Vylúčenie spoluvlastníka z užívania nehnuteľnosti
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň. Rád by som sa spýtal, či ma môžu ostatní (väčšinoví) spoluvlastníci vylúčiť z možnosti bývania v nehnuteľnosti, ktorá je našou spoločnou vlastníctvou. Je právne v poriadku vylúčenie spoluvlastníka z užívania spoločnej nehnuteľnosti?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, s poukazom na rozsudok NS ČR sp. zn. 22 Cdo 1567/2004 je možné, aby väčšina spoluvlastníkov (počítaná podľa veľkosti ich podielov) rozhodla o (ne)užívaní bytu v spoločnom dome jedným z nich. Na základne platného rozhodnutia sa môžu následne domáhať vypratania spoluvlastníka z nehnuteľnosti. Otázne však zostáva, či by v danom prípade nešlo o tzv. šikanózny výkon práva. Podľa uvedeného judikátu:
Hospodárením so spoločnou vecou v zmysle ustanovenia § 139 ods. 2 OZ sa rozumie aj užívanie nehnuteľnosti. Väčšinou počítanou podľa veľkosti podielov sa rozhodujú spoluvlastníci aj o užívaní bytu v spoločnom dome jedným z nich. Podľa platne prijatého rozhodnutia sa možno domáhať vypratania spoluvlastníka domu z bytu.
Šikanou je taký výkon práva, ktorého jediným cieľom je poškodiť iného.
Konanie, ktoré je šikanózne alebo ktoré je zneužitím práva, platný Občiansky zákonník výslovne nepostihuje; takéto konanie je však v rozpore s dobrými mravmi (§ 3 ods. 1 OZ), a preto mu možno za podmienok uvedených v tomto ustanovení odoprieť ochranu. To, či ide o konanie v rozpore s dobrými mravmi, je právnou otázkou, ktorej posúdenie vyplýva zo zistenia skutkových okolností.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.