Bezplatná právna poradňa

Darovanie peňazí a daň

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musím nahlásiť daňovému úradu dar od rodičov na kúpu nehnuteľnosti?

zákon takéto nahlásenie nevyžaduje. Uvedená informácia nie je pravdivá.

celá odpoveď ›

Zdaňuje sa finančný dar od príbuzného na Slovensku?

na Vami položenú otázku uvádzame, že daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Ak Vám príbuzný chce darovať peniaze, najlepšie bude, ak Vám ich prevedie bankovým prevodom, kde v poznámke pre prijímateľa uvedie, že ide o dar.

celá odpoveď ›

Musím zdaniť dar od priateľa na kúpu auta v daňovom priznaní?

na Vami položenú tázku uvádzame, že ak Vám priateľ poskytne peniaze ako bezplatnú pomoc na kúpu auta, z pohľadu občianskeho práva ide o dar podľa § 628 a nasl. Občianskeho zákonníka.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázku, aké dane musí matka zaplatiť, ak dostane peniaze od svojho syna ako bezodplatnú pomoc? Ďakujem, T.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, žiadne dane platiť nemusí. Daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Musím nahlásiť daňovému úradu dar od rodičov na kúpu nehnuteľnosti?

Dobrý deň,

rodičia mi plánujú darovať 100 000 EUR na kúpu nehnuteľnosti. Viem, že tento dar nemusím zdaňovať. Na internete som však čítala, že prijatie daru je potrebné nahlásiť daňovému úradu. Je táto informácia pravdivá? Ak áno, aký je postup a aká je lehota na nahlásenie?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
zákon takéto nahlásenie nevyžaduje. Uvedená informácia nie je pravdivá.

Daň z darovania neexistuje. Bola zrušená s účinnosťou od 1. 1. 2004.

Darovanie uvedenej sumy 100 000 € musí byť realizované bankovým prevodom alebo poštovou poukážkou, teda nie v hotovosti.

Bezplatná právna poradňa

Zdaňuje sa finančný dar od príbuzného na Slovensku?

Dobrý deň,
zdaňuje sa finančný dar?

Môj príbuzný mi daroval finančný dar a chce mi ho poslať.

Chcel by som sa opýtať, či sa tento finančný dar zdaňuje a aké sú v tejto situácii povinnosti.

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.
Ak Vám príbuzný chce darovať peniaze, najlepšie bude, ak Vám  ich prevedie bankovým prevodom, kde v poznámke pre prijímateľa uvedie, že ide o dar. AK by do poznámky neuviedol, že ide o dar, v budúcnosti v prípade sporu, napr. by tvrdil, že Vám peniaze len požičal, bude ťažké preukázať, že peniaze Vám boli darovené.

Bezplatná právna poradňa

Musím zdaniť dar od priateľa na kúpu auta v daňovom priznaní?

Dobrý deň, prosím o odpoveď na otázku, aké dane musím zaplatiť, ak dostanem peniaze od svojho priateľa ako bezplatnú pomoc na auto? Ďakujem.

Odpoveď:
Ak dostanete peniaze od priateľa ako dar alebo bezplatnú pomoc na kúpu auta, ide o dar v zmysle zákona. V prípade darov medzi fyzickými osobami platí, že ak darca a obdarovaný nie sú príbuzní v priamom rade ani blízki príbuzní, môže byť takýto dar predmetom dane z príjmu. V roku 2024 platí, že ak ide o náhodný príjem do 2 400 eur za rok, takýto príjem je oslobodený od dane z príjmu. Ak je suma vyššia, obdarovaný je povinný túto sumu zdaniť a uviesť do daňového priznania.

Zároveň je dôležité overiť si aktuálne postupy podľa platných právnych predpisov alebo sa poradiť s daňovým poradcom, keďže pravidlá sa môžu meniť a závisia aj od konkrétnej situácie.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

na Vami položenú tázku uvádzame, že ak Vám priateľ poskytne peniaze ako bezplatnú pomoc na kúpu auta, z pohľadu občianskeho práva ide o dar podľa § 628 a nasl. Občianskeho zákonníka. Vy na základe prijatia daru nie ste povinná platiť žiadnu daň, lebo daň z darovania bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004. Najlepšiebude, aby prevod - finančný dar na kúpu auta - bol  realizovaný bankovým prevodom, kde v poznámke v bank. prevode zo strany darcu bude uvedené, že ide vyslovene o DAR. Dôvod je ten, aby v budúcnosti sa nemohol domáhať vrátenia peňazí napr. na zákalde toho, že z jeho strany išlo o pôžičku.

Ak by ste však peniaze dostali od priateľa, ktorý je podnikateľ a darovanie by súviselo s jeho podnikaním, situácia by sa mohla posudzovať inak a účtovne zaradiť tento daňovo neuznaný výdavok by musel Váš priateľ.

Zároveň odporúčam, aby ste si uschovali dôkaz o tom, že ide o dar (napríklad darovaciu zmluvu alebo potvrdenie o prevode s uvedením účelu) pre prípad, že by sa priateľ domáhal vrátenia daru v zmysle ust. § 630 Obč. zákonníka /dôvod je ten, že priateľ sa môže domáhať vrátenia daru v prípade hrubého porušenia dobrých mravov zo strany obdarovaného/.


Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie