Bezplatná právna poradňa

Vyplatenie spoluvlastníka nehnuteľnosti

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musíte pri rozchode vyplatiť partnera za jeho spoluvlastnícky podiel na byte?

v prípade rozchodu a spoluvlastníctva bytu, ak obaja partneri sú spoluvlastníkmi bytu, neexistuje automatická právna predpoklad, že jeden z partnerov (v tomto prípade matka dieťaťa) by vlastnila byt bez nutnosti vyplatiť druhého spoluvlastníka. Právne postavenie spoluvlastníka je nezávislé na osobných vzťahoch alebo…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, ide o dvoch súrodencov, z toho jeden RD. Sestra vlastní 1/4 domu, ktorý nadobudla dedičstvom po otcovi. Matka sa vydala druhýkrát a z tohto manželstva mala syna - brata vyššie zmienenej sestry. Tento brat vlastní 3/4 domu, ktorý nadobudol kúpnou zmluvou od rodičov. Po smrti rodičov teda brat vlastní 3/4 a sestra 1/4 domu. Brat plánuje darovať dom svojmu synovi a sestru vyplatiť z jej podielu. Sestra však žiada čiastku rovnajúcu sa polovici hodnoty domu a neakceptuje znalecký posudok, ktorý bol vypracovaný v reálnej hodnote. Požaduje nový znalecký posudok a plánuje si ho nechať vykonať sama. Ako by sme mali postupovať ďalej v tejto záležitosti? Dodávam, že sestra má na tomto dome trvalý pobyt, hoci posledných 30 rokov žije v inej časti Slovenska a rodičov nenavštevovala. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že nie je právny dôvod, aby brat sestru vyplatil z hodnoty jednej polovice domu. Nevieme kým resp. kto vypracoval posudok na ohodnotenie nehnuteľnosti /znalec alebo realitná kancelária/.

Uvádzame, že v zmysle ust. § 140 Obč. zákonníka ak brat ako spoluvlastník nehnuteľnosti chce darovať tento podiel svojmu synovi, nie je povinný ponúknuť svoj podiel na predaj sestre ako podielovej spoluvlastníčke 1/4 nehnuteľnosti a ani nie je povinný jej to oznámiť. V tomto prípade totiž neplatí predkupné právo sestry na podiel brata, lebo bratov syn je blízkou osobou v zmysle ust. § 116 Obč. zákonníka :

"Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov."

Najjednoduchším a právne najlepším riešením by bolo ohľadom hodnoty nehnuteľnosti osloviť súdneho znalca, na ktorom sa brat a sestra vzájomne dohodnú a následne uzatvoriť dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva.

Záverom uvádzame, že nenavštevovanie rodičov v tomto prípade nie je podstatné, lebo dedičské konanie je právoplatne ukončené.

Odporúčam vec riešiť dohodou so sestrou, lebo podanie žaloby na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva  môže trvať aj niekoľko rokov a prináša so sebou aj finančné náklady.

Odporúčam kontaktovať advokáta.

 

 

 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Musíte pri rozchode vyplatiť partnera za jeho spoluvlastnícky podiel na byte?

Dobrý deň,

chcel by som sa informovať o nasledujúcej situácii. Žijem so svojím partnerom, avšak nie sme manželia. Mám jedno dieťa z prvého manželstva a druhé spoločné dieťa súčasného partnera. S partnerom sme spoluvlastníkmi bytu. V prípade nášho rozchodu by som sa chcela spýtať, či mám ako matka jeho dieťaťa právo vlastniť byt bez toho, aby som musela partnera vyplácať. Partner o dieťa neprejavuje záujem a jeho výchova a starostlivosť oň bude prebiehať výhradne pod mojou gesciou.

Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, v prípade rozchodu a spoluvlastníctva bytu, ak obaja partneri sú spoluvlastníkmi bytu, neexistuje automatická právna predpoklad, že jeden z partnerov (v tomto prípade matka dieťaťa) by vlastnila byt bez nutnosti vyplatiť druhého spoluvlastníka.

Právne postavenie spoluvlastníka je nezávislé na osobných vzťahoch alebo záujme o dieťa. Pokiaľ by sa partneri nedohodli inak, pravdepodobne by bolo nutné vyplatiť partnera z jeho podielu na spoluvlastníctve bytu, alebo by muselo dôjsť k rozhodnutiu súdu o vysporiadaní spoluvlastníctva. Práva a povinnosti vyplývajúce z podielového spoluvlastníctva sú regulované Občianskym zákonníkom, ktorý upravuje možnosť zrušenia a vysporiadania podielového spoluvlastníctva buď dohodou medzi spoluvlastníkmi alebo rozhodnutím súdu. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie