Darovanie polovice nehnutelnosti+pozemku
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžu spoluvlastníci previesť podiely darovaním na ďalšie osoby jednou zmluvou?
za účelom dosiahnutia Vášho cieľu sa javí ako najjednoduchší (a vzhľadom na poplatkovú povinnosť na katastri a poplatok za úradne overenie podpisov) spôsob vyhotovenie jednej darovacej zmluvy, ktorou by každý z podielových spoluvlastníkov daroval určitý podiel ostatným dom podielovým spoluvlastníkom. Samozrejme výšku…
celá odpoveď ›Môže mi mama darovať svoj podiel na dome, ak na inom podiele viazne exekučné záložné právo?
ak je exekúciou zablokovaný iba spoluvlastnícky podiel Vášho brata, môže Vám mama darovať svoj spoluvlastnícky podiel, ale nemôže zriadiť vecné bremeno práva doživotného užívania a bývania. Na zriadenie vecného bremena je totiž potrebný súhlas všetkých podielových spoluvlastníkov.
celá odpoveď ›Môžem darovať svoj spoluvlastnícky podiel na byte dcére bez súhlasu exmanželky?
ak bol byt v bezpodielovom spoluvlastníctve a nedošlo k jeho vyporiadaniu a od rozvodu neuplynuli 3 roky, potom sa na byt stále vzťahuje režim BSM, v takom prípade, ak by ste chceli previesť časť na dcéru, museli by ste určitý podiel previesť obaja. Inak povedané v BSM neexistujú osobitné podiely a osude nehnuteľnosti…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, moja mama sa rozhodla darovať svoju polovicu domu a pozemku buď dcére alebo vnukovi, no ešte sa nerozhodla. Chcel by som sa opýtať, ako postupovať v prípade, keď jej manžel ešte žije, ale ona nechce, aby o tom vedel? Ďakujem za odpoveď. Prajem Vám pekný deň.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, Vaša otázka je v časti "jej manžel" trochu neurčitá, nakoľko nie je jasné, či máte na mysli manžela Vašej mamy alebo manžela Vašej sestry. Ak ide o prvý prípad, je potrebné najprv posúdiť to, či Vaša mama vlastní nehnuteľnosť spolu s jej manželom v BSM alebo je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti. Ak vlastnia nehnuteľnosť spolu v BSM, bude potrebné, aby na darovacej zmluve boli obaja manželia uvedený ako darcovia. Inak môže jej manžel zmluvu napadnúť, nakoľko na nakladanie so spoločnou vecou, nie bežným spôsobom je potrebný súhlas oboch manželov. Ak je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, môže 1/2 domu a pozemku bez akýchkoľvek problémov darovať dcére, resp. vnukovi. Nakoľko je nehnuteľnosť jej výlučným vlastníctvom, iba ona sama rozhoduje akým spôsobom bude nakladať s nehnuteľnosťou. Ak Vaša otázka smerovala na manžela Vašej sestry, tak si Vám dovoľujem uviesť, že v zmysle ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka veci nadobudnuté darom počas trvania manželstva, nepatria do BSM. Ak jej manželovi nepoviete, že nadobudla 1/2 domu a pozemku na základe darovacej zmluvy, jediným spôsobom ako sa to môže dozvedieť je kataster nehnuteľností. Prostredníctvom internetového portálu katastra nehnuteľností môže každý vyhľadať konkrétnu nehnuteľnosť (alebo osobu) a zistiť kto je jej vlastníkom (prípadne aké nehnuteľnosti osoba vlastní). Ak nechce Vaša sestra, aby jej manžel zistil, že nadobudla 1/2 domu a pozemku len z dôvodu budúceho vyporiadania BSM, v tomto smere sa nemá čoho obávať, nakoľko v zmysle vyššie uvedeného zákonného ustanovenia veci nadobudnuté počas manželstva darom nepatria do BSM.
Môžu spoluvlastníci previesť podiely darovaním na ďalšie osoby jednou zmluvou?
Ja a moje tri deti sme vlastníkmi domu a záhrady, pričom každý z nás vlastní rovnaký podiel, konkrétne jednu štvrtinu. Mám však päť detí a dve z nich nie sú spoluvlastníkmi. Ja, ako matka, aj moje prvé tri deti súhlasíme, aby sa aj ich dvaja zvyšní súrodenci stali spoluvlastníkmi a aby sme boli všetci v rovnakom podiele, teda aby každý z nás mal jednu šestinu. Môžeme postupovať tak, že my štyria doterajší vlastníci na jednom doklade uvedieme, že sa každý z nás vzdáva jednej dvanástiny? Konkrétne by sme uviedli, že dvaja z nás sa po jednej dvanástine vzdávame v prospech piatej osoby a ďalší dvaja sa každý po jednej dvanástine vzdajú v prospech šiestej osoby. Alebo by sme mali radšej vystaviť štyri darovacie zmluvy, pričom každá osoba by darovala jednu svoju dvanástinu? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, za účelom dosiahnutia Vášho cieľu sa javí ako najjednoduchší (a vzhľadom na poplatkovú povinnosť na katastri a poplatok za úradne overenie podpisov) spôsob vyhotovenie jednej darovacej zmluvy, ktorou by každý z podielových spoluvlastníkov daroval určitý podiel ostatným dom podielovým spoluvlastníkom. Samozrejme výšku darovaného podielu by bolo potrebné vypočítať presne matematicky tak, aby v konečnom dôsledku mal každý podielový spoluvlastník podiel 1/6. Táto zmluva musí mať všetky zákonné náležitosti, aby príslušný okresný úrad katastrálny odbor. Rovnako musí byť zo zmluvy zrejmé, v akom podiele a komu sa darujú podiely.
Môže mi mama darovať svoj podiel na dome, ak na inom podiele viazne exekučné záložné právo?
Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Moja mama by mi chcela darovať časť domu s vecným bremenom doživotného práva. Mojim bratom patrí menšinová časť domu, na ktorej je exekučné záložné právo. Ako by som mala postupovať? Je možné, aby mi mama bez komplikácií darovala svoj podiel? Ak by som v budúcnosti chcela odkúpiť od exekútora bratov podiel, akú sumu by mohol požadovať? Ďakujem Vám za poskytnutú pomoc.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, ak je exekúciou zablokovaný iba spoluvlastnícky podiel Vášho brata, môže Vám mama darovať svoj spoluvlastnícky podiel, ale nemôže zriadiť vecné bremeno práva doživotného užívania a bývania. Na zriadenie vecného bremena je totiž potrebný súhlas všetkých podielových spoluvlastníkov. Tzn. že v tomto prípade by musel so zriadením vecného bremena súhlasiť aj jej brat. Vo vzťahu k odkúpeniu jeho spoluvlastníckeho podielu je nutné vedieť, že ak by chcel jej brat na Vás previesť spoluvlastnícky podiel, musí vyplatiť všetky exekúcie. Majetok človeka, voči ktorému je vedené exekučné konanie nie je možné prevádzať. Ak by tak spravil, bol by tento právny úkon neplatný. V takýchto prípadoch sa väčšinou postupuje tak, že záujemca o kúpu nehnuteľnosti vyplatí priamo súdnemu exekútorovi všetky exekúcie (čo predstavuje časť kúpnej ceny nehnuteľnosti) a zvyšnú časť vyplatí prevodcovi (v závislosti od hodnoty jeho spoluvlastníckeho podielu a výšky exekúcii).
Môžem darovať svoj spoluvlastnícky podiel na byte dcére bez súhlasu exmanželky?
Dobrý deň, prajem. Som rozvedený a s exmanželkou vlastníme dvojizbový byt. Svoju polovicu by som chcel darovať a prepísať na dcéru. Aký je, prosím, najjednoduchší spôsob? Exmanželka s tým súhlasí. Ďakujem a prajem pekný večer.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
ak bol byt v bezpodielovom spoluvlastníctve a nedošlo k jeho vyporiadaniu a od rozvodu neuplynuli 3 roky, potom sa na byt stále vzťahuje režim BSM, v takom prípade, ak by ste chceli previesť časť na dcéru, museli by ste určitý podiel previesť obaja. Inak povedané v BSM neexistujú osobitné podiely a osude nehnuteľnosti musia rozhodnúť obaja (aj bývalí) manželia, pretože potom riskujete neplatnosť právneho úkonu.
Ak by bol byt v podielovom spoluvlastníctve, môžete svoj podiel previesť na dcéru bez toho, aby ste ho ponúkali exmanželke.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.