Najčastejšie otázky
Môžem nadobudnúť pivnicu vydržaním, ak ju rodina užívala vyše 30 rokov?
domovník nie je oprávnenou osobou, aby určoval, ktorá pivnica patrí ku ktorému bytu. V otázke uvádzate, že v zmluve o prevode vlastníctva bytu nie je pivnica číselne označená a teda ste ju prevzali do užívania na základe jej doterajšieho užívania predchádzajúcim vlastníkom bytu.
celá odpoveď ›Otázka
Mám problém s pivnicou.
Podľa mojich zistení by som mal okrem bytu vlastniť aj pivnicu. Sused, ktorý túto pivnicu užíva, mi tvrdí, že ju od mňa kúpil. Od prvého majiteľa, Slovnaftu, som sa dozvedel, že sused kúpil inú pivnicu. Ako mám riešiť tento problém?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, najskôr by ste si mali presne zistiť, ktorá pivnica patrí k Vášmu bytu. Môžete ísť na kataster a pozrieť sa do dokladov až k okamihu, keď bola stavba postavená. Takto zistíte, či máte alebo nemáte pivnicu, a ktorá pivnica Vám patrí. Určite Vám neodporúčam násilím vniknúť do pivnice, ktorá by Vám mala patriť, pretože to môže byť trestným činom.
Pokiaľ zistíte, že on užíva Vašu pivnicu, môžete podať návrh na súd na vypratanie pivnice. Súd rozhodne o tom, že má pivnicu vypratať a bude musieť Vám nahradiť aj trovy súdneho konania.
Môžem nadobudnúť pivnicu vydržaním, ak ju rodina užívala vyše 30 rokov?
Dobrý deň, pred pár mesiacmi som si kúpil byt v panelovom dome, ktorého súčasťou je pivnica. Ide o pivnicu nachádzajúcu sa na prízemí. Prednedávnom ma oslovil domovník s informáciou, že nový sused si nárokuje túto pivnicu, ktorú má zapísanú v zmluve o prevode vlastníctva, a že k môjmu bytu je priradená úplne iná pivnica. Od predchádzajúcich majiteľov bytu som sa dozvedel, že túto pivnicu využívali viac ako 35 rokov v domnení, že pivnica je ich a počas tejto doby sa nikto nesťažoval. Domovník uviedol, že predchádzajúci majitelia bytu neoprávnene využívali túto pivnicu a nový majiteľ si ju nárokuje. Mohli by ste mi prosím poradiť, čo je z právneho hľadiska rozhodujúce? V kúpnej zmluve na môj byt sa nespecifikuje, ktorá pivnica je priradená k môjmu bytu. Pivničné priestory sú spoločným majetkom vlastníkov bytov. Vopred ďakujem za radu.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
domovník nie je oprávnenou osobou, aby určoval, ktorá pivnica patrí ku ktorému bytu.
V otázke uvádzate, že v zmluve o prevode vlastníctva bytu nie je pivnica číselne označená a teda ste ju prevzali do užívania na základe jej doterajšieho užívania predchádzajúcim vlastníkom bytu.
Zrejme takto sa postupovalo aj v prípade ostatných bytov. Nevieme z akého dôvodu iný vlastník bytu si teraz po 35 rokoch nárokuje na užívanie Vašej pivnice, na základe akých dokladov a podkladov (ide o lepšie umiestnenie ?).
Odporúčame vo veci kontaktovať pôvodného vlastníka bytu, aby pozrel svoju zmluvu, na základe ktorej nadobudol byt do vlastníctva, prípadne aj jeho právneho predchodcu, ako aj správcu bytového domu, ktorý by mal mať doklady ohľadom bytového domu; uvedené sa týka aj osoby, ktorý si robí právny nárok na užívanie pivnice, aby preukázala na základe čoho si robí právny nárok na užívanie Vašej pivnice.
Ak pivnice majú rôznu plochu, potom porovnaním zmlúv o prevode vlastníctva bytov by malo zrejmé, či nárok druhého vlastníka iného bytu je oprávnený.
NS SR, sp.zn. : 10Sžr/174/2013 uvádza :
"Pivnica, ktorá je predmetom prevodu má povahu príslušenstva bytu podľa § 121 ods.2 OZ, pretože ide ; o určený na užívanie priestor s bytom. Pivnica, resp. právne vzťahy k nej sa samostatne v katastri ; nehnuteľností neevidujú. Výmera pivnice ; sa ; započítava do podlahovej plochy bytu v zmysle § 2 ods.7 zákona č. 182/1993 Z.z. ; o vlastníctve bytov a nebytových priestorov a od podlahovej plochy bytu závisí výška podielu na spoločných častiach a spoločných zariadeniach domu, príslušenstve a pozemku (ďalej len „podiel na spoločných častiach“) v zmysle § 5 ods.1 písm. b/zákona č. 182/1993Z.z."
Podľa ust. § 5 zákona o vlastníctve bytov a nebyt. priestorov platí :
(5) K prvej zmluve o prevode vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru v dome sa pripoja situačné plány jednotlivých poschodí domu s vyznačením jednotlivých bytov a nebytových priestorov v dome, vrátane vyznačenia garážových stojísk a skladových priestorov, ich čísiel a identifikácia pozemku. Návrh na zápis a dokumentáciu je povinný predložiť predávajúci.
(6) Práva a povinnosti zo zmluvy o prevode vlastníctva bytu alebo nebytového priestoru v dome prechádzajú na právneho nástupcu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.