Bezplatná právna poradňa

Užívanie bytu bez právneho dôvodu

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem od syna žiadať vypratanie bytu, ak v ňom býva bez nájomnej zmluvy?

váš problém spočíva v tom, že nemôžete využívať svoj byt na Slovensku, napriek tomu, že ho vlastníte a zároveň splácate hypotéku. Taktiež užívacie práva vášho syna a jeho rodiny obmedzujú vašu možnosť používať plné vlastnícke práva k nehnuteľnosti.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Po rozvode moja ex-partnerka ostala bývať v mojom družstevnom byte bez právneho dôvodu a nejaví záujem danú situáciu riešiť. Táto nezrovnalosť pretrváva už desať mesiacov. Je možné riešiť túto situáciu podaním na súd podľa § 218 trestného zákona, za protiprávne užívanie bytu bez právneho dôvodu? Je realizovateľné požadovať náhradu za používanie bytu vo výške obvyklej ceny nájmu za uplynulé obdobie? Moja ex-partnerka vlastní 3-izbový byt, v ktorom nebýva, ale dlhodobo ho prenajíma za odplatu. Ja aktuálne bývam mimo tohto bytu, ktorý ona využíva bez právneho dôvodu. Ďakujem za radu.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné poukázať na skutočnosť, že prostriedky trestného práva predstavujú tzv. ultima ratio. Preto pokiaľ možno dosiahnuť nápravu inak než trestnoprávnymi prostriedkami, napr. civilnou cestou, je potrebné uprednostniť páve tieto netrestné právne prostriedky. Za daných okolností sa môže ako účelné javiť napr. podanie žaloby na vypratanie bytu. Pokiaľ ide o Vašu druhú otázku, týkajúcu sa užívania bytu bez právneho dôvodu, nie je vylúčené, že si od bývalej manželky môžete uplatňovať náhradu bezdôvodného obohatenia titulom užívania Vášho bytu bez právneho dôvodu. Celú vec však nemožno komplexne posúdiť iba na základe Vašej otázky, a preto Vám odporúčam vyhľadať pred akýmkoľvek ďalším postupom odbornú právnu pomoc.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môžem od syna žiadať vypratanie bytu, ak v ňom býva bez nájomnej zmluvy?

Dobrý deň,

potrebovala by som radu. Žijem v zahraničí a mám byt na Slovensku, na ktorý som brala hypotéku s terajším manželom. Hypotéka nie je vysoká, slúžila na vysporiadanie s bývalým manželom a splatenie dlhov. V byte býva syn z prvého manželstva. Doteraz všetko fungovalo dobre, syn platil nájom a energie, a my hypotéku. Keď sme prichádzali na Slovensko, bývali sme v byte dvakrát do roka. Avšak, syn sa zasnúbil, prišlo dieťa a budúca nevesta. Teraz, keď chceme prísť domov, nemôžeme, a musíme bývať u mojej mamy. Ako vyriešiť tento problém? Nechceme platiť niečo, kde nemôžeme byť ani štyri týždne v roku.

Ďakujem a s pozdravom.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

váš problém spočíva v tom, že nemôžete využívať svoj byt na Slovensku, napriek tomu, že ho vlastníte a zároveň splácate hypotéku. Taktiež užívacie práva vášho syna a jeho rodiny obmedzujú vašu možnosť používať plné vlastnícke práva k nehnuteľnosti. Tu sú niektoré možnosti, ako by ste mohli situáciu vyriešiť:

1. Osobná dohoda so synom: Pokúste sa so synom urovnať otázku užívania bytu dohodou. Možno by bolo možné nastaviť pevný rozvrh návštev, ktorý by zohľadnil aj vaše potreby.

2. Zmena nájomného vzťahu: Ak existuje formálna dohoda o užívaní bytu, je možné ju prehodnotiť a nastaviť podmienky tak, aby ste mali možnosť byt využívať počas vašich návštev na Slovensku. Podľa Občianskeho zákonníka môžete požadovať náhradu za užívanie bytu vaším synom, aj keď neexistuje žiadna dohoda (nájomná zmluva). 

3. Právo vlastníka: Ako vlastník bytu máte právo požadovať, aby byt bol voľný pre vaše potreby. Môžete využiť svoje práva a dôsledne trvať na ich dodržaní.

4. Do úvahy by prichádzalo, ze v čase, ked prídete na Slovensko, tak sa dočasne odsťahuje (nájde si dočasne iné bývanie - cez Booking alebo Airbnb). On si musí uvedomiť s nevestou, že byt je Váš a Vy rozhodujete, že kedy a kým sa bude užívať.

Každý normálny človek by mal byť vďačný za to, že mu niekto iný poskytne bývanie. To nie je povinnosť alebo samozrejmosť. Nemusíte sa nechať zneužívať, pretože tak sa mi to teraz javí. 


Dúfam, že tieto návrhy vám pomôžu pri riešení Vašej situácie.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie