Najčastejšie otázky
Môžu rozvedení manželia po rozvode spoločne bývať v rodinnom dome?
Po rozvode môže byť otázne, ako sa budú veci vyvíjať, najmä čo sa týka spoločného bývania. Na Slovensku je zákonne možné, že manželia, aj keď sa rozvedú, môžu naďalej udržiavať spolužitie v domácnosti.
celá odpoveď ›Je manžel povinný prispievať na náklady domu v BSM, ak v ňom býva?
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne : Podľa ust. § 144 Občianskeho zákonníka platí, že " veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obaja manželia spoločne; spoločne uhradzujú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním." Odporúčame vo veci vyporiadania BSM kontaktovať…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, momentálne prebieha náš rozvod s manželom, ktorý je zároveň aj mojím zamestnávateľom. Pracujem v jeho firme a obávam sa, že v dôsledku rozvodu prídem aj o prácu. Momentálne žijeme v spoločnej domácnosti, pričom byt, v ktorom bývame, manžel získal ešte pred uzavretím nášho manželstva. Keďže tento byt nepatrí do bývalého spoločného majetku (BSM), rada by som sa opýtala - mám právo po právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva zostať po určitý čas bývať v tomto byte, ak sa ocitnem bez práce a nemám iné bývanie? Alebo budem musieť dňom právoplatnosti rozsudku byt opustiť bez ohľadu na tieto okolnosti? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, tento problém bol riešený už aj judikatúrou. Máte právo zostať bývať v byte, ak sa nemáte kam odsťahovať a to aj napriek tomu, že je to jeho byt.
Ak by chcel manžel, aby ste sa odsťahovali, musel by Vám nájsť náhradné bývanie.
Môžu rozvedení manželia po rozvode spoločne bývať v rodinnom dome?
Dobrý deň, moja manželka sa chce rozviesť a hovorí, že chce začať žiť inak ako doteraz (máme málo času stráveného spolu aj s deťmi, finančné problémy atď.). Máme vlastný rodinný dom s hypotékou a dve deti. Ja sa však rozvádzať nechcem a chcel by som skúsiť všetko napraviť. Ak by sme sa rozviedli, nastala by ešte ťažšia ekonomická situácia ako doteraz pre nás oboch. Chcem sa opýtať, či by sme mohli po rozvode ostať bývať v dome spoločne a ak áno, za akých podmienok pre nás oboch? Momentálne si neviem predstaviť vziať si ďalší úver alebo hypotéku, pretože už dosahujem určitý vek. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň. Po rozvode môže byť otázne, ako sa budú veci vyvíjať, najmä čo sa týka spoločného bývania. Na Slovensku je zákonne možné, že manželia, aj keď sa rozvedú, môžu naďalej udržiavať spolužitie v domácnosti. Avšak takéto urovnanie vyžaduje vzájomnú zhodu a ochotu z oboch strán. Vaša bývalá partnerka bude musieť súhlasiť s týmto usporiadaním a jeho účelom, aby ste mohli pokračovať so spoločným obývaním domu a finančných záväzkov súvisiacich s hypotékou.
Je manžel povinný prispievať na náklady domu v BSM, ak v ňom býva?
Dobrý deň, potrebujem odpoveď na túto otázku: S manželom sme momentálne v rozvodovom konaní. Nedávno ho prepustili z trestu za nebezpečné vyhrážanie a násilie. S manželom máme spoločný ešte neskolaudovaný dom v BSM, ktorý je na hypotéku. Hypotéku a všetky náklady na dom som však už dlhé roky platila iba ja a platím ich aj teraz. Manžel by rád naďalej býval v dome. Rada by som sa opýtala, či je povinný prispievať na polovicu nákladov na dom, pokiaľ v ňom chce naďalej bývať, alebo či som povinná všetko platiť aj naďalej ja. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :
Podľa ust. § 144 Občianskeho zákonníka platí, že " veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obaja manželia spoločne; spoločne uhradzujú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním."
Odporúčame vo veci vyporiadania BSM kontaktovať advokáta.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.