Je možné skončiť nájomný vzťah k bytu skôr ako v dohodnutej výpovednej dobe?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý večer, chcem kúpiť byt od jedného pána, no v byte má najomníčku. Má pravo ju vysťahovať skôr, keď chcem ten byt kúpiť, aj napriek tomu, že má v zmluve trojmesačnú výpovednú lehotu? Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, skončiť nájomný vzťah možno z dôvodov upravených v nájomnej zmluve alebo v zákone. Keďže nepoznám obsah nájomnej zmluvy, uvediem ustanovenie zákona upravujúce dôvody jednostranného skončenia nájmu zo strany prenajímateľa. Podľa § 711 ods. 1 Občianskeho zákonníka, prenajímateľ môže vypovedať nájom bytu, ak
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.