Najčastejšie otázky
Môže dlžník darovať auto na lízing bez súhlasu leasingovej spoločnosti?
za tohto právneho stavu ak je MV kupované na lízing, vlastníkom MV je naďalej lízingová spoločnosť a dcéra platí len splátky. Vlastníkom sa dcéra stane až po splatení lízingových splátok za podmienok uvedených v zmluve s lízingovou spoločnosťou.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či do BSM patrí auto zakúpené na lízing a rekonštrukcia domu, ktorý zdedil môj exmanžel.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, ak bolo auto kúpené na lízing, potom nie je vo vlastníctve ani jedného z manželov. Vozidlo v lízingu je vo vlastníctve lízingovej spoločnosti. Voči lízingovej spoločnosti však máte právo na odkúpenie vozidla (ide o majetkovú hodnotu, ktorá sa vysporiadava).
Čo sa týka rekonštrukcie domu, tak v tomto prípad vzniká právo na náhradu vložených investícii.
Môže dlžník darovať auto na lízing bez súhlasu leasingovej spoločnosti?
Dobrý deň,
moja dcéra kúpila auto na lízing. Keďže ona a jej manžel nemali dostatočný príjem, ručiteľom im bol môj syn. Zať pochádza z Ukrajiny a dcéra sa s ním chce rozviesť, pričom plánuje darovať mu ich polročné auto. Je to možné? Ako by to ovplyvnilo môjho syna, hoci je ručiteľom, ak by zať odišiel na Ukrajinu a dcéra by nebola schopná splácať lízing? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
za tohto právneho stavu ak je MV kupované na lízing, vlastníkom MV je naďalej lízingová spoločnosť a dcéra platí len splátky. Vlastníkom sa dcéra stane až po splatení lízingových splátok za podmienok uvedených v zmluve s lízingovou spoločnosťou. Z uvedeného dôvodu, že MV je počas splácania lízingových splátok stále vo vlastníctve lízingovej spoločnosti, dcéra nemôže darovať MV manželovi.
Aj keď splátky platí dcéra, platí ich z prostriedkov patriacich do BSM. V prípade, že by dcéra splátky neplatila, možnosťou na strane lízingovej spoločnosti je, aby predmetné splátky žiadala uhradiť od ručiteľa. Následne v zmysle ust. § 550 Obč. zákonníka platí, že "ručiteľ, ktorý dlh splnil, je oprávnený požadovať od dlžníka náhradu za plnenie poskytnuté veriteľovi."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.