Bezplatná právna poradňa

Judikát: Premlčanie pri predkupnom práve

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Premlčí sa nárok spoluvlastníka na uplatnenie predkupného práva pri prevode podielu?

pre prevod spoluvlastníckeho podielu platí ust. § 140 Obč. zákonníka : "Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."…

celá odpoveď ›

Môžem po odmietnutí predkupného práva zameniť spoluvlastnícky podiel za inú parcelu?

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď : 1./ Najprv kúsok právnej teórie. Podľa ust. § 140 Obč. zákonníka platí, že ak sa prevádza spoluvlastnícky podiel, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117).

celá odpoveď ›

Môžem sa súdnou cestou domáhať nahradenia prevodu podielu pri porušení zákonného predkupného práva spoluvlastníka?

odpoveď na Vašu otázku možno nájsť v ustanovení § 40a Občianskeho zákonníka, podľa ktorého: Ak ide o dôvod neplatnosti právneho úkonu podľa ustanovení § 49a, 140, § 145 ods. 1, § 479, § 589, § 701 ods.

celá odpoveď ›

Je začiatok premlčacej lehoty pri kúpe nehnuteľnosti deň podpisu zmluvy alebo vklad do katastra?

lehota plynie odo dňa kedy došlo k uzavretiu kúpnej zmluvy - k právnemu úkonu.

celá odpoveď ›

Otázka

Rozsudok Krajského súdu v Prešove, sp. zn. 6 Co/107/2006

Pri prevode spoluvlastníckeho podielu majú spoluvlastníci predkupné právo podľa § 140 Občianskeho zákonníka (OZ). Ak prevodca nenechá spoluvlastníka realizovať toto zákonné predkupné právo, ide o dôvod neplatnosti takéhoto právneho úkonu podľa § 40a OZ. Právny úkon sa potom považuje za platný, ak sa ten, kto je právnym úkonom dotknutý, nedovolá neplatnosti právneho úkonu. Dovolať sa neplatnosti právneho úkonu vykonaného v písomnej forme je možné len písomnou formou a musí byť adresované všetkým účastníkom relatívne neplatného právneho úkonu.

Právo dovolať sa relatívnej neplatnosti právneho úkonu sa premlčuje vo všeobecnej trojročnej premlčacej dobe stanovenej § 101 OZ.

Podľa tohto ustanovenia je premlčacia doba trojročná a začína plynúť od dňa, keď sa mohlo právo vykonať po prvýkrát. Toto ustanovenie, na rozdiel od práva na náhradu škody alebo práva na vydanie bezdôvodného obohatenia, osobitne neupravuje plynutie subjektívnej ani objektívnej premlčacej doby. Trojročná všeobecná premlčacia doba začína plynúť pre každú z dotknutých osôb v rovnakom okamihu, teda v deň, keď sa právo mohlo vykonať po prvýkrát. Tento deň je nasledujúcim dňom po dni, keď bol vykonaný právny úkon, ktorého relatívna neplatnosť sa namietal. Tento moment je daný objektívne a nezávisí od toho, kedy sa dotknutá osoba dozvie o vykonaní tohto úkonu.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Judikát, rieši právnu problematiku premlčania pri predkupnom práve, to znamená, že dokedy je potrebné si uplatniť právo z porušenia predkupného práva. V tomto prípade sa uplatní trojročná premlčacia lehota, ktorá začína plynúť odo dňa, keď toto právo (to je právo na napadnutie neuplatného predkupného práva) mohlo byť vykonané po prvýkrát. Lehota pritom plynie každému jednému spoluvlastníkovi, ktorého práva boli porušené. Nejde pritom o lehotu subjektívnu ale objektívnu.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Premlčí sa nárok spoluvlastníka na uplatnenie predkupného práva pri prevode podielu?

Dobrý deň,

poprosila by som Vás o radu. V roku 2016 sme kúpili pozemok a s ním aj časť pozemku vedľajšej parcely, ktorej je viac majiteľov - konkrétne sedem. Tento rok nám prišla výzva, v ktorej sa od nás žiada predloženie kúpno-predajnej zmluvy. Chcú zistiť, či sme v rodinnom vzťahu s predávajúcim, ktorý nám predal tieto spoločné parcely. Dôvodom je, že neponúkol túto časť spoločného pozemku ostatným spolumajiteľom. Túto otázku nadhodil jeden z tých sedem majiteľov. Rada by som sa opýtala, či sa na danú situáciu vzťahuje nejaká premlčacia doba a ak áno, po akej dobe.

Ďakujem veľmi pekne,
Mária

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, pre prevod spoluvlastníckeho podielu platí ust. § 140 Obč. zákonníka :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."
 

Otázkou je teda od koho ste podiel na pozemu kúpili a teda či ide o osobu v zmysle ust. § 116 a § 117 Obč. zákonníka, na ktoré osoby sa povinnosť ponknuť pozemok na predaj spoluvlastníkom nevzťahuje. Ak ste pozemok kúpili od blízkej osoby, táto osoba nebola povinná ponúknuť ostatným pdoel. spoluvlastníkom upaltnenie ich predkupného práva.

Ak ste pozemok nadobudli v roku 2016, teda v tomto roku bol aj povolený vklad do katastra nehnuteľností, premlčacia doba je 3 roky  v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka. V uvedenej dobe je podielový spoluvlastník, ktorého predkupné právo bolo porušené, uplatniť svoje právo na súde.

Citujeme z rozsudku NS ČR, sp. zn. 33 Cdo 3371/2008 z 25.11.2010: 

"Trojročná premlčacia doba k uplatneniu práva podielového spoluvlastníka, ktorého predkupné právo bolo porušené, domáhať sa voči nadobúdateľovi, aby mu spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti ponúkol ku kúpe, začína bežať dňom nasledujúcim po dni, ku ktorému vznikli účinky vkladu práva do katastra nehnuteľností na základe kúpnej zmluvy, ktorou bolo predkupné právo porušené".

Premlčacia doba vo vašom prípade už uplynula.

Bezplatná právna poradňa

Môžem po odmietnutí predkupného práva zameniť spoluvlastnícky podiel za inú parcelu?

Urobila som ponuku na predkupné právo pôdy, avšak žiaden zo spolupodielnikov nemal záujem o kúpu. Chcela by som sa opýtať, či môžem ponúkaný podiel pôdy vymeniť za inú parcelu s jedným zo spolupodielnikov. Neporušujem týmto spoluvlastnícke právo?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď : 

1./ Najprv kúsok právnej teórie.

Podľa ust. § 140 Obč. zákonníka platí, že ak sa prevádza  spoluvlastnícky podiel,  majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov." 

Ďalej platí, že ak nie je dohodnutá doba, dokedy sa má predaj uskutočniť, musí oprávnená osoba vyplatiť hnuteľnosť do ôsmich dní, nehnuteľnosť do dvoch mesiacov po ponuke. Ak táto doba uplynie márne, predkupné právo zanikne. Ponuka sa vykoná ohlásením všetkých podmienok; ak ide o nehnuteľnosť, musí byť ponuka písomná /§ 605 Obč. zákonníka/.
Z otázky vyplýva, že Vy ste splnili povinnosť podľa ust. § 140 Obč. zákonníka. 

 

2./ Odpoveď na Vami položenú otázku je áno, môžete vymeniť svoj podiel na nehnuteľnosti so spoluvlastníkom. Poznamenávame, že aj keby ste neponúkli svoj podiel na predaj ostatným podiel. spoluvlastníkom, zmluva by bola len relatívne neplatná.

 

Bezplatná právna poradňa

Môžem sa súdnou cestou domáhať nahradenia prevodu podielu pri porušení zákonného predkupného práva spoluvlastníka?

Dobrý deň, som spoluvlastníkom podielovej parcely registra E. Jeden zo spoluvlastníkov predal svoj podiel tretej osobe, ktorá nebola v podielovom spoluvlastníctve. Podľa ustanovenia § 140 zákona č. 40/1964 Zb. Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov (ďalej ako "Občiansky zákonník"), ktoré zakotvuje tzv. zákonné predkupné právo spoluvlastníkov na spoluvlastnícky podiel, mal spoluvlastník ponúknuť svoj podiel v prvom rade ostatným spoluvlastníkom, čo sa však nestalo. Ako sa mám v tomto prípade domáhať svojho predkupného práva?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

odpoveď na Vašu otázku možno nájsť v ustanovení § 40a Občianskeho zákonníka, podľa ktorého: 

Ak ide o dôvod neplatnosti právneho úkonu podľa ustanovení § 49a, 140, § 145 ods. 1, § 479, § 589, § 701 ods. 1 a § 741b ods. 2, považuje sa právny úkon za platný, pokiaľ sa ten, kto je takým úkonom dotknutý, neplatnosti právneho úkonu nedovolá. Neplatnosti sa nemôže dovolávať ten, kto ju sám spôsobil. To isté platí, ak právny úkon nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje dohoda účastníkov (§ 40). Ak je právny úkon v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom o cenách, je neplatný iba v rozsahu, v ktorom odporuje tomuto predpisu, ak sa ten, kto je takým úkonom dotknutý, neplatnosti dovolá.

Právny úkon, ktorým došlo k prevodu podielu je možno napadnúť podaním žaloby na určenie neplatnosti na súde.

Bezplatná právna poradňa

Je začiatok premlčacej lehoty pri kúpe nehnuteľnosti deň podpisu zmluvy alebo vklad do katastra?

Je dňom, keď sa mohlo právo vykonať po prvý raz, deň po podpise kúpnej zmluvy, alebo deň podania resp. zápisu do katastra nehnuteľností? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, lehota plynie odo dňa kedy došlo k uzavretiu kúpnej zmluvy -  k právnemu úkonu. 

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Judikát: Premlčanie pri predkupnom práve" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie