Bezplatná právna poradňa

Zámenná zmluva

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné vymeniť zdedený pozemok s poľnohospodárskym družstvom dohodou?

vo veci odporúčame kontaktovať samotné poľnohospodárske družstvo, najlepšie písomne. Možnosťou v tomto pírpade je tzv. zámenná zmluva v zmysle ust. § 611 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorej vy nadobudnete iný pozemok prípadne aj rovnakej kvality a rozlohy, s prípadným finančným vyporiadaním.

celá odpoveď ›

Patrí nehnuteľnosť nadobudnutá zámenou manželkou do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

z otázky vyplýva, že manželka je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, ktorú zrejme nadobudla pred uzatvorením manželstva, dedením alebo darovaním výlučne v jej prospech. Ak je to tak a manželka zamieňa nehnuteľnosť výlučne v jej vlastníctve za inú nehnuteľnosť, pričom nebude sa vyplácať žiadny cenový rozdiel v tom…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, rada by som Vás požiadala o informáciu. Moja príbuzná si želá vymeniť časť svojho pozemku za časť pozemku ďalšieho nášho príbuzného, pričom mi chce darovať nadobudnutý pozemok. Je možné zapracovať do zmennej zmluvy aj článok, ktorý by uvádzal, že novozískaná nehnuteľnosť bude darovaná? Boli by ste mi schopní pomôcť s formuláciou takéhoto článku? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, zámenná zmluva znamená, že sa jedna vec vymení (zamení) s inou vecou vo vlastníctve druhej osoby. V tejto zmluve nie je potrebné uviesť ustanovenie o tom, že ona Vám túto vec daruje. Vlastnícke právo k tejto veci na Vás prejde už samotnou zámennou zmluvou a odovzdaní veci (pri hnuteľných) resp. rozhodnutím okresného úradu katastrálneho odboru. Ak sa následne rozhodne Vám tento pozemok darovať, bude potrebné spísať ďalšiu zmluvu, darovaciu, na základe ktorej sa vlastníčkou nehnuteľnosti stanete Vy. Rovnako považujem za potrebné upozorniť na to, že nie je možné scudziť (darovať, kúpiť) časť pozemku. Pozemky sa môžu scudziť iba ako celky, ktoré sú zapísané na konkrétnom LV. Nemôžete sa rozhodnúť, že časť Vášho pozemku predáte, ak nemáte túto časť zapísanú na osobitnom LV a zapísané v katastri nehnuteľností na základe geometrického plánu.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Je možné vymeniť zdedený pozemok s poľnohospodárskym družstvom dohodou?

Dobrý deň, zdedila som pozemok „pánu bohu za chrbtom“ v strede obrovského poľa. Existuje nejaká možnosť sa dohodnúť s družstvom, ktorému pole patrí, na nejakej výmene za pozemok bližšie k civilizácii? Vraj v minulosti také niečo bolo možné, avšak neviem, kde mám vôbec začať hľadať a na koho sa v tomto obrátiť. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
vo veci odporúčame kontaktovať samotné poľnohospodárske družstvo, najlepšie písomne.

Možnosťou v tomto pírpade je tzv. zámenná zmluva v zmysle ust. § 611 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorej vy nadobudnete iný pozemok prípadne aj rovnakej kvality a rozlohy, s prípadným finančným vyporiadaním. Výmera parciel a ich bonita totiž nemusí byť presne rovnaká ako je váš pozemok. Na vypracovanie zámennej zmluvy kontaktujte advokára, prípadne samotnú zmluvu si nechajte minimálne skontrolovať advokátovi.

Citujeme ust. § 611 Občianskeho zákonníka :

"Ustanovenia o kúpnej zmluve sa primerane použijú aj na zmluvu, podľa ktorej si zmluvné strany vymieňajú vec za vec, a to tak, že každá zo strán sa považuje ohľadne veci, ktorú výmenou dáva, za predávajúcu stranu, a ohľadne veci, ktorú výmenou prijíma, za kupujúcu stranu."   Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 

Bezplatná právna poradňa

Patrí nehnuteľnosť nadobudnutá zámenou manželkou do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?

Dobrý deň, rád by som sa informoval, či pri zámenej zmluve týkajúcej sa dvoch rozdielnych nehnuteľností, kde jednu vymieňa moja manželka ako jediná vlastníčka za inú nehnuteľnosť, bude vymenená nehnuteľnosť v tomto prípade patriť do BSM? Znamenalo by to, že sa stanem účastníkom konania a následne spoluvlastníkom (v pomere 1/1) vymenenej nehnuteľnosti? Ďakujem. Manžel

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že manželka je výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti, ktorú zrejme nadobudla pred uzatvorením manželstva, dedením alebo darovaním výlučne v jej prospech.

Ak je to tak a manželka zamieňa nehnuteľnosť výlučne v jej vlastníctve za inú nehnuteľnosť, pričom nebude sa vyplácať žiadny cenový rozdiel v tom smere, aby ona niečo doplácala pri zámene nehnuteľnosti, potom nová nehnuteľnosť bude patriť výlučne do jej vlastníctva a nebude súčasťou bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Právne nie je vylúčené, aby vám manželka darovala podiel či už na terajšej alebo novej - zamenenej nehnuteľnosti na základe darovacej zmluvy,  pričom potom nehnuteľnosť bude v podielovom spoluvlastníctve manželov.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie