Bezplatná právna poradňa

Môže bez môjho súhlasu predať byt, ktorý patrí aj mne?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže manžel napadnúť darovanie polovice bytu zapísanej na katastri?

ak na Vás polovicu bytu previedol platnou darovacou zmluvou a Vaše vlastnícke právo bolo riadne zapísané aj v katastri, potom ste nadobudli vlastnícke právo (spoluvlastnícky podiel) v zmysle Občianskeho zákonníka. Napadnúť to môže jedine tak, že by sa domáhal vrátenia daru.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, potrebujem poradiť. S manželom nežijeme v spoločnom byte už viac ako 10 mesiacov. S mojím synom bývame v starom byte, kým môj manžel býva v novom. Manžel mi neustále vyhrožuje, že náš spoločný starý byt dá do prenájmu alebo ho predá. Uvedomte sa, že som aj ja majiteľkou tohto bytu a stále tam bývam so svojím trojročným synom. Môže to spraviť bez môjho súhlasu? Ak by to aj spravil, aké dôsledky by to mohlo mať? Čo môžem urobiť v takejto situácii - volať políciu? Práve pripravujem návrh na rozvod. Veľmi pekne ďakujem za radu.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

pokiaľ byt patrí do Vášho spoločného majetku (BSM), podľa § 145 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.

Predaj bytu bez Vášho súhlasu určite nie je bežnou vecou, a preto je potrebný Váš súhlas. Rovnako tomu bude aj pri prenájme nehnuteľnosti, nakoľko tiež nepôjde o bežnú vec.  

Ak by manžel predsa len učinil kroky vedúce k prenájmu, či predaju nehnuteľnosti (napr. uzavrel nájomnú zmluvu bez Vášho súhlasu), môžete na súde podať žalobu na určenie relatívnej neplatnosti právneho úkonu. 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže manžel napadnúť darovanie polovice bytu zapísanej na katastri?

Dobrý deň, rada by som sa ešte opýtala: Ak bol spoločný byt nadobudnutý manželom pred manželstvom a potom darovacou zmluvou prešla na mňa polovica (keďže od začiatku platím hypotéku a nájom), a v katastri som už zaregistrovaná ako majiteľka a aj na liste vlastníctva, patrí mi stále polovica bytu, je to správne? Môže to byť nejak napadnuté? Už sa totiž objavila takáto situácia. Ďakujem pekne.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

ak na Vás polovicu bytu previedol platnou darovacou zmluvou a Vaše vlastnícke právo bolo riadne zapísané aj v katastri, potom ste nadobudli vlastnícke právo (spoluvlastnícky podiel) v zmysle Občianskeho zákonníka. Napadnúť to môže jedine tak, že by sa domáhal vrátenia daru. Podľa § 630 OZ Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie