Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Potrebuje vlastník bytu súhlas ostatných vlastníkov na krátkodobý prenájom ako ubytovaciu službu?
Pokiaľ ide o prenájom bytov za účelom podnikania formou krátkodobého prenájmu, majiteľ bytu na to v nepotrebuje súhlas od ostatných vlastníkov v dome. Rovnako ak keby ste chceli vy prenajímať byt za týmto účelom.
celá odpoveď ›Je vlastník bytu povinný oznámiť spoločenstvu prenájom a nájomníkov?
pri prenájme bytu v Spoločenstve vlastníkov bytov (SVB) má vlastník bytu niekoľko povinností vyplývajúcich z Občianskeho zákonníka. Tieto povinnosti zahŕňajú najmä udržiavanie bytu v stave spôsobilom na užívanie a zabezpečenie riadneho plnenia služieb, ktoré sú s užívaním bytu spojené.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
bývam v bytovom dome, kde sú štyri byty, všetky v súkromnom vlastníctve. Jeden vlastník svoj byt prenajal bez súhlasu spoločenstva.
Ako mám postupovať, ak chcem získať informáciu o tom, čo je predmetom nájmu?
Nájomca poškodzuje náš majetok a narušuje pokoj v bytovom dome.
Ďakujem, H.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že bytu v bytovom dome sú vo vlastníctve jednotlivých vlastníkov bytov. Ak je to tak, potom je oprávnením vlastníka bytu dať byt do nájmu inej osobe a k tomuto úkonu nepotrebuje súhlas ostatných vlastníkov bytov. Vlastník bytu môže prenajať samozrejme len výlučne svoj byt.
Ak máte zriadené spoločenstvo vlastníkov bytov, potom je vlastník bytu povinný v zmysle ust. § 11 ods. 9 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov nahlásiť zmeny počtu osôb v byte :
"Vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Ak vlastník byt neužíva, je povinný oznámiť správcovi alebo spoločenstvu svoju adresu a každú jej zmenu." Nevieme aké problémy sú s nájomcom, bytu, ale treba ho upozorniť na dodržiavanie domového poriadku, prípadne problémy oznámiť vlastníkovi bytu, prípadne kontaktovať políciu ak dochádza k narušovaniu nočného pokoja.
Potrebuje vlastník bytu súhlas ostatných vlastníkov na krátkodobý prenájom ako ubytovaciu službu?
Dobrý deň, sme spoločenstvo vlastníkov bytov. Pred niekoľkými rokmi si súkromná osoba zakúpila byt v našom spoločenstve s cieľom podnikať a vytvorila z neho apartmán. Prenajíma ho na víkendy aj týždenné pobyty formou ubytovacích služieb. Na chodbe nášho podlažia je päť bytových jednotiek, pričom štyri sú obývané a v piatom sa striedajú klienti zo zahraničia i zo Slovenska. Postupne sa začali objavovať problémy a nastali krádeže na chodbe. Majiteľ bytu nerešpektuje upratovanie spoločných priestorov, keďže tam nebýva a kvôli upratovaniu sem chodiť nechce. To prinieslo ďalší konflikt. Potrebuje vlastník tohto bytu na prevádzkovanie svojich aktivít súhlas ostatných majiteľov na podlaží?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
Pokiaľ ide o prenájom bytov za účelom podnikania formou krátkodobého prenájmu, majiteľ bytu na to v nepotrebuje súhlas od ostatných vlastníkov v dome. Rovnako ak keby ste chceli vy prenajímať byt za týmto účelom. Pripadne sa to da porovnať s tým, že by si niekto kto býva v byte vodil stále návštevy do bytu.
Má to však aj svoje obmedzenia. Sused prostredníctvom týchto ľudí nesmie rušiť ostatných hlukom, fajčením na balkóne a podobne.
Ak by bol hluk z toho bytu v nočných hodinách, je potrebné zavolať políciu.
Pokiaľ ide o upratovanie, majiteľ bytu by mal prispievať na upratovanie spoločných priestorov ak to nechce robiť sám. Môžete zvážiť zmenu v interných pravidlách spoločenstva, ktoré by takéto situácie presnejšie upravili. Často to robí v bytových domoch niektorý z vlastníkov a dostane za to zaplatené, robí sa to na dohodu o pracovnej činnosti alebo niekedy aj pracovnou zmluvou.
V zásade platí, ze ak niekto vlastní byt, má právo s nim nakladať, teda aj ho prenajímať.
Je vlastník bytu povinný oznámiť spoločenstvu prenájom a nájomníkov?
Dobrý deň,
som predsedníčka SVB a NP a mám otázku. Majiteľ bytu v Spoločenstve vlastníkov bytov prenajíma 1-izbový byt Ukrajincom, ktorí sa stále menia po pár týždňoch, resp. mesiacoch. Vraj tam prespávajú ukrajinskí TIR-aci. SVB a NP vlastník prenajatého bytu nedal žiadne písomné oznámenie o prenájme dotyčným osobám. Vlastníci spoločenstva sa sťažujú, že nevedia, kedy a kto tam býva, a majú aj obavy. Prosím o vysvetlenie - akú povinnosť má pri prenájme bytu v spoločenstve samotný vlastník bytu, - akú povinnosť má spoločenstvo, konkrétne predseda SVB a NP. Za pomoc a vysvetlenie vopred ďakujem! Predseda SVB a NP.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
pri prenájme bytu v Spoločenstve vlastníkov bytov (SVB) má vlastník bytu niekoľko povinností vyplývajúcich z Občianskeho zákonníka. Tieto povinnosti zahŕňajú najmä udržiavanie bytu v stave spôsobilom na užívanie a zabezpečenie riadneho plnenia služieb, ktoré sú s užívaním bytu spojené. Vlastník bytu, ako prenajímateľ, musí zabezpečiť nájomcom plný a nerušený výkon práv spojených s užívaním bytu.
Čo sa týka povinnosti informovať SVB o prenájme bytu, zákon neukladá konkrétnu povinnosť vlastníka informovať predsedu SVB alebo iné orgány spoločenstva o tom, komu presne byt prenajíma. Je to preto, lebo ide o súkromnoprávny vzťah medzi vlastníkom bytu a jeho nájomcom.
Spoločenstvo vlastníkov ako také, vrátane predsedu, má zase práva a povinnosti súvisiace s udržiavaním spoločných častí domu a s riadením záležitostí spoločenstva podľa stanov a zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Pokiaľ ide o bezpečnosti a poriadok v bytovom dome, spoločenstvo má právo a povinnosť zabezpečiť, aby používanie spoločných častí domu nebolo rušivé a aby boli dodržiavané pravidlá domového poriadku.
Ak teda máte ako predseda SVB obavy zo situácie, môžete usporiadať schôdzu vlastníkov, kde sa prejednajú možné opatrenia, ako napríklad úprava domového poriadku alebo prijatie interných pravidiel.
Možné obavy vlastníkov ostatných bytov bez toho, aby sa niečo konkrétne stalo alebo mohlo stať, nestačia.
Ak vlastník neohrozuje alebo neobmedzuje ostatných vlastníkov bytov, môže sám rozhodovať o tom, kto bude v byte prespávať.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.