Bezplatná právna poradňa

Poplatky pri prevode bytu

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže bytové družstvo účtovať poplatok za zmenu vlastníka bytu po darovaní?

na bytovom družstve sa poplatky za zápis zmien v evidencii spravidla riadia interným poriadkom a stanovami družstva. Je bežné, že pri prevode členských práv alebo pri zmene člena družstva vzniká administratívny úkon, za ktorý si dané družstvo účtuje poplatok.

celá odpoveď ›

Stačí pri darovaní nehnuteľnosti podpis splnomocnenca na základe generálnej plnej moci?

v súvislosti s Vašou otázkou týkajúcou sa darovacej zmluvy a možnosti jej podpisu pri notárovi bez prítomnosti darcu, je dôležité zdôrazniť, že darovacia zmluva vzniká súhlasným prejavom vôle darcu a obdarovaného. Podľa § 628 ods.

celá odpoveď ›

Môžem prepísať polovicu domu na seba, keď je zapísaný na priateľa?

ak s tým priateľ súhlasí, postačuje, ak spíšete darovaciu zmluvu, ktorou Vám daruje 1/2 vlastníckeho práva na nehnuteľnosti, čím sa aj Vy stanete podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti o podiele 1/2. Po podpise darovacej zmluvy je potrebné podať návrh na vklad na príslušný kataster.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Rád by som sa informoval, koľko stojí prepis nehnuteľnosti (1-izbový byt) na inú osobu - v prípade, že ho chce matka prepísať na syna. Čo sú podmienky a v akých okolnostiach je to možné? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. Pri prevode bytu treba počítať so správnym poplatkom za vklad vlastníckeho práva štandardne vo výške 66,- €. Ak by ste návrh podali elektronicky, poplatok by sa znížil o polovicu, t.j. na sumu 33,- €. Na druhej strane ak by ste chceli prevod urýchliť, môžete požiadať o urýchlené rozhodnutie o návrhu na vklad (do 15 dní), avšak v takom prípade je správny poplatok 266,- € a pri elektronickom podaní 133,- €. Rovnako treba počítať s nákladmi na osvedčenie podpisov (u notára, príp. na matrike).
Pokiaľ je predmetom prevodu byt, treba splniť nielen zákonné podmienky uvedené v Občianskom zákonníku a Katastrálnom zákone, ale aj podmienky osobitného zákona, ktorým je Zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Uvedené predpisy spolu upravujú celý rad podmienok a náležitostí, ktoré musí zmluva o prevode vlastníctva k bytu obsahovať. Pre bezproblémový prevod bytu Vám odporúčam obrátiť sa na odborníka. V prípade záujmu Vám môže naša kancelária vypracovať zmluvu o prevode bytu spolu s návrhom na zápis vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže bytové družstvo účtovať poplatok za zmenu vlastníka bytu po darovaní?

Dobrý deň, mam otázku. Manželka dostala byt darovacou zmluvou a bola podať žiadosť o zmenu majiteľa v bytovom družstve. Za túto zmenu mena si družstvo pýta poplatok 70 eur. Je to normálne?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
na bytovom družstve sa poplatky za zápis zmien v evidencii spravidla riadia interným poriadkom a stanovami družstva. Je bežné, že pri prevode členských práv alebo pri zmene člena družstva vzniká administratívny úkon, za ktorý si dané družstvo účtuje poplatok. Výška 70 eur sa môže zdať vyššia, no často závisí od vnútorných smerníc. Odporúčam nahliadnuť do stanov bytového družstva, prípadne do ich cenníka administratívnych úkonov. Niekedy je táto suma stanovená uznesením predstavenstva. Ak máte pochybnosti o primeranosti poplatku, je vhodné overiť si, či si družstvo takú výšku poplatku nesvojvoľne nezvýšilo nad rámec schválených predpisov. Taktiež odporúčam komunikovať priamo s pracovníkmi družstva a žiadať o spresnenie, z čoho sa suma skladá. Ak poplatok zodpovedá schválenému cenníku, pravdepodobne bude potrebné ho uhradiť, aby bolo možné dokončiť zmenu v evidencii členov. Ďalším krokom môže byť prípadná revízia stanov.

Bezplatná právna poradňa

Stačí pri darovaní nehnuteľnosti podpis splnomocnenca na základe generálnej plnej moci?

Dobrý deň,

chcela by som sa opýtať, keďže mám generálne plnomocenstvo od mojej mamy a zároveň vypracovanú darovaciu zmluvu, či pre prevod nehnuteľnosti na moju osobu postačí, ak darovaciu zmluvu podpíšem len ja u notára, alebo je potrebné, aby ju podpísala aj moja mama. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, v súvislosti s Vašou otázkou týkajúcou sa darovacej zmluvy a možnosti jej podpisu pri notárovi bez prítomnosti darcu, je dôležité zdôrazniť, že darovacia zmluva vzniká súhlasným prejavom vôle darcu a obdarovaného. Podľa § 628 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť. Z toho vyplýva, že v prípade darovania nehnuteľnosti je nevyhnutný súhlas a podpis oboch strán – darcu aj obdarovaného. To znamená, že aj Vaša mama ako darca musí darovaciu zmluvu podpísať, aby bola platná. Generálna moc Vám umožňuje konať v mene Vašej mamy, avšak pri podpise darovacej zmluvy, ktorá je základným právnym aktom pre prevod nehnuteľnosti na Vás ako obdarovanú je potrebné, aby podpis vykonala ona, pretože tu ide o tzv.konflikt záujmov. Kataster by takú zmluvu nezavkladoval. 

Bezplatná právna poradňa

Môžem prepísať polovicu domu na seba, keď je zapísaný na priateľa?

Dobrý deň,

potrebovala by som poradiť s prepisom domu, ktorý je zapísaný na priateľa, ale sme ho kupovali spolu pred 7 rokmi. Rada by som preniesla polovicu vlastníctva na seba. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
ak s tým priateľ súhlasí, postačuje, ak spíšete darovaciu zmluvu, ktorou Vám daruje 1/2 vlastníckeho práva na nehnuteľnosti, čím sa aj Vy stanete podielovou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti o podiele 1/2. Po podpise darovacej zmluvy je potrebné podať návrh na vklad na príslušný kataster.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie