Bezplatná právna poradňa

Môžem darovať manželke podiel na majetku?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže dcéra darovať zdedený spoluvlastnícky podiel bytu manželovi bez súhlasu ostatných spoluvlastníkov?

ak chce niektorý spoluvlastník svoj podiel previesť na inú osobu, musí ju ponúknuť ostatným spoluvlastníkom na predaj. Toto však neplatí, ak ide o prevod blízkej osobe, ktorou manžel spoluvlastníka jednoznačne je.

celá odpoveď ›

Môže manželka darovať manželovi polovicu bytu nadobudnutého pred manželstvom?

áno, právne je to možné. Môžete nás kontaktovať.

celá odpoveď ›

Môže sa rodinný dom v bezpodielovom vlastníctve previesť do výlučného vlastníctva manžela?

ak je dom vo Vašom spoločnom bezpodielovom spoluvlastníctve, nemôže ho jeden manžel previesť na druhého, pretože už ste obaja, akoby výlučnými vlastníkmi (podiel 1/1). Výlučným vlastníkom by sa mohol stať až v prípade zániku BSM a jeho následného vyporiadania.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné počas manželstva darovať svoj podiel majetku svojej manželke. Či je dostatočné napísať darovaciu zmluvu, aby celý majetok patril manželke. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, Občiansky zákonník výslovne nerieši prípady darovania medzi manželmi. Touto záležitosťou sa musela vyrovnať až súdna prax, pričom v zmysle ustálenej judikatúry nie je možné darovať medzi manželmi veci patriace do ich bezpodielového spoluvlastníctva. Tzn. že ak chcete Vašej manželke darovať majetok patriaci do BSM, v zmysle ustálenej judikatúry ide o obchádzanie zákona a o absolútnu neplatnosť takéhoto úkonu. Na druhej strane však nie je vylúčené darovanie výlučného majetku druhému manželovi. Tzn. že majetok, ktorý je Vaším výlučným majetkom (v zmysle ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka nepatrí do BSM) je možné druhému manželovi darovať darovacou zmluvou. Na základe vyššie uvedených vyplýva, že odpoveď na Vašu otázku závisí na tom, akú vec (majetok) chcete svojej manželke darovať.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže dcéra darovať zdedený spoluvlastnícky podiel bytu manželovi bez súhlasu ostatných spoluvlastníkov?

Prosím vás, môže dcéra darovať podiel, ktorý zdedila po mame (1/4 bytu), svojmu manželovi? Ak áno, za akých podmienok je to možné? Ja ako otec vlastním 1/2 a druhá dcéra tiež vlastní 1/4. Zaujíma ma, či je náš súhlas nevyhnutný. S týmto rozhodnutím nesúhlasíme. Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

ak chce niektorý spoluvlastník svoj podiel previesť na inú osobu, musí ju ponúknuť ostatným spoluvlastníkom na predaj. Toto však neplatí, ak ide o prevod blízkej osobe, ktorou manžel spoluvlastníka jednoznačne je. Inými slovami povedané, podiel môže previesť na manžela aj bez Vášho súhlasu. Musí tak urobiť písomnou zmluvou, pričom podiel by nepatril do BSM, ale do výlučného majetku manžela.

Bezplatná právna poradňa

Môže manželka darovať manželovi polovicu bytu nadobudnutého pred manželstvom?

Dobrý deň, moja manželka nadobudla byt pred uzavretím nášho manželstva. Teraz by mi chcela darovať 50 % tohto bytu. Je to možné? Ak áno, je toto možné vyriešiť prostredníctvom darovacej zmluvy? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Čvíčela.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

áno, právne je to možné.

Môžete nás kontaktovať.

Bezplatná právna poradňa

Môže sa rodinný dom v bezpodielovom vlastníctve previesť do výlučného vlastníctva manžela?

Spolu s manželom vlastníme rodinný dom. Dom je v bezpodielovom vlastníctve manželov. Chcela by som sa dozvedieť, akým spôsobom sa môj manžel môže stať výlučným vlastníkom celého domu. Uvažovala som o darovaní, ale informovali ma, že v prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov to darovacou zmluvou nie je možné. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

ak je dom vo Vašom spoločnom bezpodielovom spoluvlastníctve, nemôže ho jeden manžel previesť na druhého, pretože už ste obaja, akoby výlučnými vlastníkmi (podiel 1/1). Výlučným vlastníkom by sa mohol stať až v prípade zániku BSM a jeho následného vyporiadania.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie