Potrebujem súhlas všetkých spoluvlastníkov
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžu spoluvlastníci bez súhlasu ostatných inštalovať tepelné čerpadlo na dome?
v prípade podielového spoluvlastníctva, ak ide o dôležitú zmenu na spoločnom majetku, je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov spoluvlastníkov. Ak sa dosiahne potrebná väčšina, spoluvlastníci, ktorí sú v prevahe, môžu rozhodnutie presadiť v mene všetkých spoluvlastníkov, vrátane tých, ktorí s daným rozhodnutím…
celá odpoveď ›Môže sa osoba prihlásiť na trvalý pobyt bez súhlasu všetkých spoluvlastníkov domu?
na Vašu otázku odpovedáme nasledovne : 1./ Podľa § 3 zákona o hlásení trvalého pobytu občanov prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter. 2./ Váš súrodenec pri hlásení trvalého pobytu by musel predložiť písomné potvrdenie o…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, môj problém spočíva v tom, že máme v bytovom dome spoločný priestor na odkladanie bicyklov, ktorý je zaprataný rôznymi vecami. Zistil som, kto je ich majiteľom, a požiadal som ho, aby veci odpratal, nakoľko tam chcem odložiť bicykel a detský kočík pre dcerku, a to isté chcú urobiť aj ostatní obyvatelia domu. Sused odmietol veci odpratať, preto by som sa chcel spýtať, či potrebujem na podanie žaloby o uvoľnenie tohto priestoru súhlas všetkých obyvateľov domu. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
keďže v tomto prípade ide o spoločný priestor, ktorý má slúžiť a právo užívať ho majú všetci spoluvlastníci je konanie Vášho suseda v rozpore s právnym poriadkom. Súdna prax riešila podobný prípad s práčovňou no analógiou je možné povedať, že nepotrebujete súhlas ostatných spoluvlastníkov, uvádza to súd v nasledujúcom rozhodnutí:
Z IV str. 489
Spoluvlastník domu, ktorý v ňom obýva len jeden byt, nepotrebuje na podanie návrhu voči ďalšiemu spoluvlastníkovi, ktorý tam obýva druhý byt, o uvoľnenie miestnosti (práčovne) do spoločného užívania súhlas ostatných spoluvlastníkov.
Hľadiskami pre posúdenie vecnej oprávnenosti takéhoto návrhu sú skutočnosti, či spoluvlastníckym podielom zodpovedá miera, v akej spoluvlastníci užívajú spoločný dom, aká je povaha miestnosti, o uvoľnenie ktorej sa žiada, najmä či ide o spoločný priestor, prípadne zariadenie domu.
Môžu spoluvlastníci bez súhlasu ostatných inštalovať tepelné čerpadlo na dome?
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, aké možnosti mám, ak moja matka a sestra začali v rodinnom dome inštalovať tepelné čerpadlo bez súhlasu mňa a môjho brata, pričom máme každý podiel 1/8 na dome. Ako sa môžem proti tomu brániť?
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v prípade podielového spoluvlastníctva, ak ide o dôležitú zmenu na spoločnom majetku, je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov spoluvlastníkov. Ak sa dosiahne potrebná väčšina, spoluvlastníci, ktorí sú v prevahe, môžu rozhodnutie presadiť v mene všetkých spoluvlastníkov, vrátane tých, ktorí s daným rozhodnutím nesúhlasia. V prípade, že ide o dôležitú zmenu veci a spoluvlastníci, ktorí boli prehlasovaní, nesúhlasia s touto zmenou, majú možnosť požiadať, aby o zmene rozhodol súd podľa § 139 ods. 3 Občianskeho zákonníka. Vo vašom prípade, ak matka a sestra montujú tepelné čerpadlo bez súhlasu ostatných spoluvlastníkov a toto by sa posudzovalo ako dôležitá zmena, tak by Vám vzniklo právo na podanie žaloby.
Môže sa osoba prihlásiť na trvalý pobyt bez súhlasu všetkých spoluvlastníkov domu?
Sme dvaja súrodenci a spoluvlastníci rodinného domu. Chcel by som dať súhlas na prihlásenie sa na trvalý pobyt môjmu ďalšiemu súrodencovi, s čim však môj spoluvlastník nesúhlasí. Existuje nejaké riešenie?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :
1./ Podľa § 3 zákona o hlásení trvalého pobytu občanov prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter.
2./ Váš súrodenec pri hlásení trvalého pobytu by musel predložiť písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti. Toto potvrdenie sa nevyžaduje, ak vlastník alebo všetci spoluvlastníci budovy alebo jej časti potvrdia svojím podpisom na prihlasovacom lístku na trvalý pobyt, teda osobne na ohlasovni, súhlas s prihlásením občana na trvalý pobyt pred zamestnancom ohlasovne.
3./ V otázke ste neuviedli dôvody nesúhlasu spoluvlastníka, resp. dôvod prihlásenia súrodenca na trvalý pobyt. Je možné, že Váš, ktorý nesúhlasí s prihlásením na trvalý pobyt, nevie o tom, že prihlásenie na trvalý pobyt nezakladá žiadne právo k stavbe. Je však možné, že má obavy z toho, že ak vzniknú problémy, budete musieť súrodencovi zabezpečovať bytovú náhradu.
4./ Riešením je spísať zmluvu o krátkodobom nájme bytu podľa ust. zákona č. 98/2014 Z.z. - zmluva na dobu určitú, ktorá však musí spĺňať náležitosti citovaného zákona.
©
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.