Bezplatná právna poradňa

Je dom darovaný manželovi predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Vzniká manželke nárok na vyrovnanie investícií do domu vo výlučnom vlastníctve manžela?

Váš manžel je v skutočnosti jediným výlučným vlastníkom nehnuteľnosti. Vy ste zveľaďovali jeho nehnuteľnosť z prostriedkov, ktoré boli aj Vaše.

celá odpoveď ›

Môže obdarovaný ďalej darovať nehnuteľnosť nadobudnutú darovacou zmluvou bez časového obmedzenia?

postup ktorý ste uviedli je možný, zákon to nezakazuje. Postavený dom (nehnuteľnosť) nebude patriť do BSM.

celá odpoveď ›

Musím zaplatiť daň z darovania nehnuteľnosti pri jej použití na podnikanie?

daň z darovania bola zrušená už dávno, takže ju nebudete platiť.

celá odpoveď ›

Vzniká pri rozvode nárok na podiel z domu nadobudnutého pred manželstvom?

ak dom nadobudol pred sobasom, potom nebudete mat narok na tento dom, pretoze nepatri do BSM. Prichadza vsa do uvahy narok na nahradu toho, co ste zo spolocneho investovali do jeho domu.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, žijem v manželstve už 20 rokov, a to spolu s rodičmi môjho manžela. Hneď po svadbe sme začali stavať prístavbu k rodičovskému domu, ktorá bola po jej dokončení, cca 3 roky po svadbe, prepísaná len na manžela prostredníctvom darovacej zmluvy. Po 10 rokoch manželstva rodičia môjho manžela darovacou zmluvou prepísali aj pôvodný rodičovský dom len na manžela. V podstate ide o dom, ktorý bol prepísaný len na manžela pomocou darovacej zmluvy. Rada by som sa opýtala, ako by to bolo pri rozvode, konkrétne čo sa týka majetkového vysporiadania takejto nehnuteľnosti?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, pôvodný rodičovský dom, ktorý bol darovacou zmluvou prevedený na Vášho manžela, nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) a teda ani nebude predmetom jeho vyporiadania v prípade zániku manželstva rozvodom v zmysle § 143 Občianskeho zákonníka. Predpokladám, že prístavba k tomuto domu mala charakter samostatnej stavby, ak bola spôsobilým predmetom prevodu na Vášho manžela. Taktiež na základe Vami uvádzaných okolností predpokladám, že stavebníkom prístavby boli Vaši svokrovci, ak s ňou po jej dokončení nakladali v prospech Vášho manžela. Na základe týchto skutočností potom možno dospieť k záveru, že ste pri jej stavbe boli plne vedomí a súhlasili ste, že spoločné prostriedky (patriace do BSM) používate na stavbu cudzej nehnuteľnosti. Čo možno charakterizovať ako dar Vašim svokrovcom. Na základe uvedeného ustanovenia § 143, do BSM nepatria veci získané darom, teda ani horeuvedená prístavba. Pri vyporiadaní BSM po zániku manželstva však v zmysle § 150 Občianskeho zákonníka máte právo od manžela požadovať to, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho osobný majetok. Teda, ak ste počas manželstva investovali do týchto nehnuteľností, máte právo požadovať náhradu za ich zhodnotenie.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Vzniká manželke nárok na vyrovnanie investícií do domu vo výlučnom vlastníctve manžela?

Dobrý deň. Som vydatá tridsať rokov a s manželom bývame od roku 1987 v jeho rodičovskom dome. Po desiatich rokoch bývania získal dom do vlastníctva dedičským konaním, zatiaľčo ja mám stále trvalý pobyt. Naše financie máme oddelene. Odjakživa som zarábala viac a tak som vždy prispievala polovicou na jeho rekonštrukciu. Financovala som zavedenie kúrenia, najprv na pevné palivo, potom elektrické vykurovanie a nakoniec plynové kúrenie. Taktiež rekonštrukcia elektrických rozvodov, výmena drevených podláh, plastových okien a dverí boli z mojej strany finančne podporované. Manžel však tvrdí, že dom je len jeho. Po toľkých rokoch sa cítim nepríjemne. Mám na niečo právo?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. Váš manžel je v skutočnosti jediným výlučným vlastníkom nehnuteľnosti. Vy ste zveľaďovali jeho nehnuteľnosť z prostriedkov, ktoré boli aj Vaše. Obidvaja žijete v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, tzv. BSM (pokiaľ nemáte BSM zrušené, alebo zúžené dohodou) a teda, ak ste financovali manželovu nehnuteľnosť, financovali ste ju z prostriedkov BSM (ktoré patria obom Vám). V prípade vyporiadania BSM by ste nemali nárok na nehnuteľnosť, len na finančné prostriedky, ktoré ste investovali do rekonštrukcie tejto nehnuteľnosti počas manželstva. 

Bezplatná právna poradňa

Môže obdarovaný ďalej darovať nehnuteľnosť nadobudnutú darovacou zmluvou bez časového obmedzenia?

Keď darujem môjmu bratovi pozemok a on potom na tomto pozemku postaví nehnuteľnosť na podnikanie, ktorú mi následne daruje späť darovacou zmluvou, je to možné? Existuje nejaké časové obmedzenie, po akom čase je možné nehnuteľnosť získanú darovacou zmluvou ďalej darovať? Toto by nevstupovalo do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, postup ktorý ste uviedli je možný, zákon to nezakazuje. Postavený dom (nehnuteľnosť) nebude patriť do BSM.

Časovo to nie je obmedzené, prevod je možné uskutočniť kedykoľvek.

Bezplatná právna poradňa

Musím zaplatiť daň z darovania nehnuteľnosti pri jej použití na podnikanie?

Ďakujem za odpoveď! Ešte by som sa chcela opýtať, či by som mala platiť daň za dar z nehnuteľnosti, keď ho budem približne o mesiac po zapísaní do katastra používať na podnikateľské účely? Nebudem ho prenajímať ani predávať, len tam budem pracovať ako SZČO a možno ho pridám do podnikania ako majetok.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, daň z darovania bola zrušená už dávno, takže ju nebudete platiť.

Bezplatná právna poradňa

Vzniká pri rozvode nárok na podiel z domu nadobudnutého pred manželstvom?

Dobrý deň, chcem sa informovať. Môj manžel nadobudol dom pred svadbou. Počas manželstva som bola pripísaná do úveru, ktorý bol zobratý na tento dom. Chcem sa opýtať, či pri rozvode budem mať nárok na podiel tohoto domu. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobry den, ak dom nadobudol pred sobasom, potom nebudete mat narok na tento dom, pretoze nepatri do BSM. Prichadza vsa do uvahy narok na nahradu toho, co ste zo spolocneho investovali do jeho domu. 

 

Da sa to presne vypocitat. Ked to budete realne s nim riesit, mozeme Vam s tym pomoct. Staci si u nas dohodnut konzultaciu a my sa na to pozrieme.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Je dom darovaný manželovi predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov?" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie