Bezplatná právna poradňa

Môžem byt prepísať na deti bez vedomia manžela?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Kto zdedí družstevný byt po smrti člena bytového družstva?

na Vašu otázku, ktorá pozostáva z dvoch častí odpovedáme nasledovne : 1./ Previesť členské práva a povinnosti a nájom bytu nemôžete bez súhlasu manžela, nakoľko ste spoločnými nájomcami bytu. 1./ V prípade úmrtia jedného zo spoločných nájomcov, teda jedného z manželov, v zmysle ust. § 707 Obč. zákonníka platí, "ak ide…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý večer, obraciam sa na vás s prosbou o radu. Vlastním byt, ktorý som nadobudla počas manželstva. Byt je zapísaný iba na moje meno a chcem ho prepísať na deti. Je to možné realizovať bez vedomia manžela? Na byt boli použité peniaze zo stavebného úveru, ktorý splácam iba ja, no manžel je spoludlžníkom. Byt nie je založený. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

 Dobrý deň

podľa § 143 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.” Z toho vyplýva, že byt ktorý ste nadobudla počas manželstva, patrí do BSM. Predmetom BSM sú všetky hnuteľné a nehnuteľné veci, ktoré nadobudol jeden z manželov napr. kúpnou zmluvou, vydržaním a pod. za trvania manželstva okrem výnimiek , ktoré sú ustanovené  v zákone. 

Podľa § 145 ods. 1 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník: “1) Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.” Za bežnú vec sa nepovažuje darovanie nehnuteľnosti. V týchto prípadoch je potrebný súhlas oboch manželov, inak je právny úkon neplatný, za predpokladu, že druhý z manželov sa neplatnosti dovolá.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Kto zdedí družstevný byt po smrti člena bytového družstva?

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, kto zdedí družstevný byt po mojej smrti. S manželom sme obaja členmi bytového družstva a máme dve dospelé deti, ktoré už v tomto byte nebývajú. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

 

Dobrý deň, na Vašu otázku, ktorá pozostáva z dvoch častí  odpovedáme nasledovne :

1./ Previesť členské práva a povinnosti a nájom  bytu nemôžete bez súhlasu manžela, nakoľko ste spoločnými nájomcami bytu.

1./  V prípade úmrtia jedného zo spoločných nájomcov, teda jedného z manželov,  v zmysle ust. §  707  Obč. zákonníka  platí, "ak ide o družstevný byt, zanikne smrťou jedného z manželov spoločný nájom bytu manželmi. Ak sa právo na družstevný byt nadobudlo za trvania manželstva, zostáva členom družstva pozostalý manžel a jemu patrí členský podiel; na to prihliadne súd v konaní o dedičstve. Ak zomrel manžel, ktorý nadobudol právo na družstevný byt pred uzavretím manželstva, prechádza jeho smrťou členstvo v družstve a nájom družstevného bytu na toho dediča, ktorému pripadol členský podiel. Ak ide o viac predmetov nájmu, môže členstvo poručiteľa prejsť na viacerých dedičov." To, že deti nebývajú s Vami, nie je podstatné z hľadiska nadobudnutia dedičstva, preto  členom družstva z titulu dedenia sa môže stať aj fyzická osoba, ktorá nemá na území SR  trvalý pobyt, ako aj fyzická osoba, ktorá v byte nebýva.

2./ V otázke nepíšete, či ste byt už nadobudli do vlastníctva od družstva.

3./ V súčasnosti ak by ste chceli družstevný byt riešiť za života, môžete tak urobiť  aj napr. darovacou zmluvou ktorou prevediete člen. práva a povinnosti na obdarovaného a súčasne aj práva spojené s nájmom uvedeného bytu. V tomto prípade je potrebné splniť povinnosti voči bytovému družstvu - oznámiť uzatvorenie zmluvy. V tejto časti si Vás dovoľujeme odkázať na stanovy Vášho SBD, ktoré budú určite zverejnené na internete. Odporúčame zriadenie vecného bremena spočívajúce v práve bývania a užívania bytu.

4./ Ak ste byt nadobudli do osobného vlastníctva, potom s bytom za života môžete voľne disponovať podľa svojho uváženia. V oboch prípadoch odporúčame zriadenie vecného bremena - právo doživotného užívania a bývania v byte. Ak je byt vo Vašom vlastníctve tak ste ho nadobudli do bezpodielového spoluvlastníctva.  Môžete previesť  aj len určitú časť bytu vo Vami dohodnutom podiele na deti, pričom zostávajúci podiel naďalej zostáva v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

 

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie