Otázka
Dobrý deň,
kúpil som byt z predaja svojho domu. Polovicu bytu som dal na meno svojej družky, ale neskôr sme sa rozišli. Chcel by som túto polovicu bytu vrátiť späť na seba, keďže bola kúpená výhradne z mojich financií (z predaja domu). Je to možné? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že z dôvodu, že ste sa s priateľkou rozišli nezakladá právny dôvod na vrátenie daru. Je len vecou dohody Vás či Vám dar vráti dobrovoľne alebo nie, ale dobrovoľné vrátenie daru je samozrejme možné.
Možnosťou na Vašej strane je využiť ust. § 630 Obč. zákonníka :
"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."
Z otázky nevieme čo je dôvodom rozchodu, ale ak by okolnosti na strane obdarovanej zakladali hrubé porušenie dobrých mravov /napr. fyzické násilie, ublíženie na zdraví Vám a pod./, je možnosť domáhať sa vrátenia daru s poukázaním na vyššie uvedené zákonné ustanovenie.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.