Otázka
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či sa môžeme s ostatnými spoluvlastníkmi dohodnúť na tom, ako sa bude nakladať s našou spoločnou nehnuteľnosťou. Ak áno, má takáto dohoda vôbec nejakú právnu váhu? Ako je to s hospodárením so spoločnou vecou?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň. Podľa platného právneho stavu nič nebráni tomu, aby ste sa s ostatnými podielovými spoluvlastníkmi dohodli na tom, ako budete hospodáriť so spoločnou vecou. Pokiaľ takáto dohoda nebude trpieť vadami, bude platná a aj právne relevantná.
V súvislosti s Vašou otázkou tiež poukazujem na rozsudok NS ČR sp. zn. 22 Cdo 1524/2001, podľa ktorého:
Rovnako ako sa môžu podieloví spoluvlastníci pri hospodárení so spoločnou vecou dohodnúť na každej jednotlivosti, môžu sa dohodnúť aj na rozsiahlej a so všetkým rátajúcej úprave užívania celej veci, v ktorej by sa mohlo pamätať aj na situácie, ktoré dosiaľ nenastali. Ak by podielový spoluvlastníci hospodárili so spoločnou vecou, samo osebe by to nebolo dôvodom neplatnosti takejto dohody. Ak môže byť takáto dohoda platná, v rovnakom rozsahu a za podmienok uvedených v § 139 ods. 2 OZ môže dôjsť k nezhode medzi podielovými spoluvlastníkmi a súd je povinný o takomto predmete konania rozhodnúť.
Súdu nič nebráni, aby takúto nezhodu riešil a rozhodol o úprave užívania celej veci v potrebnom rozsahu, t.j. v takej šírke, v ktorej medzi spoluvlastníkmi panuje nezhoda podmieňujúca rozhodovanie súdu (rovnosť hlasov spoluvlastníkov, prípadne nedostatok väčšiny ich hlasov či dohody).
Neexistuje žiadny relevantný dôvod na rozlišovanie nezhôd spoluvlastníkov pri hospodárení so spoločnou vecou podľa ich rozsahu.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.