Bezplatná právna poradňa

Ako je to s družstevným bytom po rozvode

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Patrí družstevný byt kúpený pred manželstvom do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

ak ste nadobudli členské práva a povinnosti k družstevnému bytu ešte pred uzavretím manželstva, z pohľadu bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa spravidla považujú za váš výlučný majetok a nespadajú do spoločného majetku manželov. Záver je taký, že pri rozvode by tieto práva nemali byť predmetom vyporiadania, a…

celá odpoveď ›

Musím zaplatiť daň z predaja bytu odkúpeného z družstva pred piatimi rokmi?

vo veci uvádzame, že aj keď ste v byte bývali 25 rokov, Vašim vlastníctvom sa stal pred cca 2 rokmi. Ak byt chcete predať teraz, budete musieť pdoať ako daňové priznanie k dani z príjmov a zaplatiť daň z príjmov, ako aj odvody na zdrav. poistenie.

celá odpoveď ›

Môže súd po rozvode nariadiť vysťahovanie z družstevného bytu bez náhrady?

podľa ustanovenia § 712a ods. 8 Občianskeho zákonníka Ak ide o prípady podľa § 705 ods.

celá odpoveď ›

Mám po rozvode nárok na družstevný byt v bezpodielovom spoluvlastníctve?

ak je byt vo vlastníctve matky manžela, na tento byt nemáte nárok ani jeden z Vás. Byt nepatrí do Vášho spoločného majetku.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcem sa informovať o situácii týkajúcej sa družstevného bytu, ktorý bol nadobudnutý počas manželstva. Môj otec a jeho bývalá manželka si kúpili družstevný byt (z dedičstva po otcových rodičoch), v ktorom však nebývali. Pred štyrmi rokmi sa rozviedli a ešte neprebehlo vyporiadanie BSM, pretože o to nikto z nich nepožiadal. Od začiatku v byte býva môj dedo. Teraz plánujeme byt zakúpiť do osobného vlastníctva na mňa. Mám otázku, či má otcova bývalá manželka na družstevný byt ešte stále nejaký nárok? Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď a prajem vám pekný deň. S pozdravom.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň  

v prvom rade je rozdiel či členstvo v bytovom družstve a právo užívať byt bolo zdedené, alebo nastal prevod (kúpou) členských práv a povinností. 

 

Pri družstevnom byte sa nenadobúda byt do výlučného vlastníctva, ale sa prevádzajú len členské práva a povinnosti, teda stávate sa členom družstva a získavate nájomnú zmluvu k predmetnému bytu a teda právo byt užívať.

Prevod družstevného bytu môžu určovať aj stanovy bytového družstva. Teda najdôležitejšie je zistiť, či členské práva boli zdedené alebo prevedené (kúpené). Pokiaľ ich nadobudli počas manželstva tak, že členské práva kúpili, samozrejme má exmanželka právo na podiel. Dôležité je však upozorniť, kedže rozvod prebehol pred 4 rokmi a BSM nebolo vyporiadané, že podľa § 149 ods. 4 zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník:

 

“4) Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.”

 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Patrí družstevný byt kúpený pred manželstvom do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Dobrý deň, ak som si kúpil členské práva ešte pred manželstvom od bytového družstva, ostáva byt iba mne v prípade rozvodu, alebo má naň nárok aj exmanželka? Vďaka.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, ak ste nadobudli členské práva a povinnosti k družstevnému bytu ešte pred uzavretím manželstva, z pohľadu bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa spravidla považujú za váš výlučný majetok a nespadajú do spoločného majetku manželov. Záver je taký, že pri rozvode by tieto práva nemali byť predmetom vyporiadania, a ostali by teda po právnej stránke len vo vašom vlastníctve. Upozorňujem však, že druhá strana si môže v určitých situáciách uplatňovať prípadné investície alebo vklady zo spoločného majetku, ak by boli preukázateľne vložené do vášho výlučného majetku, čo by sa riešilo formou finančnej kompenzácie.

Vyplýva to z ustálenej praxe, podľa ktorej „ak nevzniklo spoločné členstvo manželov v bytovom družstve, potom družstevný byt, ktorý nadobudol do vlastníctva ten z manželov, ktorý sa stal členom družstva, nie je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ak teda jeden z manželov nadobudol členstvo a nájom bytu ešte pred uzavretím manželstva“. 

Bezplatná právna poradňa

Musím zaplatiť daň z predaja bytu odkúpeného z družstva pred piatimi rokmi?

Dobrý deň, bývam už 25 rokov v družstevnom byte. Pred dvoma rokmi som ho odkúpil za 20 € do osobného vlastníctva. Tento rok chcem byt predať a následne kúpiť menší. Budem platiť daň z predaja? Musím počkať 5 rokov, aby som bol oslobodený od platenia dane?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
vo veci uvádzame, že aj keď ste v byte bývali 25 rokov, Vašim vlastníctvom sa stal pred cca 2 rokmi. Ak byt chcete predať teraz, budete musieť pdoať ako daňové priznanie k dani z príjmov a zaplatiť daň z príjmov, ako aj odvody na zdrav. poistenie. Výdavkom bude len suma 20 €, za ktorú kppnu cenu ste byt kúpili. Ako zvýšiť výdavky, tu je možnosť ešte urobiť rekonštrukciu bytu, aby ste aspoň čiastočne daň z príjmov znížli.

 

Bezplatná právna poradňa

Môže súd po rozvode nariadiť vysťahovanie z družstevného bytu bez náhrady?

Dobrý deň, po rozvode sme s manželkou zostali bývať v družstevnom byte, ktorý sme získali počas manželstva. Rád by som sa opýtal, či môže súd nariadiť moje vysťahovanie z bytu bez náhrady, ak určil, že výlučným členom družstva je manželka. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
podľa ustanovenia § 712a ods. 8 Občianskeho zákonníka

Ak ide o prípady podľa § 705 ods. 1 a 2 druhej vety môže súd, ak sú na to dôvody hodné osobitného zreteľa, rozhodnúť, že rozvedený manžel má právo len na náhradné ubytovanie alebo na prístrešie. Ak sa rozvedený manžel za trvania manželstva alebo po rozvode manželstva voči druhému manželovi alebo voči blízkej osobe, ktorá s ním býva spoločne v byte, dopúšťal alebo dopúšťa fyzického násilia alebo psychického násilia, súd rozhodne, že bytová náhrada mu nepatrí.

Z tohto ustanovenia je možné vyvodiť, že výnimočne môže súd rozhodnúť o tom, že postačuje zabezpečiť náhradné ubytovanie alebo prístrešie. Jedine, ak sú splnené podmienky druhej vety (násilie) súd rozhodne o tom, že Vám bytová náhrada neplatí.

Bezplatná právna poradňa

Mám po rozvode nárok na družstevný byt v bezpodielovom spoluvlastníctve?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, na čo mám nárok po desiatich rokoch manželstva. Mám nejaký nárok na byt? Čo v prípade, keď byt je družstevný a podiel na ňom má manželova mama? Manžel tvrdí, že byt je jeho. Spoločne máme dve deti. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
ak je byt vo vlastníctve matky manžela, na tento byt nemáte nárok ani jeden z Vás. Byt nepatrí do Vášho spoločného majetku. Jedine na čo by ste mohli mať nárok je vrátenie peňazí, ak ste do bytu investovali spoločné peniaze z manželstva.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Ako je to s družstevným bytom po rozvode" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie