Schôdza a zápisnica zo schôdze vlastníkov bytov
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
Podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v paragrafe 14 sa uvádza, že na schôdzi vlastníkov, alebo pri písomnom hlasovaní, môže hlasovať vlastník alebo splnomocnená osoba s originálom plnomocenstva. Možno sa však samotnej schôdze vlastníkov zúčastniť osoba, ktorá nie je vlastníkom a nie je splnomocnená? Môžeme napríklad brať do úvahy partnera alebo rodinného príbuzného, ktorý býva v byte v bytovom dome, kde sa koná schôdza vlastníkov? Môže sa táto osoba zapájať do diskusie, namietať a pripomienkovať zápisnicu zo schôdze vlastníkov? Zároveň by som sa rád informoval o počte overovateľov zápisnice zo schôdze vlastníkov, pretože v danom zákone je všeobecne uvádzané, že zápisnicu podpíšu overovatelia. Keďže použitie slova "overovatelia" je v množnom čísle, znamená to, že musia byť minimálne dvaja overovatelia?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je vo vami uvedenom probléme pomerne jasný v ust. § 14 : zúčastniť sa schôdze vlastníkov bytov môže len vlastník bytu alebo ním splnomocnená osoba na základe písomného splnomocnenia s úradne overeným podpisom.
Nevlastník bytu, napr. nájomca, a iné osoby, ktoré nie sú vlastníkmi bytov nie je možné schváliť ako osoby napr. na diskusiu resp. ako obecenstvo, lebo schôdza vlastníkov bytov by následne mohla byť zhromaždením všetkých, ktorý v jednotlivých bytoch bývajú resp. chodia tam napr. na návštevy.
Pokiaľ ide o overovateľov zápisnice, je vaša informácia uvedená v otázke správna - počet overovateľov zápisnice - dve osoby. O overovateľoch zápisnice v konečnom dôsledku hovorí aj ust. § 14a/ ods. 4 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov /"najmenej dvaja"/.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.