Otázka
Prosím Vás o radu. V roku 2016 sme zdedili nehnuteľnosť v nepriamom rade a následne sme ju predali. Je povinné platiť daň z prevodu ak bola nehnuteľnosť ohodnotená na vyššiu sumu než za akú sme ju predali? Ohodnotená bola na 75 000 a predaná za 70 000. Máme teda platiť daň z prevodu, ktorá je 19 % z sumy 70 000? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, ak ste nehnuteľnosť nenadobudli v priamom rade alebo jedným z manželov, tak ako to predpokladá ustanovenie § 9 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov, tak tento príjem z predaja nehnuteľnosti nie je oslobodený od dani z príjmov. Nakoľko ste predmetnú nehnuteľnosť nevlastnili najmenej päť rokov, budete musieť zaplatiť 19 % daň z príjmu, pričom v tomto prípade základom dane je príjem z predaja nehnuteľnosti. Základom dane nie je znalcom ohodnotená hodnota nehnuteľnosti, ale reálne získaný príjem z predaja nehnuteľnosti.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.