne bude môcť byť spísaná dohoda o zrušení a vyporiadaní podiel. spoluvlastníctva.

V prípade, že by ste sa nedohodli, potom riešením je len podani žaloby na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva v zmysle ust. § 142 Občianskeho zákonníka.

Odporúčam na vyporiadanie dohodou, prípadne aj na podanie žaloby na súd kontaktovať advokáta.

Bezplatná právna poradňa

Môžem vysťahovať sestru a jej manžela z domu, keď vlastním dom?

Dobrý podvečer. Rád by som získal radu ohľadne toho, ako mám postupovať pri vysťahovaní súrodenky a jej manžela z môjho domu, ktorého som majiteľom. Problém je, že 1/3 pozemku pod domom je na meno môjho súrodenca, ktorý porušil našu ústnu dohodu o výmene resp. predaji pozemkov. Pôvodne som jej dal pozemok pred domom a súrodenec mi mal na oplátku cediť časť domu, na ktorý už však mám vlastnícke práva. Počas vypracovania zmluvy o prepise ma však sestra podviedla a 1/3 pozemku pod domom jej stále patrí. Mám obavy o svoj majetok, pretože oni majú dlhy a neviem, či ho to neohrozí.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

1./ Podľa ust. §  119  a nasl.  Obč. zákonníka platí, že  "nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom. Stavby, vodné toky a podzemné vody nie sú súčasťou pozemku."  To znamená, že stavba môže byť vo vlastníctve inej osoby a pozemok tiež vo vlastníctve inej osoby. Odporúča sa však hlavne z dôvodu  toho, aby nedochádzalo k nedorozumeniam, aby stavba a pozemok mali toho istého /istých/ vlastníkov.

2./ Nepíšete, na základe čoho obýva Vaša sestra a jej manžel predmetnú nehnuteľnosť.

3./ Pokiaľ sa jedná o Vašu obavu ohľadom toho, že majú dlhy, treba vedieť, že predmetom exekúcie môže byť iba majetok povinného a nie Váš. V prípade podielového spoluvlastníctva /pozemok/ by Vám exekútor oznámil skutočnosť, že predmetom exekúcie bude aj predmetný podiel na pozemku. Podľa ust.  § 166 exek. poriadku platí, že "Spoluvlastník hnuteľnej veci alebo nehnuteľnej veci, ktorá je v podielovom spoluvlastníctve, môže zabrániť predaju veci, ak najneskôr do začiatku dražby zloží u exekútora v hotovosti alebo šekom na účet exekútora sumu vo výške podielu, ktorý sa má vydražiť." Tu preto odporúčame riešiť samotný dlh /nie je premlčaný voči veriteľovi ? nie je nezákonný z hľadiska úrokov ?/.

4./ Vysťahovanie : Nevieme, na základe akých skutočností obýva Vaša sestra nehnuteľnosť, či je spísaná medzi Vami nejaká zmluva.  Ak nedôjde medzi Vami k dohode,  tak prichádza do úvahy len riešenie cestou súdu, čo je riešenie na dlhšie  obdobie. Odporúčame preto riešenie dohodou aj ohľadom nájmu, ako aj ohľadom vyporiadania pozemku. Neodporúčame, aby ste sestru a jej rodinu vysťahoval svojpomocne bez súdneho rozhodnutia. Nepíšete, či sestra a jej rodina hradia náklady spojené s bývaním, ak by z Vašej strany bola záporná odpoveď, môžete toto riešiť resp. vyžadovať aj za predchádzajúce  obdobie titulom bezdôvodného obohatenia.

 

Bezplatná právna poradňa

Môžem na súde žiadať zákaz vstupu spoluvlastníčky na spoločný ovocný sad?

Dobrý deň, spolu so svojou sestrou vlastním pomerne rozsiahly pozemok. Pozostáva z orné pôdy, ktorú využívame, a ovocného sadu. S mojou sestrou sme mali dohodu, že ja budem využívať sad a ona pole. Avšak, táto dohoda bola narušená z jej strany. Rád by som sa informoval, či je možné na súde žiadať o zakázanie jej prístupu k ovocnému sadu. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

Paragraf 137 ods. 1 uvádza, že podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Následne odsek 2 dodáva, že ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely všetkých spoluvlastníkov rovnaké. Je teda jasné, že zakázať Vašej sestre užívať vec jednoducho nemôžete, pretože má úplne rovnaké práva ako Vy.  Tento fakt potvrdzuje aj ustálená judikatúra a napríklad Rozsudok NS ČR sp. zn. 33 Odo 355/2005, v ktorom súd jednozančen vyslovil záver, že "Odovzdanie ideálneho podielu pozemkov je nereálne. Podielové spoluvlastníctvo charakterizuje spoluvlastnícky podiel, ktorý je vyjadrený zlomkom, príp. v percentách, a vyjadruje mieru účasti spoluvlastníka na právach a povinnostiach k spoločnej veci. Napriek pretrvávajúcim zavádzajúcim názorom v právnom povedomí, ktoré počítajú s neobmedzenými právami k reálne vydelenej časti, ide pri podielových spoluvlastníkov a o tzv. ideálny podiel na spoločnej veci. Nejde o reálne vymedzenie k určitej časti spoločnej veci.".

Ak chcete, aby Vaša dohoda bola skutočne účinnou odporúčal by som Vám dohodnúť sa so sestrou psomne alebo potom podať návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva v zmysle § 141  a § 142 OZ.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie