Bezplatná právna poradňa

Uzatvorenie zmluvy za maloletého

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem darovať nehnuteľnosť nadobudnutú pred manželstvom maloletému synovi?

právne je možné riešiť prepis nehnuteľnosti na maloletého formou darovacej zmluvy. Keďže nehnuteľnosť ste nadobudli pred uzatvorením manželstva, k darovaniu alebo predaju nehnuteľnosti nepotrebujete súhlas manžela.

celá odpoveď ›

Môže vdova predať zdedený dom, ak sú spoludedičmi neplnoleté deti?

aj keď 2 podiel. spoluvlastníčky nehnuteľnosti - RD sú maloleté, nehnuteľnosť môžete predať. Vzhľadom na maloletosť podiel. spoluvlastníkov postup je zložitejší, zmysle ust. § 119 Civil. mimospor. poriadku budete na predaj podielov maloletých potrebovať súhlas prísl. súdu /súd miesta trvalého bydliska maloletých : …

celá odpoveď ›

Musí byť povinné zmluvné poistenie auta uzatvorené na meno maloletého vlastníka?

na VAšu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď : Podľa ust. § 28 zákona o rodine platí (citujeme) : "(1) Súčasťou rodičovských práv a povinností sú najmä a) sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa, b) zastupovanie maloletého dieťaťa, c) správa majetku…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, ako zákonný zástupca som za neplnoletú dcéru podpísala zmluvu v súlade s § 51 občianskeho zákonníka, a to až do dovŕšenia jej 23. roku veku. Rada by som sa opýtala, či je táto zmluva platná v rámci zákonných noriem, keďže moja dcéra už dovršila osemnásty rok a odmieta ju plniť. Ďakujem za stanovisko a prajem pekný deň.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Podľa § 26 OZ, pokiaľ fyzické osoby nie sú spôsobilé na právne úkony, konajú za ne ich zákonní zástupcovia. Podľa § 27 OZ, kto je zákonným zástupcom maloletého dieťaťa, upravuje Zákon o rodine. Podľa § 31 ZoR, rodičia zastupujú maloleté dieťa pri právnych úkonoch, na ktoré nie je spôsobilé. Žiadny z rodičov nemôže zastupovať svoje maloleté dieťa, ak ide o právne úkony, pri ktorých by mohlo dôjsť k rozporu záujmov medzi rodičmi a maloletým dieťaťom alebo medzi maloletými deťmi zastúpenými tým istým rodičom navzájom; v takom prípade súd ustanoví maloletému dieťaťu opatrovníka, ktorý ho bude v konaní alebo pri určitom právnom úkone zastupovať (ďalej len „kolízny opatrovník"). Podľa § 28 OZ, ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu.

V uvedenom prípade zrejme išlo o zmluvu s dlhším, teda nie jednorázovým plnením. Zmluva, ak neodporuje vyššie uvedeným ust. by mala byť platne uzatvorená. Po dovršení 18 roku však dieťa môže disponovať právami a povinnosťami vyplývajúcimi zo zmluvy samostatne.


 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môžem darovať nehnuteľnosť nadobudnutú pred manželstvom maloletému synovi?

Dobrý deň,
som vydatá a žijem v Anglicku. Na Slovensku vlastním nehnuteľnosť, ktorú som kúpila pred manželstvom. Môžem túto nehnuteľnosť prepísať na môjho 11-ročného syna?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, právne je možné riešiť prepis nehnuteľnosti na maloletého formou darovacej zmluvy. Keďže nehnuteľnosť ste nadobudli pred uzatvorením manželstva, k darovaniu alebo predaju nehnuteľnosti nepotrebujete súhlas manžela.

Pokiaľ ide o okolnosť, že budúcim vlastníkom nehnuteľnosti má byť maloletý, na tento úkon budete v súlade s ust. Obč. zákonníka potrebovať súhlas súdu.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta, aby celú vec vyporiadal a to ako súhlas súdu, tak aj spísanie darovacej zmluvy.

Bezplatná právna poradňa

Môže vdova predať zdedený dom, ak sú spoludedičmi neplnoleté deti?

Dobrý deň,

mám otázku ohľadom domu, ktorý som zdedila po smrti manžela. Máme spolu dve neplnoleté deti. Manžel pred 8 mesiacmi zomrel a ja teraz uvažujem o predaji domu. Počula som, že kým deti nedosiahnu 18 rokov, nemôže sa majetok predať. Existuje taký zákon?

Vopred ďakujem za informácie.
KK

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, aj keď  2 podiel. spoluvlastníčky nehnuteľnosti - RD  sú maloleté, nehnuteľnosť môžete predať.

Vzhľadom na maloletosť podiel. spoluvlastníkov postup je zložitejší, zmysle ust. § 119 Civil. mimospor. poriadku budete na predaj podielov maloletých potrebovať súhlas prísl. súdu /súd miesta trvalého bydliska maloletých :

"Právny úkon, ktorý urobil zákonný zástupca za maloletého, súd schváli, ak je to v záujme maloletého."

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.

 

Bezplatná právna poradňa

Musí byť povinné zmluvné poistenie auta uzatvorené na meno maloletého vlastníka?

Moja maloletá dcéra (polosirota) zdedila auto po starom otcovi a chcem ho prehlásiť na ňu. Predtým však potrebujem uzatvoriť zákonnú poistku na tento automobil. Musí byť táto zmluva uzatvorená na jej meno a ja ako zákonný zástupca by som ju mal podpísať? Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom, Alena.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, na VAšu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Podľa ust. § 28 zákona o rodine platí (citujeme) :

"(1) Súčasťou rodičovských práv a povinností sú najmä

a) sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa,

b) zastupovanie maloletého dieťaťa,

c) správa majetku maloletého dieťaťa.

(2) Rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa.

(3) Rodičovské práva a povinnosti vykonáva jeden z rodičov, ak druhý z rodičov nežije, je neznámy alebo ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Platí to aj v prípade, ak jeden z rodičov bol pozbavený rodičovských práv a povinností, ak mu bol výkon jeho rodičovských práv a povinností obmedzený alebo pozastavený."

Z uvedeného vyplýva, že keďže sa jedná o záujem maloletého dieťaťa, poistnú zmluvu musia uzatvoriť obidvaja rodičia za maloletého a aj ju podpísať za maloletého.

K tomu pripájame aj citáciu z rozsudku KS Prešov  sp. zn. : 15Co/316/2015 :

"Nie je možné stotožniť sa ani s odvolacou námietkou žalobcu týkajúcou sa argumentácie, že uzavretie poistnej zmluvy na dožitie veku 30 rokov je bežnou vecou týkajúcou sa maloletého dieťaťa. Predmetná poistná zmluva totižto okrem platenia poistného zahŕňa aj ďalšie práva a povinností (napr. v prípade poistnej udalosti, odstúpenia od zmluvy a sankcii stých spojených a pod.), ktorých plnenie môže mať v konečnom dôsledku vážny dosah na majetok maloletého. Preto odvolací súd sa stotožnil s názorom Krajského súdu v Prešove vo veci 1Co/11/2014, že pre uzavretie poistnej zmluvy bol potrebný súhlas oboch rodičov, keďže nejde o bežnú vec týkajúcu sa maloletého dieťaťa."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie