Bezplatná právna poradňa

Zrušenie vecného bremena osoby s obmedzenou spôsobilosťou na právne úkony

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem predať darovaný byt s vecným bremenom doživotného bývania matky s obmedzenou spôsobilosťou?

Váš prípad týkajúci sa predaja bytu zaťaženého vecným bremenom a obmedzenej spôsobilosti na právne úkony je niečo, čo je dobré vyriešiť starostlivo. Vaša mama, ktorá má vecné bremeno na byt, stratila schopnosť samostatne sa rozhodovať.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, som vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená vecným bremenom doživotného užívania môjho brata. Avšak môj brat je už 12 rokov zbavený svojprávnosti a počas tejto doby je nepretržite umiestnený v ústave sociálnej starostlivosti, čiže za uvedenú dobu danú nehnuteľnosť ani raz nenavštívil a bude tam umiestnený po zvyšok života. Keďže chcem nehnuteľnosť rekonštruovať a mojím zámerom je získať pôžičku z banky, je jednou z podmienok výmaz vecného bremena z listu vlastníctva. Chcel by som sa opýtať, akým spôsobom je možné realizovať výmaz vecného bremena v tomto prípade z listu vlastníctva, keď sa toto vecné bremeno nevyužíva viac ako 10 rokov a ani sa už nebude využívať, pričom daná osoba je zbavená svojprávnosti. Ďakujem za poskytnutie informácií. Marián K.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, k Vašej otázke uvádzam nasledovné stanovisko vyjadrujúce náš právny názor:

 

Zánik vecných bremien a dôvody zániku vecných bremien

 

Právna úprava zániku vecných bremien je upravená v § 151p zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v účinnom znení (ďalej len "Občiansky zákonník").

 

Podľa § 151p Občianskeho zákonníka:

(1) Vecné bremená zanikajú rozhodnutím príslušného orgánu alebo zo zákona. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu zmluvou je treba vklad do katastra nehnuteľností.


(2) Vecné bremeno zanikne, ak nastanú také trvalé zmeny, že vec už nemôže slúžiť potrebám oprávnenej osoby alebo prospešnejšiemu užívaniu jej nehnuteľnosti; prechodnou nemožnosťou výkonu práva vecné bremeno nezaniká.

 

(3) Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.


(4) Ak právo zodpovedajúce vecnému bremenu patrí určitej osobe, vecné bremeno zanikne najneskôr jej smrťou alebo zánikom.

 

Hoci Občiansky zákonník uvádza v ustanoveniach § 151p len vyššie uvedené spôsoby zániku vecných bremien, k ich zániku dochádza aj z iných dôvodov, a to:

 

a) uplynutím doby, na ktorú bolo vecné bremeno zriadené,

b) splnením rozväzovej podmienky,

c) na základe zmluvy,

d) vzdaním sa práva zodpovedajúceho vecnému bremenu,

e) smrťou alebo zánikom oprávneného subjektu,

f) splynutím osoby povinnej a osoby oprávnenej z vecného bremena.

 

Vzhľadom na to, že vo Vašom prípade ide o vecné bremeno pôsobiace in personam (keďže právo zodpovedajúce vecnému bremenu - napr. právo doživotného bývania a užívania vecným bremenom zaťažených nehnuteľností - je viazané výlučne na oprávnenú osobu - v danom prípade Vášho brata) ako najvhodnejšie dôvody zániku vecného bremena sa uzavretie zmluvy o zániku vecného bremena medzi Vami a Vašim bratom. Uzavretím zmluvy o vzdaní sa práva zodpovedajúceho vecnému bremenu (resp. zmluvy o zániku vecného bremena) dochádza v praxi najčastejšie k zániku vecného bremena.

 

Zánik vecného bremena na základy zmluvy o vzdaní sa práva zodpovedajúceho vecnému bremenu

 

Zmluva o vzdaní sa práva zodpovedajúceho vecnému bremenu je dvojstranným právnym úkonom - jej zmluvnými stranami je osoba oprávnená z vecného bremena (v danom prípade Váš brat) a osoba povinná z vecného bremena (tou je vždy aktuálny vlastník vecným bremenom zaťaženej nehnuteľnosti). Táto zmluva musí mať písomnú formu. K zániku práva zodpovedajúceho vecnému bremenu je potrebný vklad do katastra nehnuteľností.

 

Špecifiká vyplývajúce zo skutočnosti, že osoba oprávnená z vecného bremena je obmedzená v spôsobilosti na právne úkony

 

Za bežných okolností uzatvárajú zmluvu o zániku vecného bremena zmluvné strany plne spôsobilé na právne úkony po vzájomnej dohode. Vo Vašom prípade je situácia trochu komplikovanejšia práve z dôvodu, že Váš brat je obmedzený v spôsobilosti na právne úkony a teda nemá spôsobilosť s Vami zmluvu o zániku vecného bremena uzatvoriť. Uvedené však neznamená, že uzavretie tejto zmluvy medzi Vami a Vašim bratom je nemožné. 

 

Právne úkony v mene osoby, ktorej spôsobilosť na právne úkony bola obmedzená alebo ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony v celom rozsahu robí jej zákonný zástupca. Uvedené vyplýva z § 26 Občianskeho zákonníka, ktorý ustanovuje, že pokiaľ fyzické osoby nie sú spôsobilé na právne úkony, konajú za ne ich zákonní zástupcovia.

 

Z uvedeného vyplýva, že ak je Váš brat pozbavený alebo obmedzený v spôsobilosti na právne úkony v takom rozsahu, že nemôže uzatvoriť zmluvu o zániku vecného bremena, túto zmluvu v jeho mene môže uzatvoriť jeho zákonní zástupca, ktorý v danej veci bude konať zaňho.

 

Kto je zákonným zástupcom osoby obmedzenej alebo pozbavenej spôsobilosti na právne úkony ustanovuje v danom prípade § 27 ods. 2 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého zákonným zástupcom fyzickej osoby, ktorú súd rozhodnutím pozbavil spôsobilosti na právne úkony alebo ktorej spôsobilosť na právne úkony súd rozhodnutím obmedzil, je súdom ustanovený opatrovník.

 

Koho súd v prípade Vášho brata ustanovil za opatrovníka, ktorý je oprávnený v rozsahu, v ktorom Váš brat nie je spôsobilý na právne úkony takéto právne úkony v jeho mene robiť bude vyplývať predovšetkým zo súdneho rozhodnutia, v ktorom jednak obmedzil alebo pozbavil Vášho brata v spôsobilosti na právne úkony a jednak v ňom ustanovil aj opatrovníka (ak neskorším súdnym rozhodnutím bola zmenená osoba ustanovená za opatrovníka, tak je potrebné vychádzať z tohto neskoršieho súdneho rozhodnutia).

 

Ak sa teda dohodnete s opatrovníkom Vášho brata (konajúcim v danej veci v mene Vášho brata) na tom, že uzatvoríte zmluvu o zániku vecného bremena, môžete túto zmluvu uzatvoriť. 

 

Súčasne je ale nutné ešte upozorniť Vás na skutočnosť, že tento právny úkon - uzavretú zmluvu medzi Vami a Vaším bratom (zastúpeným opatrovníkom) - musí následne schváliť súd. Táto povinnosť vyplýva z § 28 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu.​​​​​​​

 

Nakladaním s majetkom vo vyššie uvedenom význame sa nepochybne myslí aj nakladanie s majetkovými právami zastúpeného. Je rovnako nesporné, že právo zodpovedajúce vecnému bremenu, spočívajúcemu v práve doživotného bývania a užívania vecným bremenom zaťažených nehnuteľností má majetkový charakter (predstavuje majetkovú hodnotu). Z uvedeného dôvodu je pre platnosť takto uvedeným spôsobom uzavretej zmluvy potrebné po jej uzavretí podať na súd návrh na schválenie tohto právneho úkonu. 

 

Na záver pre úplnosť uvádzame, že v prípade, ak by ste boli Vy súdom ustanoveným opatrovníkom Vášho brata, na uzavretie uvedenej zmluvy by súd musel na Váš návrh ustanoviť Vášmu bratovi osobitného zástupcu - výlučne na tento právny úkon. Uvedené ustanovuje § 30 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého ak dôjde k stretnutiu záujmov zákonného zástupcu so záujmami zastúpeného alebo k stretnutiu záujmov tých, ktorých zastupuje ten istý zákonný zástupca, ustanoví súd osobitného zástupcu.

 

Po uzavretí zmluvy a jej schválení súdom možno zmluvu spolu so súdnym rozhodnutím, ktorým bol právny úkon schválený, podať katastrálnemu odboru príslušného okresného úradu. Výmazom vecného bremena z katastra nehnuteľností dôjde k zániku vecného bremena.

 

Samotná skutočnosť, že Váš brat nevyužíva svoje právo zodpovedajúce vecnému bremenu nie je v tomto prípade vôbec právne relevantná. Občiansky zákonník totiž neustanovuje, že jedným z dôvodov zániku vecného bremena je aj nevyužívanie práva zodpovedajúceho vecnému bremenu oprávnenou osobou.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môžem predať darovaný byt s vecným bremenom doživotného bývania matky s obmedzenou spôsobilosťou?

Dobrý deň,

mama má demenciu a má obmedzenú spôsobilosť na právne úkony spojené so správou majetku. Dávnejšie mi darovala byt a zriadila naň vecné bremeno (aby v byte mohla dožiť). Pokým bola svojpomocná, žila v byte, ale už rok nie je schopná sama žiť, a tak žije s nami v rodinnom dome. Byt je nutné naďalej platiť, a preto sme ho dočasne prenajali. Uvažujeme však o tom, že by bolo lepšie, keby sme ho predali. Ako je možné s týmto naložiť?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

Váš prípad týkajúci sa predaja bytu zaťaženého vecným bremenom a obmedzenej spôsobilosti na právne úkony je niečo, čo je dobré vyriešiť starostlivo. Vaša mama, ktorá má vecné bremeno na byt, stratila schopnosť samostatne sa rozhodovať. Keďže je obmedzená v právnych úkonoch, právne úkony v jej mene musí vykonávať jej zákonný zástupca, ktorým je spravidla súdom ustanovený opatrovník.

Na predaj bytu by bolo potrebné dohodnúť sa s opatrovníkom na uzatvorení zmluvy o zrušení vecného bremena a následne dat schváliť súdom a potom zabezpečiť vklad do katastra nehnuteľností.


Nie je to komplikovaný proces, len to dlhšie trvá. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie