Investícia do majetku (bytu) manželky syna
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Vzniká manželovi nárok na vyrovnanie investícií do bytu patriaceho manželke?
do BSM nepatria nielen veci nadobudnuté pred uzavretím manželstva, ale aj veci, ktoré jeden z manželov síce nadobudne počas manželstva, ale darom. Preto ak manželka Vášho syna nadobudla byt hoci aj po uzavretí manželstva, avšak darom (darovacou zmluvou), tento byt do BSM nepatrí a je v jej výlučnom vlastníctve.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, prosím o usmernenie v otázke vysporiadania BSM nášho syna. Počas manželstva manželka získala byt darovacou zmluvou, v ktorom sme bývali. Na zveľadenie bytu a jeho úpravu na mezonet sme synovi, prostredníctvom banky, poskytli sumu rovnajúcu sa vtedajšej hodnote bytu. Ako sa bude majetok deliť, keďže sa nedokážu dohodnúť? Je možné riešiť to prostredníctvom znaleckého posudku? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
v prvom rade je potrebné uviesť, že vzhľadom na to, že byt nadobudla (bývalá) manželka Vášho syna darom, tento byt nie je súčasťou BSM. Váš syn rovnako nemá nárok na náhradu tých investícií, vložených do jej majetku, ktoré ste manželke syna poskytli Vy a to z toho dôvodu, že nešlo o investíciu z jeho prostriedkov ale z Vašich prostriedkov.
Nárok na vrátenie investície, ktorú ste manželke syna poskytly na úpravu bytu máte len Vy ako osoby, ktoré finančné prostriedky poskytli (samozrejme len za predpokladu, že nešlo o dar, ale o plnenie bez akéhokoľvek právneho dôvodu). Ak ste poskytli prostriedky manželke Vášho syna na úpravu jej bytu a nešlo o darovanie, máte právo domáhať sa vrátenia tejto sumy, avšak premlčacia lehota je v danom prípade 2 roky odo dňa, kedy došlo k poskytnutiu finančných prostriedkov.
Vzniká manželovi nárok na vyrovnanie investícií do bytu patriaceho manželke?
Pán Ficek, ďakujem pekne za odpoveď na moju otázku. Chcela by som upresniť znenie môjho dopytu: Byt dostala jeho manželka až počas manželstva. Peniaze na zhodnotenie bytu sme vložili na účet nášho syna, z ktorého boli financované prestavby. Teda, financovali sme to z jeho peňazí už v priebehu manželstva. Z Vašej odpovede vyplýva, že vzhľadom na to, že byt nebol písaný aj na jeho meno, po 20 rokoch manželstva mu zostanú len oči pre plač a pohľad na možnosť byť bezdomovcom, keďže dvojročná doba (2014) už dávno pominula. Je možné v tejto situácii niečo urobiť? Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
do BSM nepatria nielen veci nadobudnuté pred uzavretím manželstva, ale aj veci, ktoré jeden z manželov síce nadobudne počas manželstva, ale darom. Preto ak manželka Vášho syna nadobudla byt hoci aj po uzavretí manželstva, avšak darom (darovacou zmluvou), tento byt do BSM nepatrí a je v jej výlučnom vlastníctve.
Ak ste uvedené finančné prostriedky (určené na zhodnotenie bytu) darovali synovi počas trvania jeho manželstva, tieto finančné prostriedky sa budú považovať za prostriedky v jeho výlučnom vlastníctve (opäť sa totiž uplatní ustanovenie § 143 o tom, že veci získané darom, hoci počas manželstva, naďalej patria do výlučného vlastníctva obdarovaného manžela).
Avšak žiaľ nemení to nič na tom, že stále išlo o investíciu z jeho výlučných prostriedkov do výlučného majetku Vašej manželky. Preto náhradu týchto investícii nemôže žiadať v rámci konania o vyporiadaní BSM a mohol by postupovať len spôsobom domáhania sa vydania bezdôvodného obohatenia, avšak ak by jeho manželka v tomto od konania o vyporiadanie BSM oddeleného konania namietla premlčanie, súd by bol povinný žalobu zamietnuť. Napriek tomu treba uviesť, že v rozhodovacej činnosti Ústavného súdu SR možno identifikovať určiný posun pri stanovený začiatku plynutia premlčacej lehoty, ktorého zohľadnením všeobecnými súdmi by bolo možné dospieť aj k názoru, že nárok Vášho syna by nebol premlčaný, pretože bezdôvodné obohatenie vzniklo až rozvodom manželstva (napr. nález Ústavného súdu SR zo 17. februára 2016, sp. zn. I. ÚS 548/2015). Ku ktorému názoru by sa priklonil súd ale nemožno predikovať.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.