Najčastejšie otázky
Môže súd zriadiť vecné bremeno prístupu cez pozemok aj bezplatne?
v prvom rade je potrebné uviesť, že ak súd zriaďuje svojím autoritatívnym rozhodnutím vecné bremeno práva prechodu cez priľahlý pozemok, rozhoduje zároveň o odplate za toto zriadenie (nezriaďuje ho bezodplatne). Rovnako vychádzajúc z ustanovenia § 151n ods.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý večer, veľmi pekne by som Vás chcela poprosiť o radu. Plánujem oplotiť pozemok vo svojom vlastníctve. Viem, že je potrebné ohlásiť drobnú stavbu na obecnom úrade. Vedľa môjho pozemku sa nachádzajú ďalšie, ktoré využívajú fyzické osoby len na poľnohospodárske účely (sadenie zemiakov, zeleniny, atď.), a kde sa nenachádza žiadna iná nehnuteľnosť. Vo vlastníckych listoch majú všetci uvedené, že ide o ornú pôdu. Všetky pozemky sa však nachádzajú v intraviláne. V katastrálnej mape je zakreslený prístup k týmto pozemkom, a to chodník v šírke 2 metrov. Tento chodník neprechádza cez môj pozemok, a ani ho nepotrebujem, pretože môj pozemok sa nachádza priamo vedľa miestnej komunikácie. Rada by som sa opýtala, či vlastníkom ostatných pozemkov postačuje v zmysle zákona tento 2 metrový prístup, keďže mi hrozia, že na mojom pozemku zriadia vecné bremeno prístupovej cesty, aby sa mohli k svojej ornej pôde dostať autom. Mohli by ma z tohto dôvodu žalovať? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď a prajem príjemný zvyšok večera.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v zmysle príslušného zákonného ustanovenia sa môže vlastník nehnuteľnosti domáhať na súde zriadenia vecného bremena práva prechodu cez nehnuteľnosť iba v takom prípade, ak nemožno zabezpečiť prístup k nehnuteľnosti inak. Vy však uvádzate, že majú dvojmetrový chodník ako prístupovú cestu. Vzhľadom na to, že ste neuviedli ako presne vedie tento chodník popri Vašich pozemkov bude potrebné zohľadniť to, či dokážu tento chodník rozšíriť na svojich pozemkoch. Ak by totiž Váš plot ohraničil tento chodník iba z jednej strany a z druhej strany by boli ich polia, orné pôdy môžu tento chodník rozšíriť smerom na svoj pozemok a získať tým širší chodník. V takomto prípade mám za to, že by ich žaloba na súde ohľadom zriadenia vecného bremena práva prechodu cez Váš pozemok nebola úspešná, nakoľko by existovala iná možnosť ako zabezpečiť prístup k ich pozemkom (rovnako zákon hovorí o tom, ak nemožno zabezpečiť prístup k pozemkom inak, pričom oni už prístup zabezpečený majú).
Môže súd zriadiť vecné bremeno prístupu cez pozemok aj bezplatne?
Chcel by som sa opýtať, či by súd mohol v prípade zriadenia vecného bremena prístupovej cesty "prikázať" vlastníkovi nechať prístupovú cestu cez svoj pozemok aj bezplatne. Som v situácii, kde by som radšej časť svojho pozemku, ktorú susedia potrebujú na budúcu prístupovú cestu, predal. Neželám si zriadenie vecného bremena, pretože susedia ho chcú zriadiť bezplatne. Navyše, neprial by som si zodpovedať za údržbu cesty, keďže pri zriadení vecného bremena by ostala vo vlastníctve mne. Ak by sa prípad dostal na súd, mohol by mi súd nariadiť vecné bremeno aj napriek tomu, že by som radšej pozemok predal? Ďakujem za odpoveď a prajem príjemný večer.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v prvom rade je potrebné uviesť, že ak súd zriaďuje svojím autoritatívnym rozhodnutím vecné bremeno práva prechodu cez priľahlý pozemok, rozhoduje zároveň o odplate za toto zriadenie (nezriaďuje ho bezodplatne). Rovnako vychádzajúc z ustanovenia § 151n ods. 3 Občianskeho zákonníka je ten, ktorému bolo zriadené vecné bremeno (oprávnený z vecného bremena) povinný znášať náklady na zachovanie a opravy nehnuteľnosti, na ktorej má toto vecné bremeno zriadené (ak sa nedohodnete inak). Ak by ste predmetnú nehnuteľnosť užívali aj Vy na týchto nákladoch by ste sa podieľali spoločne. Ak sa Vám so susedom nepodarí dohodnúť inak, mám za to, že by súd na základe jeho žaloby zriadil vecné bremeno (ak sa Vám nepodarí počas prebiehajúceho súdneho konania dohodnúť inak).
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.