Najčastejšie otázky
Môžem previesť byt z dlžníka na manžela, aby sa vyhol exekúcii?
rozumiem vašej obave, ale pri dlhoch manžela voči Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni je rýchly prevod bytu na vás často práve to, čo veritelia napádajú. Aj keby ste byt previedli darovaním alebo kúpnou zmluvou, veriteľ sa môže domáhať, aby súd vyhlásil takýto prevod voči nemu za neúčinný, teda aby bol právny…
celá odpoveď ›Je kúpna zmluva neplatná, ak po zrušení BSM uvádza nadobudnutie do BSM?
samotná skutočnosť, že po právoplatnom zrušení BSM súdom bola v kúpnych zmluvách „omylom“ uvedená formulácia o nadobudnutí do BSM, spravidla automaticky neznamená neplatnosť kúpnych zmlúv. Podstatné je, že BSM už v čase kúpy netrvalo, takže manželia po tomto okamihu nadobúdajú majetok spoločným úkonom do podielového…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Pred tromi rokmi som pre jeho ťažký alkoholizmus odišla, resp. utiekla, od manžela. Odsťahovala som sa do podnájmu a nechala som ho bývať v mojom rodičovskom dome. Počas manželstva sme dom odkúpili od mojich starých rodičov a vyplatili súrodencov mojej matky. Moja matka nechcela svoju čiastku. Dokonca mi prispela sumou 70 000 SK a aj naďalej mi finančne pomáhala. Kúpila kuchyňu, prispela na kúpu auta a opravy, kúpila televízor. Manžel tvrdí, že ma vyplatí, ale potom hovorí, že neexistuje zákon, ktorý by ho nútil vysťahovať sa a vyplácať ma nebude. Môj bývalý manžel je taký alkoholik, že často končí v kanáloch. Chcem sa opýtať, či je možné u notára spísať, že hotovosť, ktorú mi moja matka v priebehu manželstva dala, bola určená výlučne mne. Alebo ako by som mala vôbec postupovať? Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, uvádzame, že nie je právny dôvod, aby ste z domu odišli ak je situácia taká ako uvádzate v otázke. Riešením je podať návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov v zmysle ust. § 148 ods. 2 Obč. zákonníka :
"Zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva."
Súčasne platí ust. § 146 ods. 2 Obč. zákonníka :
"Ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia vo vzťahu k manželovi alebo k blízkej osobe, ktorá býva v spoločnom dome alebo byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov obmedziť užívacie právo druhého manžela k domu alebo bytu patriacemu do bezpodielového spoluvlastníctva, prípadne ho z jeho užívania úplne vylúčiť."
Pokiaľ ide o finančnú výpomoc zo strany matky, tu bude podstatné ak byl úmysel Vašej matky, či dar v Sk poskytla výlučne Vám, alebo aj manželovi, lebo to bolo za trvania manželstva. Čestné prehlásenie u notára by mohlo pomôcť, ale pred jeho spísaním a podpísaním odporúčam kontaktovať advokáta.
Odporúčam kontaktovať advokáta.
S advokátom Vášho manžela nateraz nie ste povinná vôbec komunikovať, lebo vec nie je v súdnom spore.
Môžem previesť byt z dlžníka na manžela, aby sa vyhol exekúcii?
Dobrý deň, môj manžel má dlhy na Sociálnej poisťovni aj zdravotnej poisťovni. Máme byt, ktorého výlučným vlastníkom je iba on.
Keďže pracuje ako živnostník, ručí svojím majetkom, ktorým je iba náš byt.
Ako mám postupovať, ak chcem, aby bol byt prepísaný na moje meno, aj keď som zamestnaná? V minulosti som mala dlhy, ktoré sú už uhradené. Neviem, či by banka takúto situáciu akceptovala. Nechcem prísť o majetok a neviem, ako postupovať.
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, rozumiem vašej obave, ale pri dlhoch manžela voči Sociálnej poisťovni a zdravotnej poisťovni je rýchly prevod bytu na vás často práve to, čo veritelia napádajú. Aj keby ste byt previedli darovaním alebo kúpnou zmluvou, veriteľ sa môže domáhať, aby súd vyhlásil takýto prevod voči nemu za neúčinný, teda aby bol právny úkon odporovateľný podľa § 42a a nasledujúcich ustanovení Občianskeho zákonníka.Potom sa môže stať, že exekúcia zasiahne aj byt, ktorý už bude formálne napísaný na vás.
Prvý praktický krok, ktorý vám odporúčam zvážiť, je podať na súd návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov počas manželstva, ak manžel podniká ako SZČO, a to s poukazom na § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka. Zrušenie BSM má význam najmä do budúcna, aby ďalší majetok a príjmy neboli ohrozené dlhmi z podnikania manžela. V praxi ide o štandardnú ochranu rodiny pri podnikateľských rizikách. Samotný byt, ktorý je dnes vo výlučnom vlastníctve manžela, neviete jednostranne previesť na seba.
Ak by ste sa aj dohodli na darovaní podielu alebo na prevode celého bytu na vás, rátajte s rizikom odporovateľnosti, najmä ak sa to realizuje v čase existujúcich dlhov. Zároveň platí, že byt, ktorý bol vo výlučnom vlastníctve manžela, neviete jednoducho zaradiť do BSM. Riešením býva darovanie podielu, čím vznikne podielové spoluvlastníctvo, nie BSM.
Ak by ste to chceli riešiť hypotékou, napríklad vyplatením manžela kúpnou cenou, banka bude posudzovať vašu bonitu a registre. To, že staré dlhy máte uhradené, môže pomôcť, ale nevyrieši to riziko, že veritelia manžela budú prevod napádať podľa § 42a a nasledujúcich ustanovení Občianskeho zákonníka.
Odporúčam vám čo najskôr, ešte pred akýmkoľvek prevodom, preveriť, či už nie je vedená exekúcia alebo zriadené záložné právo, a to v katastri a prípadne aj v Centrálnom registri exekúcií. Následne je vhodné nastaviť stratégiu. Možnosťou sú splátkové dohody so Sociálnou poisťovňou a so zdravotnou poisťovňou, zrušenie BSM alebo kombinácia týchto krokov. Otázkou je tiež, či dlhy nie sú už premlčané. Podstatná je aj výška dlhov, lebo podľa § 63 ods. 3 Exekučného poriadku platí:
Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur, a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo, a na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr.
Je kúpna zmluva neplatná, ak po zrušení BSM uvádza nadobudnutie do BSM?
Dobrý deň, manželom bolo súdom zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo manželov počas trvania manželstva. Neskôr nadobudli nehnuteľnosti a v kúpnych zmluvách bolo omylom uvedené, že ich nadobúdajú do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Takto sú zapísané aj v katastri nehnuteľností.
Medzi manželmi je zhoda, že v skutočnosti nadobudli nehnuteľnosti do podielového spoluvlastníctva s rovnakými podielmi.
Môže táto skutočnosť zakladať dôvod na vyslovenie neplatnosti predmetných kúpnych zmlúv?
Ak sú zmluvy napriek tomuto omylu platné, dá sa tento nesprávny zápis v katastri napraviť, a ako?
Je možné to riešiť záznamom po doložení rozsudku o zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov, alebo zmluvou o určení spoluvlastníckych podielov medzi manželmi a návrhom na vklad?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
samotná skutočnosť, že po právoplatnom zrušení BSM súdom bola v kúpnych zmluvách „omylom“ uvedená formulácia o nadobudnutí do BSM, spravidla automaticky neznamená neplatnosť kúpnych zmlúv.
Podstatné je, že BSM už v čase kúpy netrvalo, takže manželia po tomto okamihu nadobúdajú majetok spoločným úkonom do podielového spoluvlastníctva.
Tento záver vyplýva aj z toho, že pre posúdenie, či vec patrí/nepatrí do BSM, nie je rozhodujúci zápis v katastri, ale okolnosti nadobudnutia; údaje katastra sú hodnoverné, kým sa nepreukáže opak. Inými slovami: zmluvy môžu byť vecne správne ako kúpa - prevod vlastníctva, len je nesprávne pomenovaný režim nadobudnutia.
Keďže tu ide o nehnuteľnosti nadobudnuté kúpnou zmluvou, preklopenie z BSM na podielové spoluvlastníctvo medzi tými istými osobami bude kataster bude brať ako zmenu zapisovaných údajov o práve, ktorú nevie opraviť iba doložením rozsudku o zrušení BSM, najmä ak je na kúpnej zmluve výslovne uvedené BSM.
Prakticky preto odporúčam preveriť, či sa dá urobiť oprava chyby v katastrálnom operáte; ak kataster vyhodnotí, že nejde len o „technickú chybu“, opravu odmietne. Následne treva uzavrieť medzi manželmi dohodu (zmluvu) upravujúcu ich podiely tak, aby bolo výslovne uvedené, že ide o podielové spoluvlastníctvo v podieloch 1/2 a 1/2, a podať návrh na vklad. Ak by kataster trval na tom, že bez novej listiny nevie zosúladiť stav, je tento vkladový postup najčistejšie riešenie.
Ak chcete, môžem Vám pripraviť zmluvu aj návrh na vklad a posúdiť, či v konkrétnom prípade prejde aj riešenie cez opravu/záznam/.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.