Predaj časti pozemku pri podielovom spoluvlastníctve
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Dá sa odkúpiť pozemok patriaci pozemkovému spoločenstvu do súkromného vlastníctva?
z hľadiska Občianskeho zákonníka platí, že vlastník môže so svojím pozemkom disponovať (teda aj ho predať) a Občiansky zákonník sám o sebe neobsahuje všeobecný zákaz prevodu pozemku len preto, že ide o pozemok, ktorý je vo vlastníctve pozemkvého spoločenstva. Ak ste počuli, že „podľa zákona sa to nedá“, spravidla…
celá odpoveď ›Musím zaplatiť daň z príjmu pri predaji časti pozemku do piatich rokov od kúpy?
pri predaji časti pozemku, ktorý vlastníte menej ako 5 rokov, je potrebné zohľadniť, že podľa § 9 zákona o dani z príjmov sa na takéto transakcie nevzťahuje oslobodenie od dane z príjmu. Ak uplynulo menej ako 5 rokov od nadobudnutia nehnuteľnosti, príjem z predaja je zdaniteľný.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chcela by som kúpiť časť pozemku, ktorý je vo vlastníctve piatich rôznych osôb, pričom všetci majú rovnaké podiely. Ako by sa malo postupovať, ak by mi iba dvaja z nich chceli predať svoj podiel a ostatní s tým súhlasili? Nechcela by som byť vo spoluvlastníctve s ostatnými, ale chcela by som vlastniť túto časť pozemku samostatne. Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, v prípade, že by ste chceli kúpiť iba časti pozemku, ktoré vlastnia dvaja zo spoluvlastníkov, je dôležité si uvedomiť, že podielové spoluvlastníctvo nepredstavuje výhradné právo na konkrétnu časť pozemku. Každý spoluvlastnícky podiel je vnímaný skôr ako miera práv a povinností spojených s celým pozemkom, nie s jeho špecifickou časťou.
Ak by vám teda dvaja spoluvlastníci chceli svoje podiely predať a ostatní s tým súhlasia, stali by ste sa spoluvlastníkom spolu s ostatnými osobami, ktoré vlastnia zvyšné podiely na pozemku. Aby ste dosiahli stav, kedy by ste "vlastnili svoju časť pozemku, ktorú by ste vlastnili len vy", by bolo potrebné predmetné časti pozemku právne oddeliť, čo môže vyžadovať rozdelenie pozemku a následné nové vyčlenenie pozemkov v katastri nehnuteľností. Takýto proces musí byť zápisaný do katastra príslušným katastrálnym kdborim a zahŕňa aj geometrický plán, ktorý vypracuje geodet.
Preto, ak sú ostatní spoluvlastníci ochotní súhlasiť s predajom, je potrebné najskôr konzultovať s notárom alebo právnikom špecializovaným na nehnuteľnosti, aby sa zabezpečilo, že celý proces - od kúpy podielov až po eventualitu oddelenia a prevod konkrétnej časti pozemku do vášho výlučného vlastníctva - bude zrealizovaný v súlade so slovenským právom a katastrálnymi predpismi. Konkrétna časť pozemku by musela byť náležite vyčlenená a vložená do katastra nehnuteľností ako nová parcela s vami ako jediným vlastníkom.
Dá sa odkúpiť pozemok patriaci pozemkovému spoločenstvu do súkromného vlastníctva?
Dobrý deň, poprosila by som o radu. Časť nášho dvora je majetkom pozemkového spoločenstva a chceli by sme túto časť odkúpiť. Počuli sme, že podľa zákona sa to nedá. Vedeli by ste nám poradiť? Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, z hľadiska Občianskeho zákonníka platí, že vlastník môže so svojím pozemkom disponovať (teda aj ho predať) a Občiansky zákonník sám o sebe neobsahuje všeobecný zákaz prevodu pozemku len preto, že ide o pozemok, ktorý je vo vlastníctve pozemkvého spoločenstva.
Ak ste počuli, že „podľa zákona sa to nedá“, spravidla nejde o pravidlo Občianskeho zákonníka, ale o praktický dôsledok toho, že takýto pozemok býva vo vlastníctve viacerých osôb (podielových spoluvlastníkov, ktorých mpôže byť niekoľko desiatok) a pri prevodoch potom vstupujú do hry pravidlá podielového spoluvlastníctva, najmä zákonné predkupné právo spoluvlastníkov.
Ak je dotknutá časť dvora v podielovom spoluvlastníctve viacerých osôb, „odkúpenie“ v praxi znamená, že by ste nekupovali pozemok spoločenstva, ale museli by ste nadobudnúť spoluvlastnícke podiely od jednotlivých spoluvlastníkov (prípadne dosiahnuť dohodu všetkých o prevode na Vá a teda spísať kúpne zmluvy so všetkými spoluvlastníkmi konkrétnej časti Vášho dvora.
Pri prevode spoluvlastníckeho podielu platí zákonné predkupné právo všetkých ostatných spoluvlastníkov, t. j. predávajúci má voči nim ponukovú povinnosť a až keď predkupné právo nevyužijú, môže podiel previesť na inú osobu; pri viacerých spoluvlastníkoch sa títo musia dohodnúť na výkone predkupného práva, inak môžu odkúpiť pomernú časť podľa veľkosti podielov.
Z tohto dôvodu ľudia často hovoria, že „sa to nedá“, lebo získať všetky podiely alebo „vyčistiť“ predkupné práva býva organizačne náročné, ale aj finančne, lebo bude musieť byť vyhotovený geom. plán na odčlenenie tejto časti pozemku vo Vašom dvore, ktorý bude podkladom pre prípadné spísanie kúpnej zmluvy a následný zápis do katastra. Podstatné teda je hlavne to, koľko je podielových spoluvlastníkov.
Keďže máte vedomosť o tom, že ide o pozemok pozemkového spoločenstva, vydržanie z právneho hľadiska nebude možné.
Možnosťou na Vašej strane, aby nedošlo k sporom s pozemkovým spoločenstvom, je spísať nájomnú zmluvu napr. aj na 50 rokov a dohodnúť sa na nájme.
Musím zaplatiť daň z príjmu pri predaji časti pozemku do piatich rokov od kúpy?
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať. Chcel by som predať časť môjho pozemku (1000 m²), ktorý som kúpil pred 3 mesiacmi, pričom by mi ostalo 1130 m². Cena rodinného domu a pozemku, ktorú som kupoval, bola 85000 eur od mojej mamy a krstnej. Túto časť pozemku chcem predať za 60000 eur. Akú daň budem musieť zaplatiť z predaja? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
pri predaji časti pozemku, ktorý vlastníte menej ako 5 rokov, je potrebné zohľadniť, že podľa § 9 zákona o dani z príjmov sa na takéto transakcie nevzťahuje oslobodenie od dane z príjmu. Ak uplynulo menej ako 5 rokov od nadobudnutia nehnuteľnosti, príjem z predaja je zdaniteľný.
Základom dane je rozdiel medzi predajnou cenou pozemku, teda 60 000 eur, a nadobúdacou cenou, ktorá je v tomto prípade časťou tej sumy, za ktorú ste pozemok kúpili. Náklady súvisiace s kúpnou cenou a akékoľvek iné výdavky (napr. právne služby) sú tiež odpočítateľné.
Odporúčam kontaktovať daňového poradcu, aby ste mali istotu, čo môžete do základu dane započítať. Nie je to totiž úplne jednoduché na výpočet. Ak by ste chceli kontakt na dobrého daňového poradcu, dajte nám vedieť.
Daňová povinnosť sa následne vypočíta z tohto základu dane za aktuálnu sadzbu dane z príjmu.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.