Najčastejšie otázky
Som povinná nahradiť zamestnávateľovi škodu spôsobenú pri práci v splátkach?
na Vami položenú otázku uvádzame, že z pohľadu pracovného práva je kľúčové najprv správne určiť, o aký typ škody ide (či išlo o nedbanlivosť alebo úmysel, a či ste nemali osobitnú zodpovednosť – napr. dohodu o hmotnej zodpovednosti). V bežných prípadoch z nedbanlivosti platí limit náhrady škody – zamestnávateľ môže od…
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ od zamestnanca vymáhať zaplatenie pokuty za predaj cigariet mladistvému?
vo vami uvedenom prípade platia ust. zákona o ochrane nefajčiarov, pričom Slov. obchodná inšpekcia mohla uložiť pokutu za porušenia zákona od 331 € až do výšky 6638 € /§ 10 cit. zákona/. Uvádzame, že váš zamestnávateľ, ktorému pokuta bola uložená, môže sa proti rozhodnutiu Slov. obchodnej inšpekcie aj odvolať.
celá odpoveď ›Musí zamestnanec nahradiť zamestnávateľovi škodu na testovaných lyžiach?
v prípade, že je nepochybné, že poškodenie lyží vzniklo počas Vášho testovania, teda Vašou vinou, zamestnávateľ má nárok na náhradu škody, ktorá zodpovedá cene opravy lyží. Zároveň je nepochybné, že testovanie lyží je súčasťou plnenia Vašich pracovných povinností.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
som v takej situácii: predávam mobilný telefón. Záujemca mi napísal, že chce realizovať obchod cez spoločnosť FedEx a že všetky náklady zaplatí on. Nevysvetlil mi však, že pred tým, ako prístroj dorazí, musím uhradiť FedExu 100 eur za poistenie. Napísal: "Náklady na dopravu sú na mojej strane, ale musíte zaplatiť za poistenie obálky." Pochopila som to tak, že kuriérovi zaplatím tieto náklady a že to bude približne 10 eur. Neuviedol mi, že suma bude taká vysoká a že ju musím uhradiť vopred. Teraz mi vyhrožuje súdom, ak nezaplatím. Má oprávnenosť ma žalovať? Situácia mi pripadá ako pokus o podvod. Ďakujem za pomoc.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, ide o podvod. Nereagovať, neodpisovať a nič neuhradzovať !
Nik Vás žalovať nebude, toho sa nemusíte obávať.
Samotná spoločnosť FedEx upozorňuje na svojej stránke na podvodné emaily : https://www.fedex.com/sk-sk/service-news.html. Kontaktujte tiež v zmyslš inštrukcií spoločnosť FedEx a prepošlite jej email, ktorý ste obdržali na email :abuse@fedex.com.
Som povinná nahradiť zamestnávateľovi škodu spôsobenú pri práci v splátkach?
Dobrý deň,
v práci som spôsobila škodu približne vo výške 50 000. Snažila som sa to vyriešiť, ale nešlo to. Potrebujem z práce odísť, pretože som tehotná. Zároveň som, žiaľ, zadlžená aj kvôli zdedenému dlhu.
V blízkej dobe to chcem oznámiť vedúcej, pretože už nemá zmysel to ďalej prekrývať a moja zadlženosť sa zvyšuje. Dlh chcem uhradiť v plnej výške, ale čas ma súri a neviem, ako ďalej postupovať. Zatiaľ by som vedela platiť mesačné splátky, kým celý dlh nesplatím.
Mám veľký strach. Mám jedno dieťa a ďalšie je na ceste. Nikdy som nebola právne trestaná a nemala som problémy so zákonom. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že z pohľadu pracovného práva je kľúčové najprv správne určiť, o aký typ škody ide (či išlo o nedbanlivosť alebo úmysel, a či ste nemali osobitnú zodpovednosť – napr. dohodu o hmotnej zodpovednosti).
V bežných prípadoch z nedbanlivosti platí limit náhrady škody – zamestnávateľ môže od Vás požadovať najviac štvornásobok Vášho priemerného mesačného zárobku, čo vyplýva z ust. § 186 Zákonníka práce. Tento limit neplatí pri osobitnej zodpovednosti (napr. schodok pri hmotnej zodpovednosti) alebo pri úmyselnom spôsobení škody.
Zamestnávateľ Vám škodu nemôže jednostranne strhávať zo mzdy. Na zrážky nad rámec zákona potrebuje dohodu o zrážkach zo mzdy, inak sa má domáhať náhrady škody štandardne aj súdnou cestou. Zároveň platí, že zamestnávateľ musí preukázať, že škoda vznikla a že ste ju zavinili.
Ak chcete dlh splácať, najbezpečnejší postup je rokovať o písomnej dohode: ak uznáte záväzok nahradiť škodu v určenej sume a dohodnete spôsob úhrady (splátkový kalendár), dohoda musí byť písomná, inak je neplatná. Nič však nepodpisujte v strese a bez kontroly textu – najmä nie uznanie dlhu na celú sumu, ak ešte nie je právne jasné, či a v akej výške za škodu zodpovedáte, lebo v otázke neuvádzate o akú škodu ide, či ste už aj podpísali uznanie náhrady škody.
Ak chcete ukočiť pracovný pomer, potom v zmysle ust. Zákonníka práce môžete podať výpoveď z pracovného pomere, pričom dôvod výpovede môžete, ale aj nemusíte uviesť. Súhlas zamestnávateľa na podanie výpovede z prac. pomeru nepotrebujete. Uvádzame, že ak Váš pracovný pomer ku dńu doručenia výpovede trvá viac ako jeden rok, potom je výpovedná doba 2 mesiace, ktorá začína plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby.
Prakticky Vám odporúčam: pripravte si podklady (čo sa stalo, interné zápisy, inventúry, emaily, pracovnú náplň, či existuje hmotná zodpovednosť), dohodnite si osobné stretnutie s vedúcou/HR a navrhnite splátky až po tom, čo bude škoda riadne vyčíslená a právne odôvodnená. Vzhľadom na skutočnosť, že ohľadom samotnej škody neuvádzate žiadne okolnosti, neodporúčam bez konzultácie s advokátom podpisovať uznanie dlhu, dohodu o splátkach a podobne.
V otázke uvádzate, že ste zdedili dlhy, pričom tu poznamenávam, že v zmysle ust. Občianskeho zákonníka zodpovedáte za dlhy poručiteľa len do výšky hodnoty zdedeného majetku a to až po odúpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom. Je tiež možné, že samotné dlhy sú už premlčané, preto nič veriteľom nepodpisujte bez konzultácie s advokátom.
Poznámka na záver : Tehotenstvo sa oznamuje zamestnávateľovi písomne, najlepšie dopor. podaním/ predložením potvrdenia od lekára, teda nie ústne nadriadenej.
Môžete nás v uvedenej veci kontaktovať.
Môže zamestnávateľ od zamestnanca vymáhať zaplatenie pokuty za predaj cigariet mladistvému?
Dobrý deň, pred vyše pol rokom som neúmyselne predala mladistvému cigarety. Hoci som si vypýtala občiansky preukaz, zle som si vypočítala roky, pričom svoju rolu zohrali aj určité okolnosti. V tom čase môj zamestnávateľ túto situáciu neriešil. Teraz však bývalý zamestnávateľ dostal pokutu vo výške 1000 €, a včera ma kontaktovala majiteľka s požiadavkou, aby som túto sumu zaplatila. Ak to neurobím, chce ma dať exekútorovi.
Môže zamestnávateľ vymáhať od zamestnanca peniaze za takýto prípad? Text je stručný, v prípade potreby rada poskytnem ďalšie informácie. Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platia ust. zákona o ochrane nefajčiarov, pričom Slov. obchodná inšpekcia mohla uložiť pokutu za porušenia zákona od 331 € až do výšky 6638 € /§ 10 cit. zákona/.
Uvádzame, že váš zamestnávateľ, ktorému pokuta bola uložená, môže sa proti rozhodnutiu Slov. obchodnej inšpekcie aj odvolať. Otázkou je v tomto prípade aj to, čo je obsahom uvedeného ropzhodnutia Slov. obchodnej inšpekcie, a teda či zamestnávateľovi nebola uložená pokuta aj za iné resp. ďalšie porušenia uvedeného alebo iného zákona.
Pokiaľ ide o vašu zodpovednosť za uvedenú pokutu, náhradu škody môže od vás zamestnávateľ vymáhať len v prípade, že pokutu aj uhradí. Teda na základe telef. rozhovoru od zamestnávateľa nie ste ovinná pokutu ako náhradu vzniklej škody uhradiť.
Podľa ust. § 186 Zákonníka práce platí :
"(1) Zamestnanec, ktorý zodpovedá za škodu, je povinný nahradiť zamestnávateľovi skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. (2) Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok."
Odporúčam v uvedenej veci žiadať od zamesntávateľa, aby vám poslal predmetné rozhodnutie SOI a doklad o úhrade z jeho strany. Následne by ste sa mohli brániť tým, že nejednali úmyselne, ale škoda vznikla z vašej strany z nedbanlivosti.
Musí zamestnanec nahradiť zamestnávateľovi škodu na testovaných lyžiach?
Dobrý deň, pracujem v požičovni lyží a bežnou praxou u nás je, že zamestnanci môžu vo voľnom čase testovať lyže, aby sme vedeli lepšie poradiť klientom a získali vlastnú skúsenosť s výbavou. Ide o lyže, ktoré firma nevlastní – sú zapožičané od dodávateľa na sezónu na účely testovania a výpožičiek klientom. Počas jedného z týchto testovaní som na lyžiach lyžoval, spadol som a následne boli lyže poškodené. Nešlo o úmyselné ani nezodpovedné konanie a podľa mňa nedáva zmysel, že by mohli byť úplne zničené bežným pádom. Napriek tomu som hneď nahlásil, čo sa stalo, a otvorene priznal, že k poškodeniu došlo počas môjho testovania.
Teraz odo mňa zamestnávateľ žiada úhradu 500 €, čo vnímam ako neprimerané, najmä vzhľadom na to, že som konal v dobrej viere, v rámci bežnej a tolerovanej praxe a nešlo o porušenie pravidiel. Prosím o váš názor na moju zodpovednosť v tejto situácii. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
v prípade, že je nepochybné, že poškodenie lyží vzniklo počas Vášho testovania, teda Vašou vinou, zamestnávateľ má nárok na náhradu škody, ktorá zodpovedá cene opravy lyží. Zároveň je nepochybné, že testovanie lyží je súčasťou plnenia Vašich pracovných povinností. Iná by bola situácia, ak by ste si ich ako súkromná osoba požičali na lyžovanie vo Vašom voľnom čase a tak by Vám vznikla škoda.
Vo Vašej otázke nepíšete, aká výška škody vznikla v porovnaní s požadovanou náhradou 500 Eur. V tom prípade nie je z našej strany možné posúdiť, či požadovaná náhrada je, alebo nie je primeraná.
Skutočnosť, že ste konali tak, ako ste konali, sa nazýva pojmom nedbanlivosť. Pri škode vzniknutej z nedbanlivosti je zamestnávateľ oprávnený požadovať od zamestnanca náhradu najviac do výšky štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku.
Podľa § 186 ods. 2 Zákonníka práce, "Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ požaduje od zamestnanca, nesmie u jednotlivého zamestnanca presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. Toto obmedzenie neplatí, ak ide o osobitnú zodpovednosť zamestnanca podľa § 182 až 185 alebo ak bola škoda spôsobená pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných látok alebo psychotropných látok."
Z vyššie uvedeného vyplýva, že požadovaná náhrada škody zo strany zamestnávateľa voči Vašej osobe je oprávnená. Skúste zamestnávateľa požiadať o splátkový kalendár, či odloženie splatnosti náhrady.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.