Bezplatná právna poradňa

Je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je na predaj spoločných nebytových priestorov v dome potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov?

na Vašu otázku predkladáme odpoveď : Podľa ust. § 14b/ ods. (3) zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov vo Vami uvedenom prípade platí (citujeme) : "Súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome sa vyžaduje pri rozhodovaní o prevode vlastníctva nebytového priestoru, priľahlého pozemku,…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, či je potrebné, aby zmluvu o prevode spoločnej veci podpísali všetci spoluvlastníci, alebo či stačí ich súhlas. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, 

keďže nie ste výlučným vlastníkom veci je potrebné, aby účastníkmi zmluvy, boli na jednej strane všetci spoluvlastníci a na strane druhej osoba, ktorej sa spoločna vec prevádza. Potvrdzuje to aj ustálená súdna prax:

Z III, str. 858

Účastníkmi zmluvy o prevode spoločnej veci musia byť všetci spoluvlastníci a na účinný prevod celej veci nestačí právny úkon jedného z nich, aj keby bol urobený so súhlasom všetkých ostatných spoluvlastníkov.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Je na predaj spoločných nebytových priestorov v dome potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov?

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa predaja nebytových priestorov v dome. Naša zástupkyňa plánuje odkúpiť časť pivničných priestorov a kvôli tomu zvolala schôdzu vlastníkov bytov, ktorí majú aj podiel na týchto nebytových priestoroch. Chcem sa spýtať, či je nevyhnutné mať súhlas každého spoluvlastníka domu, alebo na schôdzi postačí súhlas dvojtretinovej väčšiny vlastníkov nebytových priestorov. Ďakujem za skorú odpoveď, Ján Šoltés, Košice.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

Podľa ust. § 14b/ ods. (3) zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov vo Vami uvedenom prípade platí (citujeme) :

"Súhlas všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome sa vyžaduje pri rozhodovaní o prevode vlastníctva nebytového priestoru, priľahlého pozemku, príslušenstva alebo ich častí, ktoré sú v podielovom spoluvlastníctve vlastníkov bytov a nebytového priestoru v dome."

 

 

 

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie