Bezplatná právna poradňa

Som povinný zaplatiť zmluvnú pokutu?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže dodávateľ energií po rokoch vymáhať zmluvnú pokutu bez odberu plynu?

otázke uvádzate, že ste v roku 2016 došlo k podpísaniu zmluvy o zmene dodávateľa el. energie a plynu s Vami uvedenou spoločnosťou, pričom v priebehu mesiaca ste vec dali do stavu pred podpisom zmluvy so Slovakia Energy. Uvedený "nový" dodávateľ prostredníctvom vymáhačskej spoločnosti vymáha zmluvnú pokutu z roku 2016…

celá odpoveď ›

Môže dodávateľ energií požadovať zmluvnú pokutu za neúspešný prestup?

vzhľadom na okolnosť, že nedošlo k uzatvoreniu zmluvy nie ste povinná platiť žiadnu zmluvnú pokutu a túto od Vás ani nemôžu vyžadovať. Podľa ust. § 544 Občianskeho zákonníka zmluvná pokuta môže byť dojednaná pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti /pozn. zmluvu ste neuzatvorili žiadnu/ zmluvnú pokutu, je účastník,…

celá odpoveď ›

Otázka

Boli sme na obhliadke pozemku s realitným agentom č. 1. O niekoľko dní neskôr sme sa zúčastnili ďalšej obhliadky s realitným agentom č. 2, ktorý pracuje pre inú realitku. U oboch sme podpísali záznam o prehliadke, avšak kópiu nám poskytol iba agent č. 2. Chceli by sme realizovať kúpu pozemku cez agenta č. 2, no keď sa o tom dozvedel agent č. 1, tvrdil, že kúpu musíme uskutočniť cez neho, keďže on nám pozemok ukázal ako prvý. V opačnom prípade bude od nás požadovať zaplatenie pokuty. Nie som si istý, čo všetko bolo uvedené v zázname o prehliadke u agenta č. 1, avšak agent č. 2 má vo svojom zázname klauzulu, podľa ktorej nás zaväzuje k vyplateniu zmluvnej pokuty, ak uskutočníme prevod vlastníckych alebo nájomných práv na predvádzanej nehnuteľnosti na seba bez jeho účasti. Predpokladám, že agent č. 1 mal v zázname niečo podobné. Môže nám agent č. 1 vymáhať pokutu, ak prevod uskutočníme cez agenta č. 2? Alebo nás môže pokutovať agent č. 2, ak uskutočníme prevod cez agenta č. 1? V oboch prípadoch uskutočníme prevod buď bez účasti agenta č. 1, alebo agenta č. 2. Nie je možné, aby sme prevod zvládli uskutočniť naraz cez oboch, takže v jednom z týchto prípadov porušíme danú klauzulu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, podľa § 544 Občianskeho zákonníka, ak strany dojednajú pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda. V zmysle uvedeného preto v prípade, že ste sa zaviazali uzavrieť kúpnu zmluvu cez sprostredkovateľa a svoj záväzok porušíte, môžete byť zaviazaný na zaplatenie zmluvnej pokuty, ak je pre tento prípad dohodnutá. Ak je výška zmluvnej pokuty neprimerane vysoká, môže ju súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže dodávateľ energií po rokoch vymáhať zmluvnú pokutu bez odberu plynu?

Dobrý deň,

chcela by som sa informovať. Moja mama v roku 2016 podpísala zmluvu s firmou Slovakia Energy, kde išlo o elektrinu aj plyn. Do mesiaca sme všetko vybavili s VSE tak, že sa opäť stala zákazníčkou tejto spoločnosti. Avšak, Slovakia Energy od nej teraz žiada vyplatiť pokutu 120 € za plyn, ktorý však od nich nikdy nebrala. Dlh teraz vymáha vymáhačská spoločnosť a suma sa zvýšila. Majú právo žiadať zmluvnú pokutu aj po 5 rokoch, a to aj keď k odberu nedošlo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,  otázke uvádzate, že ste v roku 2016 došlo k podpísaniu zmluvy o zmene dodávateľa el. energie a plynu s Vami uvedenou spoločnosťou, pričom v priebehu mesiaca ste vec dali do stavu pred podpisom zmluvy so Slovakia Energy. Uvedený "nový" dodávateľ prostredníctvom vymáhačskej spoločnosti vymáha zmluvnú pokutu z roku 2016 resp. 2017.
Z otázky predpokladáme, že vo veci nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, ktorý by Vás zaväzoval k úhrade zmluvnej pokuty. Platobný rozkaz alebo rozsudok by znamenali, že vo veci bolo rozhodnuté o povinnosti uhradiť zmluvnú pokutu.  Ak je to tak, že nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, potom nič neuhradzujte a na list vymáhačskej spoločnosti nereagujte, nepodpisujte uznanie dlhu.

Pre Vašu informáciu uvádzame, že v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeobecná premlčacia doba, ktorá je tri roky a začína plynúť prvým dňom, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Táto premlčacia doba uplynula najmenej v roku 2019.

Nič neuhradzujte.

Bezplatná právna poradňa

Môže dodávateľ energií požadovať zmluvnú pokutu za neúspešný prestup?

Dobrý deň, v roku 2015 som neuvážene podpísala zmluvu so slovenskou energetickou spoločnosťou o prestupe k nim zo Slovenských energetických podnikov (SPP). Samozrejme, bola mi ponúknutá najlepšia cena a bola mi sľúbená kompletná organizácia prestupu. Pri realizácii prestupu ma ale kontaktovali s tým, že prestup nebol úspešný z dôvodu, že plné moci boli podpísané na moje staré meno, a to napriek tomu, že v tom čase som už mala meno zmenené. Po tomto probléme som stratila záujem o prestup. Po dvoch rokoch, čo bola aj doba platnosti zmluvy, ma začali opätovne otravovať s požiadavkou podpísať plnú moc, aby mohli znova požiadať SPP o prechod k nim. Ja však o to už nemám záujem. Je správne z ich strany vystaviť mi pokutu, hoci zlyhanie prestupu nebolo mojou chybou a táto otázka sa vznáša až teraz, po skončení zmluvy, ktorá ani nikdy neplatila? Existuje nejaká premlčacia doba? Mám podozrenie, že na podpísanej plnej moci bol falzifikovaný podpis. Ako by som mala ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

vzhľadom na okolnosť, že nedošlo k uzatvoreniu zmluvy nie ste povinná platiť žiadnu zmluvnú pokutu a túto od Vás ani nemôžu vyžadovať. 

Podľa ust. § 544 Občianskeho zákonníka zmluvná pokuta môže byť dojednaná pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti /pozn. zmluvu ste neuzatvorili žiadnu/  zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda.

Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia.

Ak by Vás opätovne kontaktovali požiadajte ich, aby Vám svoje požiadavky voči Vám zaslali písomne doporučeným listom. Neposkytujte im žiadne svoje osobné údaje.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie