Bezplatná právna poradňa

Predaj darovaného pozemku

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné predať nehnuteľnosť na darovanom pozemku bez súhlasu darcu?

Váš manžel ako vlastník pozemku môže s týmto disponovať podľa svojho uváženia a nepotrebuje súhlas darcu s týmito úkonmi, teda ani s jeho predajom. Ak chcete dom predať a viazne na ňom záložné právo v prospech banky, budete potrebovať súhlas banky.

celá odpoveď ›

Ako formulovať predaj darovaného pozemku v zmluve, aby nepatril do BSM pri rozvode?

to, ako bude znieť zmluva o prevode vlastníctva nemá vplyv na majetkove vysporiadanie pozemkov rozvode. Takže ju môžete urobiť štandardne.

celá odpoveď ›

Otázka

Môja sestra mi pred dvoma rokmi darovala pozemok (ostatné plochy), ktorý chcem predať. Bude finančný výnos spoločným vlastníctvom s mojím manželom? Žijeme oddelene, ale nie sme rozvedení. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, v tomto prípade pôjde o tzv. tranformáciu majetku. Nehnuteľnosť transformujete na finančné prostriedky. Nejde o príjem podľa ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka. Nakoľko ste nehnuteľnosť nadobudli darovaním nepatrí táto vec do BSM. Z toho dôvodu finančné prostriedky získané predajom tejto nehnuteľnosti nebudú patriť do BSM. Spôsob nadobudnutia týchto peňazí a ich pôvod budete musieť v rámci vyporiadania BSM preukazovať. Preto Vám odporúčam všetko dostatočne pripraviť tak, aby bolo zrejmé odkiaľ tieto peniaze pochádzajú (tzn. dajte si pozor na formuláciu zmluvy, uložte si doklad o prevode finančných prostriedkov, i výpis z bankového účtu pred a po predaji nehnuteľnosti).

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Je možné predať nehnuteľnosť na darovanom pozemku bez súhlasu darcu?

Dobrý deň. Manžel nadobudol pozemok darovacou zmluvou v roku 2014 a následne na ňom postavil rodinný dom, ktorý je nateraz zaťažený hypotékou v banke. Chcela by som sa informovať, či je možné predať takúto nehnuteľnosť situovanú na darovanom pozemku, aj keď s tým manželov otec - darca nesúhlasí. Manžel momentálne s otcom nekomunikuje, v ich vzťahu panuje napätie. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, 

Váš manžel ako vlastník pozemku môže s týmto disponovať podľa svojho uváženia a nepotrebuje súhlas darcu s týmito úkonmi, teda ani s jeho predajom.

Ak chcete dom predať a viazne na ňom záložné právo v prospech banky, budete potrebovať súhlas banky. Odporúčame prečítať podrobne úverovú zmluvy, aby ste neporušili úverové podmienky a banka nezosplatnila úver.

Ohľadom darovaného pozemku ešte uvádzame, že podľa ust. § 630 Obč. zákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Darca pozemku teda sa môže domáhať vrátenia daru len z týchto dôvodov uvedených v § 630 Obč. zákonníka.

Za hrubé porušenie dobrých mravov sa nepovažuje napr. nenavštevovanie darcu, prostá nevďačnosť za dar, predaj darovanej veci.

 

Bezplatná právna poradňa

Ako formulovať predaj darovaného pozemku v zmluve, aby nepatril do BSM pri rozvode?

Prosím ešte o radu: Ako by mala znieť formulácia v zmluve o predaji darovaného pozemku, aby som nemala problémy v prípade rozvodu? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, to, ako bude znieť zmluva o prevode vlastníctva nemá vplyv na majetkove vysporiadanie pozemkov rozvode. Takže ju môžete urobiť štandardne.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie