Najčastejšie otázky
Má neopomenuteľný dedič právo na povinný podiel aj pri darovaní majetku manželke?
ak váš bývalý manžel zdedil dom po rodičoch, dom sa stal jeho výlučným vlastníctvom. Ak ho následne previedol na svoju terajšiu manželku (napríklad darovacou zmluvou alebo kúpnou, či zámennou), mohol tak urobiť, nakoľko každý vlastník je oprávnený disponovať svojou vecou podľa svojej vôle.
celá odpoveď ›Môže mi manžel darovať celý dom postavený počas manželstva na mojom pozemku?
je možné, aby Váš manžel za života previedol vlastnícke právo k domu výlučne na Vás. Najbežnejším spôsobom je darovacia zmluva, ktorá umožňuje bezodplatne prenechať nehnuteľnosť.
celá odpoveď ›Stačí darovacia zmluva na prevod polovice domu a pozemku na manžela?
prechod vlastníctva polovice nehnuteľnosti na Vášho manžela je možné uskutočniť prostredníctvom darovacej zmluvy. Táto zmluva musí byť písomne vyhotovená a podpisy darcu (Vás) a obdarovaného (Vášho manžela) musia byť overené notárom.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chceli by sme sa opýtať: manžel vlastnil rodinný dom ešte pred uzavretím nášho manželstva. Teraz by sme tento dom chceli preniest do môjho vlastníctva. Aký je správny postup?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, riešenie je jednoduché : treba kontaktovať advokáta na spísanie darovacej zmluvy s prípadným zriadením vecného bremena v prospech manžela spočívajúceho v práve doživotného bývania v dome. Pri spísaní darovacej zmluvy advokátom budete mať právnu istotu, že zmluva bude právne perfektná. Advokát súčasne zabezpečí vklad zmluvy do katastra nehnuteľností elektronickou formou.
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
Má neopomenuteľný dedič právo na povinný podiel aj pri darovaní majetku manželke?
Dobrý deň,
bývalý manžel zdedil dom po rodičoch, o ktorý sa mal deliť so sestrou. Sestra mu z dobrého úmyslu svoj podiel prenechala a po dohode nehnuteľnosť prepísali iba na neho. Následne celý majetok prepísal na svoju súčasnú manželku, čím syna v podstate vydedil. Dá sa v tejto situácii niečo urobiť? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
ak váš bývalý manžel zdedil dom po rodičoch, dom sa stal jeho výlučným vlastníctvom. Ak ho následne previedol na svoju terajšiu manželku (napríklad darovacou zmluvou alebo kúpnou, či zámennou), mohol tak urobiť, nakoľko každý vlastník je oprávnený disponovať svojou vecou podľa svojej vôle. V tomto ho nedokáže obmedziť ani zákon vyjmúc vyvlastnenie, ktoré však môže byť urobené len za zákonom taxatívne vymedzených podmienok. Je pravdou, že takýmto prevodom váš exmanžel de facto „vydedil“ svojho syna. Avšak samotné vydedenie v právnom zmysle znamená, že poručiteľ v listine o vydedení výslovne vylúči potomka z dedenia podľa § 469a Občianskeho zákonníka. Ak však otec ešte žije a len previedol majetok na inú osobu, nejde o vydedenie, ale o prevod majetku za života. V takom prípade syn nebude mať právny nárok na tento majetok, pretože už nebude patriť do dedičstva po otcovi. V prípade smrti exmanžela sa však môže váš syn domáhať tzv. kolácie, t.j. započítania neobvyklého daru na dedičský podiel terajšej manželky exmanžela, dôsledkom čho sa jej dedičský podiel zmenší.
Otázkou však je, či má exmanžel ešte nejaký majetok, ktorý by mohol byť predmetom dedenia. Ak má, potom tento bude predmetom dedičstva a váš syn bude jeho dedičom, ibaže by ho poručiteľ za života vydedil. K vydedeniu však môže dôjsť len v prípade, ak by bol naplnený niektorý z dôvodov vydedenia.
Môže mi manžel darovať celý dom postavený počas manželstva na mojom pozemku?
Dobrý deň, po rozvode som začala stavať dom s priateľom na pozemku, ktorý je mojím vlastníctvom. Následne sme sa vzali. Spoločné deti nemáme, ale ja mám dve deti z predchádzajúceho manželstva. Keďže manžel nemá kontakt so svojou rodinou, rád by mi ešte za svojho života prepísal celý dom. Je to možné a čo je potrebné urobiť? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
je možné, aby Váš manžel za života previedol vlastnícke právo k domu výlučne na Vás. Najbežnejším spôsobom je darovacia zmluva, ktorá umožňuje bezodplatne prenechať nehnuteľnosť. Darovacia zmluva musí byť v písomnej forme a mala by obsahovať všetky zákonné náležitosti. Taktiež je potrebné podať návrh na vklad vlastníckeho práva na príslušný okresný úrad, katastrálny odbor.
Dôležité je zvážiť prípadné dôsledky darovania, ako napríklad otázky týkajúce sa dedenia či ochrana obdarovaného pred spätnými nárokmi darcu, ak by rodinné vzťahy neskôr skomplikovali. Odporúčam Vám konzultovať tento postup s právnikom, aby bola darovacia zmluva správne vypracovaná.
Proces zápisu do katastra trvá 30 dní. Najskôr uzatvorte dohodu, potom kúpte kolok na pošte alebo alebo na katastri a podajte návrh.
Stačí darovacia zmluva na prevod polovice domu a pozemku na manžela?
Dobrý deň,
ešte keď som bola slobodná, dostala som od rodičov pozemok. Počas manželstva sme s manželom začali stavať dom. Stavebné povolenie bolo vydané len na mňa (neviem prečo). Máme spoločný úver na túto nehnuteľnosť a o chvíľu nás čaká kolaudácia, ale vlastníkom som stále len ja. Ako môžem prepísať polovicu majetku na manžela? Stačí darovacia zmluva? Ako sa k tomu môže postaviť banka?
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
prechod vlastníctva polovice nehnuteľnosti na Vášho manžela je možné uskutočniť prostredníctvom darovacej zmluvy. Táto zmluva musí byť písomne vyhotovená a podpisy darcu (Vás) a obdarovaného (Vášho manžela) musia byť overené notárom. Následne je potrebné podať návrh na vklad do katastra nehnuteľností.
Je však potrebné zvážiť aj postoj banky, keďže na nehnuteľnosť máte spoločný úver. Banka môže mať vo svojej úverovej zmluve ustanovenia týkajúce sa zmeny vlastníka nehnuteľnosti, ktorá je založená v jej prospech. Odporúčam kontaktovať banku a informovať sa o podmienkach a možnosti takejto zmeny vlastníctva, pretože banka môže vyžadovať splnenie určitých podmienok alebo dokonca nesúhlasiť so zmenou bez splatenia úveru.
V konečnom dôsledku, kým dôjde k zmene vlastníctva, je nevyhnutné mať súhlas banky a splniť všetky jej požiadavky, aby ste predišli prípadným právnym problémom.
Toto bola ta jednoduchšia možnosť formou daru, darovať môžete dom aj pozemok. Druhá možnosť je, že vyhlásite obaja, že dom patrí do BSM, lebo bol postavený počas manželstva. To sa ale nebude týkať pozemku. Pozemok nebude patriť do BSM.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.