Bezplatná právna poradňa

Vyplatenie dedičského podielu žijúcim otcom

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže vyplatenie súrodenca za rodičovský dom ovplyvniť dedičský nárok?

na vami položenú otázku uvádzame, že s touto problematikou vyplatenia budúceho dediča, keď ešte budúci poručiteľ /svokra/ žije, sa v našej poradni stretávame často. Uvádzame úvodom, že vami zvolený psotup nepovažujeme za dobré riešenie a to z dôvodu, že svokra ako budúci poručiteľ žije a preto nie je resp. nebol…

celá odpoveď ›

Zaniká mi podpisom dohody o vyplatení dedičského podielu nárok na ďalší majetok z dedičstva?

ak u notára podpíšete dohodu o vyplatení dedičstva za rodinný dom, musíte jasne určiť, či sa dohoda týka len tohto konkrétneho domu alebo celého dedičstva. Ak sa dohoda týka výlučne daného domu, bude to uvedené priamo v zmluve.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

Chcem sa spýtať, či je možné uskutočniť majetkové vyrovnanie aj v čase, keď ešte rodič žije. Nová žena nášho otca si s nami poradila a presvedčila otca, aby nás vyhodil a zrušil nám trvalé pobyty. Hneď po tom, ako krsnej mame plakal, že by naňho mala napísať nehnuteľnosť, aby sme mali niečo v prípade, že by sa mu niečo stalo. Avšak ani po niekoľkých rokoch náš vzťah nebol napravený a nebudem dovoliť, aby niekto cudzí dostal to, čo mu nepatrí.

S pozdravom, Martin.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že Váš otec sa znovu oženil a existujú obavy resp. rozpory ohľadom jeho majetku, ktoré nešpecifikujete.

Ak sú obavy v tom, že všetok majetok má nadobudnúť jeho nová manželka, uvádzame že v prípade úmrtia otca ste Vy deti jeho zákonnými dedičmi v zmysle ust. § 473 Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.
(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."
 
Ako príklad uvádzame, že ak otec je výlučným vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá teda nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva, táto v prípade úmrtia Vášho otca sa bude zo zákona dediť medzi jednotlivých dedičov v rovnakom pomere k celku.

Ak by ste chceli riešiť majetok otca za jeho života, otec môže tento majetok, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve prepísať na Vás na základe darovacej zmluvy. Súhlas zrejme v poradí druhej manželky na nakladanie svojim majetkom, ktorý je v jeho výlučnom vlastníctve otca, Váš otec nepotrebuje.

Riešením je tiež, keby otec spísal závet vo Váš prospech ako detí, kde by Vás ustanovil ako závetných - neopomenuteľných dedičov. Manželka v zmysle ust. obč. zákonníka nie je neopomenuteľným dedičom.

 

 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Môže vyplatenie súrodenca za rodičovský dom ovplyvniť dedičský nárok?

Dobrý deň, môj manžel sa finančne vyrovnal so svojou sestrou ohľadom rodičovského domu, pretože ho ona žiadala kvôli kúpe bytu, ktorý si chcela a aj kúpila. Majú spísaný papier, že ju vyplatil, a chcela by som vedieť, či sme to správne napísali. Týka sa to aj svokry, ktorá ešte žije, a preto by sme radi zistili, aby sa nestalo, že by môj manžel po jej smrti prišiel o nárok na rodičovský dom. Môžem Vám poslať fotku dohody?

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že s touto problematikou vyplatenia budúceho dediča, keď ešte budúci poručiteľ /svokra/ žije, sa v našej poradni stretávame často.

Uvádzame úvodom, že vami zvolený psotup nepovažujeme za dobré riešenie a to z dôvodu, že svokra ako budúci poručiteľ žije a preto nie je resp. nebol právny dôvod, aby váš manžel svojej sestre čokoľvek vyplácal. Váš manžel nie je vlastníkom nehnuteľnosti, tou je jeho mama. Uvádzame, že váš manžel sa nemusí dožiť úmrtia svojej matky, lebo aj toto sa mpže stať /prepáčte za našu priamosť a úprimnosť/.

Nateraz odporúčam riešiť nehnuteľnosť ako celok so svorkou a to vašim manželom, aby bola ešte za jej života spísaná darovacia zmluva. Ak by k tomu nedošlo, svokru k tomuto kroku nedonútite. Riešením pokiaľ ide o vyplatenie sestry vášho manžela z budúceho dedičstva je potom následne spísať zmluvu o pôžičke.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta na vyporiadanie celej veci.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Pre viac právnych typov môžete nás sledovať aj na soc. sieťach FB.

 

Bezplatná právna poradňa

Zaniká mi podpisom dohody o vyplatení dedičského podielu nárok na ďalší majetok z dedičstva?

Dobrý deň,

rada by som sa opýtala, ako to funguje, keď mi otec ponúka vyplatenie z dedičstva za rodinný dom. Keď u notára podpíšem, že súhlasím s vyplatením dedičstva, bude sa to týkať len toho domu, na ktorom sme sa dohodli? A bude to tak jasne uvedené v zmluve? Tiež by ma zaujímalo, či sa po podpísaní zmluvy nebudem môcť nárokovať na nič iné, ak otec vlastní aj ďalšie pozemky a stavby.

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň,

ak u notára podpíšete dohodu o vyplatení dedičstva za rodinný dom, musíte jasne určiť, či sa dohoda týka len tohto konkrétneho domu alebo celého dedičstva. Ak sa dohoda týka výlučne daného domu, bude to uvedené priamo v zmluve. V zmluve by malo byť konkrétne špecifikované, že vyplatenie sa týka len tejto nehnuteľnosti. Ak je otec vlastníkom aj iných pozemkov a stavieb a chcete mať istotu, že z nich bude možné dediť po jeho smrti, tieto majetky by nemali byť zahrnuté v aktuálnej dohode o vyplatení dedičstva za dom. Uistite sa, že znenie zmluvy jasne vymedzuje, čo presne vyplatenie pokrýva, aby ste sa vyhli nedorozumeniam v budúcnosti.
Aj keď jet takéto vyplácanie z budúceho dedičstva bežné, po právnej stránke sa na to bude prihliadať ako na neobvyklé darovanie s tým, že budete dediť a do vášho podielu sa započíta to, čo ste bezodplatne dostali počas života. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie