Bezplatná právna poradňa

Zmluva o spolupráci

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže s.r.o. uzatvoriť zmluvu o spolupráci podľa § 269 Obchodného zákonníka s fyzickou osobou?

o veci Vami položenej otázky uvádzame, že prácu barmana a ani upratovačky nie je monžé vykonávať na základe zmluvy podľa § 269 Obchodného zákonníka. Išlo by o porušenie zákona, lebo v tomto prípade ide pri práci upratovačky o závislú prácu.

celá odpoveď ›

Platí pri ukončení spolupráce medzi s.r.o. dohodou zákonná výpovedná lehota?

úvodom poznamenávam, že nepoznáme obsah Vami uzatvorenej zmluvy s inou s.r.o. Z otázky predpokladáme, že zmluva o spolupráci bola uzatvorená podľa ust.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je zmluva o spolupráci platná, ak ju podpíše neplnoletý človek (17 r.) bez súhlasu zákonného zástupcu. Ďakujem. S pozdravom, Krakovská.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

právnu spôsobilosť neplnoletých osôb na robenie právnych úkonov upravuje § 9 Občianskeho zákonníka.

Podľa uvedeného ustanovenia maloletí (teda neplnoletí) majú spôsobilosť na také právne úkony, ktoré sú svojou povahou primerané rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku.

Ak ide teda o rozumne aspoň priemerne vyvinutého človeka, netrpiaceho žiadnou duševnou poruchou, vzhľadom na vek (17 rokov) bude už takýto človek spravidla spôsobilý takmer na všetky právne úkony.

Pre presné zodpovedanie Vašej otázky by síce bolo potrebné poznať aj bližšie predmet zmluvy a pod., vzhľadom na vyššie uvedené je ale nutné konštatovať, že len z dôvodu, že zmluvu uzavrela 17-ročná osoba nie je táto zmluva bez ďalšieho neplatná.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže s.r.o. uzatvoriť zmluvu o spolupráci podľa § 269 Obchodného zákonníka s fyzickou osobou?

Dobrý deň, prosím vás, môže podnikateľ (spoločnosť s ručením obmedzením) uzatvoriť zmluvu o spolupráci podľa § 269 Obchodného zákonníka s fyzickou osobou? V prípade, že áno, môžu túto zmluvu uzatvoriť na vykonávanie pozície barmana, resp. upratovačky a pod.? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, o veci Vami položenej otázky uvádzame, že prácu barmana a ani upratovačky nie je monžé vykonávať na základe zmluvy podľa § 269 Obchodného zákonníka. Išlo by o porušenie zákona, lebo v tomto prípade ide pri práci upratovačky o závislú prácu. "Zamestnávateľovi" v prípade uzatvorenia zmluvy podľa § 269 Obchod. zákonníka ide len o to, aby sa zbavil svojej zodpovednosti pokiaľ ide o platenie odvodov, preplatenie dovolenky, poskytnutie plateného voľna na vyšetrenie, ošetrenie zamestnanca, a pod.

Podľa § 1 Zákonníka práce platí :

"(1) Tento zákon upravuje individuálne pracovnoprávne vzťahy v súvislosti s výkonom závislej práce fyzických osôb pre právnické osoby alebo fyzické osoby a kolektívne pracovnoprávne vzťahy a niektoré právne vzťahy s nimi súvisiace.

(2) Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom. (3) Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov."

 

 

Bezplatná právna poradňa

Platí pri ukončení spolupráce medzi s.r.o. dohodou zákonná výpovedná lehota?

Dobrý deň,

rád by som sa poradil. Moja spoločnosť s.r.o. má spoluprácu s jednou spoločnosťou už 4 mesiace a od februára beží už 5. mesiac. Chcú ukončiť spoluprácu dohodou. Platí pri takejto spolupráci zákonom daná výpovedná lehota?

S úctou,
Tomáš.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, úvodom poznamenávam, že nepoznáme obsah Vami uzatvorenej zmluvy s inou s.r.o. Z otázky predpokladáme, že zmluva o spolupráci bola uzatvorená podľa ust. Obchodného zákonníka.

Podľa ust. §582 Obč. zákonníka v nadväznosti na ust. § 261 a nasl.  Obchodného zákonníka platí :

"Výpoveď (1) Ak je dojednaná zmluva na dobu neurčitú, ktorej predmetom je záväzok na nepretržitú alebo opakovanú činnosť, alebo záväzok zdržať sa určitej činnosti alebo strpieť určitú činnosť a ak zo zákona alebo zo zmluvy nevyplýva spôsob jej výpovede, možno zmluvu vypovedať v lehote troch mesiacov ku koncu kalendárneho štvrťroka."     Samozrejme je možná aj dohoda o ukončení spolupráce, pričom sa odvolávame na ust. § 40 ods. 2 Obč. zákonníka :   "Písomne uzavretá dohoda sa môže zmeniť alebo zrušiť iba písomne."
Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie