Bezplatná právna poradňa

Nadobúdanie majetku v období po zrušení BSM a pred rozvodom

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Bude manžel dediť moju nehnuteľnosť nadobudnutú po zrušení BSM?

z otázky vyplýva, že nehnuteľnosť nebude patriť do BSM. V prípade úmrtia platí však ust. § 473 Obč. zákonníka : "(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. (2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň. Čítala som o zrušení BSM. S bývalým manželom sme si BSM zrušili v roku 2001. Nezostavili sme dohodu, ani sme si majetok nevyporiadali súdnou cestou. Rozviedli sme sa až v roku 2014. Znamená to, že nemáme vysporiadané BSM a všetko je spoločné, vrátane toho, čo som nadobudla až do rozvodu? Ako je to s obdobím od roku 2001 do 2014? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, 

Občiansky zákonník upravuje aj situácie, v ktorých je možné zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov súdom ešte počas trvania manželstva. Takéto prípady sú upravené napr. v § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka - po získaní podnikateľského oprávnenia jedným z manželov či v § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka - závažné dôvody, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva odporovalo dobrým mravom.

Situáciu, ak dôjde k zrušeniu bezpodielového spoluvlastníctva ešte počas trvania manželstva a do troch rokov od jeho zrušenia nedôjde k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ho na návrh podaný do troch rokov od zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva nevyporiada súd, upravuje § 149 ods. 4 Občianskeho zákonníka.

Podľa vyššie uvedeného ustanovenia nastáva uplynutím troch rokov od zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva nevyvrátiteľná právna domnienka. Podľa tejto domnienky platí, že hnuteľné veci, ktoré patrili do bezpodielového spoluvlastníctva manželov si vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich tieto veci užíval pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti. O ostatných hnuteľných veciach, ktoré výlučne neužíval žiadny zo spoluvlastníkov a o všetkých nehnuteľných veciach, ktoré patrili do bezpodielového spoluvlastníctva platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že spoluvlastnícke podiely oboch manželov sú rovnaké. Preto aj vo Vašom prípade, keďže k vyporiadaniu nedošlo dohodou ani súdnym rozhodnutím na návrh podaný do troch rokov od zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva platí, že k vyporiadaniu došlo uplynutím času zo zákona. 

Čo sa týka obdobia po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov do rozvodu, vzhľadom na to, že Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo manželov už bolo zrušené, všetok majetok nadobúdal každý z manželov do svojho výlučného vlastníctva. 

Bezplatná právna poradňa
Právnik online

JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát na vyporiadanie BSM a spoluvlastníctva

4,9 zobraziť 8 299 recenzií
4,9 (8 299)
  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

  • Terézia E.
    Terézia E.

    15. novembra

    Mozem vrelo odporucit, vybrala som si platenu odpoved ohladom majetkového po rozvode, prisla o den skor ako som ocakavala, plne..

    recenzie

Bude manžel dediť moju nehnuteľnosť nadobudnutú po zrušení BSM?

Dobrý deň, počas trvania manželstva nám bol súdne zrušený bezpodielový spoluvlastnícky majetok (BSM). Plánujem kúpiť nehnuteľnosť, ktorej budem výlučným vlastníkom. Môže môj manžel v prípade mojej smrti uplatniť na túto nehnuteľnosť nejaké právo, konkrétne v rámci dedičského konania? Máme dve dospelé deti.

Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie

Dobrý deň, 

z otázky vyplýva, že nehnuteľnosť nebude patriť do BSM.

V prípade úmrtia platí však ust. § 473  Obč. zákonníka :

"(1) V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom.

(2) Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomci."

T.j. : Keďže nehnuteľnosť nebude patriť do BSM, manžel v prípade Vášho úmrtia bude mať nárok na podiel na nehnuteľnosti vo výške 1/3 z celku. Obč. zákonník však nevylučuje dohodu dedičov aj inú ako podľa zákonného dedenia.

Podľa ust. § 482 Obč. zákonníka platí :

"(1) Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou.

(2) Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli."

Riešením ak by ste nechceli, aby nehnuteľnosť nadobudol manžel v dedičskom konaní, resp. ani podiel na nej, je spísať závet, kde nehnuteľnosť ako celok odkážete svojim deťom. Rovnako však aj v tomto prípade je dohoda dedičov možná.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.

JUDr. Milan Ficek, LL.M., advokát
Vyporiadanie majetku
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát pre majetkové vyporiadanie