Otázka
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Môj krstný sa rozviedol pred necelými desiatimi rokmi. Mali spolu tri deti a počas manželstva nadobudli spoločný byt. Rozvod nastal po 28 rokoch manželstva. V byte zostala jeho exmanželka a on si vzal hypotéku na vlastný byt, aby nemuseli spolu zdieľať jednu domácnosť. Doposiaľ nemali majetkoprávne vyrovnanie. Nechcel predávať byt ani robiť nič podobné, keďže tam žije jeho dospelý syn s jeho bývalou ženou. Má stále nárok na tento byt? Prípadne, ako by sme mali postupovať? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď alebo akúkoľvek radu. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí, že právoplatnosťou rozsudku o rozvode manželstva došlo k zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov, do ktorého patril aj predmetný byt. Vzhľadom na skutočnosť, že nebol podaný návrh na súd o vyporiadanie BSM po rozvode v lehote do 3 rokov, a ani sa ohľadom bytu patriaceho do BSM nedohodli písomne inak, byt je naterz v podielovom spoluvlastníctve bývalých manželov čo vyplýva z ust. § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka /citujeme/ :
"Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné."
Z otázky vyplýva, že krstný otec chce dosiahnúť vyporiadanie tohoto podielového spoluvlastníctva, kde riešením je odpredať svoj podiel bývalej manželke, prípadne predať alebo darovať synovi, resp. darovať alebo predať podiel na nehnuteľnosti - byte všetkým svojim deťom, prpadne len niektorému z nich. V prípade, že by nedošlo k žiadnej dohode s bývalou manželkou /predaj podielu/, potom riešením je len podanie návrhu na súd o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva.
Podstatné je teda to, čo chce krstný otec - predať alebo darovať. Súhlas bývalej manželky na predaj podielu svojim deťom nepotrebuje, rovnako ani na darovanie, lebo deti v zmysle ust. § 140 v nadväznosti na ust. § 116 Obč. zkonníka sú blízkymi osobami.
Na vyporiadanie podielového spoluvlastníctva odporúčam kontaktovať advokáta.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.