Bezplatná právna poradňa

Ako reklamovať vady po kúpe bytu?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Mám právo umiestniť smetné koše na cudzom pozemku bez súhlasu vlastníka?

škoda, že ste nás neinfiormolai skôr, teda pred podpísaním samotnej kúpnej zmluvy na byt v rodinnom dome. Uvádzame, že nateraz reklamácia kúpnej zmluvy, ktorou ste odkúpili byt v rodinnom dome neobstojí.

celá odpoveď ›

Môžem uplatniť záruku na novostavbu voči s. r. o., ktorá zmenila názov?

zmena obchodného mena neznamená, že pôvodná spoločnosť zanikla. Práva zo zodpovednosti za vady preto uplatnite u spoločnosti s novým obchodným menom.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, budem rád, ak mi pomôžete s mojím problémom, ktorý mi vŕta hlavou. Pred zhruba mesiacom som kúpil byt v Prešove. Netrávim tu momentálne veľa času, a tak som tento problém objavil pred pár dňami. Byt som kúpil, mám kúpnu zmluvu, list vlastníctva ešte nie, momentálne je plomba na katastri (trvá to dlhšie). Preberací protokol mám taktiež, ale vôbec som neskontroloval, ako odteká voda.

Problém tkvie v tom, že podľa môjho názoru bývalý majiteľ zatajil skutočnosť, že odpad z kuchynského drezu, umývadla z kúpeľne a kúpeľňovej vane je napojený na jeden výpust (odpad) do stupačky. V prípade, že umývam riad v kuchyni, nateká voda z odpadu z kuchyne do vane (pretože je najnižšie položená). Umývam špinavý riad a všetka špina sa mi naplaví do vane. To isté platí pre umývadlo v kúpeľni. Ak púšťam vodu v umývadle v kúpeľni, odtekajúca voda sa začne hromadiť vo vani. Taktiež pri sprchovaní sa voda vo vani nezačne hneď odtekať, ale sa začne hromadiť a veľmi pomaly odtekať.

V tomto vidím problém a sú to pre mňa ďalšie náklady na prerábku kúpeľne a odpadu, s čím som vôbec nepočítal. Bývalý majiteľ mi to nepovedal. Preto vás týmto žiadam o právnu radu s mojím problémom. Mám nárok žiadať od bývalého majiteľa finančné prostriedky na opravu takéhoto nefunkčného odpadu?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, podľa § 596 a 597 Občianskeho zákonníka, ak vec má vady, o ktorých predávajúci vie, je povinný kupujúceho pri dojednávaní kúpnej zmluvy na ne upozorniť. Ak dodatočne vyjde najavo vada, na ktorú predávajúci kupujúceho neupozornil, má kupujúci právo na primeranú zľavu z dojednanej ceny zodpovedajúcu povahe a rozsahu vady; ak ide o vadu, ktorá robí vec neupotrebiteľnou, má tiež právo od zmluvy odstúpiť. Právo odstúpiť od zmluvy má kupujúci aj vtedy, ak ho predávajúci ubezpečil, že vec má určité vlastnosti, najmä vlastnosti vymienené kupujúcim, alebo že nemá žiadne vady, a toto ubezpečenie sa ukáže nepravdivým. Nakoľko nepoznám obsah kúpnej zmluvy a ani preberací protokol k bytu, nedokážem sa vyjadriť, či Vás predávajúci na spomínané vady upozornil alebo Vám ich zatajil. V prípade, že porušil svoju povinnosť, máte právo na primeranú zľavu z kúpnej ceny bytu resp. od kúpnej zmluvy odstúpiť.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Mám právo umiestniť smetné koše na cudzom pozemku bez súhlasu vlastníka?

Dobrý deň, kúpil som si byt v rodinnom dome, ale bez pozemku. Majiteľka pozemku, od ktorej som kúpil byt, odo mňa teraz žiada, aby som si umiestnil smetné koše na schody môjho domu, ktoré sú menej než 2 metre od okna a dverí. Alternatívne mám od nej odkúpiť pozemok na smetné koše. Je možné požadovať, aby mi dovolila umiestniť smetné koše na tom pozemku? Byt som kúpil pred rokom a pol. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, škoda, že ste nás neinfiormolai skôr, teda pred podpísaním samotnej kúpnej zmluvy na byt v rodinnom dome. Uvádzame, že nateraz reklamácia kúpnej zmluvy, ktorou ste odkúpili byt v rodinnom dome neobstojí.

Bolo skôr chybou, že ste v samotnej kúpnej zmouve na byt neriešili aj otázku pozemku, resp. časti pozemku, ktorá vedie k vchodu do domu, kde sa byt nachádza. Bolo možné súčasne sa dohodnúť na zriadeí vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu /pešo/ a prejazdu /autom/, ktorý pozemok by slúžil aj na umiestnenie Vašich smetných nádob v zmysle zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Odporúčam v tomto smere /umiestnenie nádob/ preštudovať aj VZN obce, kde by to malo byť riešené.

Záverom poznemaneávam, že ak neis te vlastníkom pozemku, potom teraz má vlastníčka pozemku pravdu a smeťné níroby musíte umiestniť tak ako uvádzate vyššie /ak nie je u Vás iné riešenie/.

Odporúčam vo veci pozemku resp. odkúpenia jeho časti nielen na umiestnenie nádob, ale aj pre prechod a prejazd kontaktovať advokáta.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta na spísanie dohody o zriadení vecného bremena prípadne kúpnej zmluvy na potrebnú resp. vzájomne dohodnutú časť pozemku.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu adovkátsku kanceláriu.

Bezplatná právna poradňa

Môžem uplatniť záruku na novostavbu voči s. r. o., ktorá zmenila názov?

Dobrý deň,

kúpili sme skolaudovanú novostavbu na základe zmluvy o prevode vlastníctva od s. r. o., ktorá však dva týždne po podpise zmluvy zmenila svoj názov v Obchodnom registri SR. Štatutári, IČO a sídlo novej s. r. o. sú však identické ako v pôvodnej s. r. o. Máme podľa vás právny nárok uplatňovať záruku na novostavbu u novej s. r. o.? Pôvodná s. r. o. mala nám podľa zmluvy poskytnúť záruku na stavebné súčasti na 24 mesiacov od odovzdania predmetu prevodu do nášho užívania.

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
zmena obchodného mena neznamená, že pôvodná spoločnosť zanikla. Práva zo zodpovednosti za vady preto uplatnite u spoločnosti s novým obchodným menom.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie