Bezplatná právna poradňa

Je rodinný dom nadobudnutý počas manželstva v BSM?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Vzniká manželke nárok na spoluvlastníctvo domu postaveného počas manželstva na pozemku manžela?

keďže pozemok bol nadobudnutý pred manželstvom, tento majetok nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Dom, ktorý je postavený počas manželstva, do BSM patrí.

celá odpoveď ›

Aké náležitosti musí spĺňať zastretý právny úkon podľa § 41a OZ?

v tomti pripade su "vsetkymi nalezitostami" dohoda o predmete kupy (t.j. dostatocne individualizovany predmet kupy) a dohoda o kupnej ceny, ktora musi byt urcita. Zmluvu nam mozete poslat mailom na adresu uvedenu v casti "kontakt", ocenime Vam pravnu pomoc nasledne.

celá odpoveď ›

Môže dar rodičov na stavbu domu podliehať podmienke a nepatriť do BSM?

v zmysle § 143 Občianskeho zákonníka do BSM patrí skoro všetko čo niektorý z manželov nadobudol za trvania manželstva. Výnimkou sú len veci nadobudnuté dedením, darovaním alebo veci slúžiace na osobnú potrebu alebo výkon povolania jedného z manželov.

celá odpoveď ›

Otázka

Podala som návrh na rozvod, no ešte sme nemali pojednávanie. Chcela by som vedieť, či má môj manžel nárok na polovicu domu, ktorý som obdržala v podobe daru od môjho uja po uzavretí nášho manželstva. Napriek tomu, že išlo o dar, bola uzatvorená kupno-predajná zmluva. V liste vlastníctva je uvedené iba moje meno. Ráda by som tiež vedela, či potrebujem súhlas môjho manžela, ak by som chcela ešte pred rozvodom prepísať dom na svoje dve deti - obidve sú už plnoleté.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, v konaní o rozvod manželstva súd nevysporiadava majetok patriaci do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). K tomu slúži osobitné súdne konanie v prípade, že sa po rozvode manželstva, títo medzi sebou nedohodnú. Podľa môjho názoru, predmetný dom netvorí predmet BSM, nakoľko právnym titulom jeho nadobudnutia je darovacia zmluva. Aj keď je zmluva označená ako kúpna, v zmysle § 41a Občianskeho zákonníka (OZ) platí, že ak právnym úkonom má byť zastretý iný právny úkon, platí tento iný úkon, ak to zodpovedá vôli účastníkov a ak sú splnené všetky jeho náležitosti.  Podľa § 143 OZ, v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných darom. S nehnuteľnosťou teda môžete voľne nakladať bez súhlasu manžela. 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Vzniká manželke nárok na spoluvlastníctvo domu postaveného počas manželstva na pozemku manžela?

Dobrý deň, terajší už manžel kúpil pred uzavretím manželstva pozemok, na ktorom momentálne stojí dom, ktorý sme začali stavať už po uzavretí manželstva. Momentálne sú pozemok aj rozostavaná stavba písané na manžela. Aktuálne je podaná žiadosť o kolaudáciu, čakáme na vytýčenie termínu kolaudácie. Aký je, prosím, postup pri prepise na manželku, ak bol pozemok nadobudnutý pred manželstvom a dom po jeho uzavretí?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

keďže pozemok bol nadobudnutý pred manželstvom, tento majetok nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Dom, ktorý je postavený počas manželstva, do BSM patrí. Ak chcete previesť vlastníctvo domu na manželku, odporúčam využiť zmluvu o urovnaní s manželom na zaklade ktorej zapíšete nehnuteľnosť do bezpodielového spoluvlastníctva. 

Veľa ľudí to robí tak, že manžel ako vlastník daruje nehnuteľnosť (dom) svojej manželke. Nie je to ale dobré riešenie. 

Môžete to tak urobiť po kolaudácii. Dá sa to na kataster a na dohode musia byť overené podpisy. 

Bezplatná právna poradňa

Aké náležitosti musí spĺňať zastretý právny úkon podľa § 41a OZ?

Vaša odpoveď uvádza, že aj keď je zmluva označená ako kúpna, v zmysle § 41a Občianskeho zákonníka (OZ) platí, že ak má byť právnym úkonom zastretý iný právny úkon, tento úkon platí, ak to zodpovedá vôli účastníkov a ak sú splnené všetky jeho náležitosti. Rada by som vedela, aké presne sú tieto náležitosti. Chcela by som vám tiež zaslať kopiu zmluvy, aby ste mohli posúdiť, či zodpovedá týmto kritériám, pretože chcem zistiť, či môj manžel môže uplatniť nejaké nároky pri majetkovom vyrovnaní. Samozrejme, nechcem zverejniť svoje osobné údaje, takže mi, prosím, napíšte na ktorý e- mail môžem poslať túto zmluvu. Ak za túto právnu radu účtujete poplatok, bola by som vďačná, keby ste mi mohli uviesť výšku tejto sumy. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobry den, v tomti pripade su "vsetkymi nalezitostami" dohoda o predmete kupy (t.j. dostatocne individualizovany predmet kupy) a dohoda o kupnej ceny, ktora musi byt urcita.

Zmluvu nam mozete poslat mailom na adresu uvedenu v casti "kontakt", ocenime Vam pravnu pomoc nasledne.

Bezplatná právna poradňa

Môže dar rodičov na stavbu domu podliehať podmienke a nepatriť do BSM?

Poskytli sme príspevok synovi a jeho rodine na výstavbu rodinného domu. Tento príspevok by sme chceli podmieniť zotrvaním v manželstve. V prípade rozchodu by sme si s manželom želali, aby bol tento príspevok určený len deťom a synovi, teda aby tieto prostriedky neboli predmetom bezpodielového spoluvlastníctva. Rada by som vedela, ako je možné takúto situáciu ošetriť. Do bankového prevodu som príspevok uviedla pod názvom "príspevok". Ďakujem vám veľmi pekne za radu a želám vám všetko dobré.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, v zmysle § 143 Občianskeho zákonníka do BSM patrí skoro všetko čo niektorý z manželov nadobudol za trvania manželstva. Výnimkou sú len veci nadobudnuté dedením, darovaním alebo veci slúžiace na osobnú potrebu alebo výkon povolania jedného z manželov. V prípade ak chcete, aby finančné prostriedky nepatrili do BSM najlepšie by bolo darovať ich priamo Vášmu synovi (len jemu). Akonáhle by ste finančné prostriedky darovali synovi a jeho manželke, automaticky by ich nadobudli do podielového spoluvlastníctva, každý v podiele 1/2. Ak by ste ich darovali Vášho vnukovi/vnučke, tak by peniaze síce patrili jemu/jej, ale v zmysle zákona o rodine by ich spravovali jeho zákonní zástupcovia (Váš syn a jeho manželka).

Vychádzajúc z Vašej otázky je jasné, že ste peniaze Vášmu synovi už poslali. Je ťažké posúdiť či medzi Vami došlo k uzavretiu ústnej darovacej zmluvy. Na základe ustálenej judikatúry, však v takýchto nejasných prípadoch (či dar patrí do obom manželom alebo nie) je vždy potrebné skúmať úmysel darcu. Úmysel u Vás je od začiatku zrejmý a preto by som nevidel problém v tom, že by peniaze patrili obom manželom.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie