Najčastejšie otázky
Má manželka pri rozvode nárok na investície z darovaných peňazí?
finančné prostriedky, ktoré ste získali ako dar, sú považované za váš výlučný majetok, nie za súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pokiaľ ide o investície, ak ako výlučný vlastník týchto peňazí uskutočníte investície, výnosy z nich sú podľa zákona spoločné (patria do BSM) a nie sú výlučným…
celá odpoveď ›Bude auto kúpené z darovaných peňazí rodičov súčasťou BSM pri rozvode?
vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že ak synovi darujete peniaze, ide o dar výlučne v jeho prospech a preto ako darované peniaze a následne kúené motorvé vozidlo nemôžu patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo vyplýva z ust. § 143 Občianskeho zákonníka. Ak syn za daorvané peniaze kúpi osobné motorvé…
celá odpoveď ›Môže exekútor postihnúť darovanú nehnuteľnosť vo výlučnom vlastníctve manželky dlžníka?
Váš dotaz sa týka možného napadnutia majetku manželky exekútorom v prípade darovacej zmluvy. Podľa § 143 Občianskeho zákonníka (OZ) do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) nepatria veci získané darom.
celá odpoveď ›Dá sa darovaný dom zapísať do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?
z otázky vyplýva, že ste vydatá. Ak ste dom dostali na základe darovacej zmluvy výlučne vo váš prospech ako obdarovanej, potom je dom vo vašom výlučnom vlastníctve.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, darovali sme dcére rodinný dom, v ktorom máme s manželom právo na dožitie ako vecné bremeno. Dcéra s deťmi žije a pracuje v zahraničí a nemá trvalý pobyt na Slovensku. Máme možnosť zmeniť vecné bremeno na bezpodielové spoluvlastníctvo, aby sme mohli napríklad podať žiadosť o dotáciu na obnovu domu a podobne? Máme ešte jednu dcéru, ale tá nemá deti. Je možné byť vecným bremenom a zároveň aj bezpodielovým spoluvlastníkom rodinného domu? Ak áno, aký je postup pri vybavovaní bezpodielového spoluvlastníctva? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, E.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste rodinný dom darovali dcére. Súčasne bolo zriadení vecné bremeno vo Váš prospech ako darcov spočívajúce v práve doživotného bývania.
Vzhľadom na okolnosť, že Vy nie ste vlastníkmi rodinného domu, dom nemôže byť vo Vašom bezpodielovom spoluvlastníctva manželov. Aby dom bol opätovne v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov museli by ste ho od Vaše dcéry ako obdarovanej kúpiť.
Druhou možnosťou je, aby Vám dcéra spätne darovala dom, ktorý bude vo Vašom podielovom spoluvlastníctve v dohodnutých podieloch.
Pokiaľ ide o dotácie na obnovu rodinných domov, touto problematikou sa naša poradňa nezaoberá. O dotáciu však musí žiadať vlastník domu.
Má manželka pri rozvode nárok na investície z darovaných peňazí?
Dobrý deň, pred troma rokmi mi kamarát daroval darovacou zmluvou päťkrát finančnú hotovosť, ktorú som následne previedol k brokerovi a investoval do akcií. Tento rok som zistil, že mi je manželka neverná a chcem sa rozviesť. Chcel by som vedieť, či bude mať manželka nárok na finančné prostriedky z tejto investície. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
finančné prostriedky, ktoré ste získali ako dar, sú považované za váš výlučný majetok, nie za súčasť bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). Pokiaľ ide o investície, ak ako výlučný vlastník týchto peňazí uskutočníte investície, výnosy z nich sú podľa zákona spoločné (patria do BSM) a nie sú výlučným vlastníctvom.
V prípade rozvodu by vaša manželka nemala právny nárok na tieto prostriedky ale na investície áno.
Bude auto kúpené z darovaných peňazí rodičov súčasťou BSM pri rozvode?
Dobrý deň, chcem sa vás opýtať: Keď darujeme synovi peniaze na kúpu auta darovacou zmluvou, kde je uvedené, že peniaze sú určené na kúpu auta s tým, že darovaná suma sa započítava do jeho podielu budúceho dedičstva po jeho rodičoch. Bude takto nadobudnuté auto súčasťou BSM jeho manželstva v prípade rozvodu? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že ak synovi darujete peniaze, ide o dar výlučne v jeho prospech a preto ako darované peniaze a následne kúené motorvé vozidlo nemôžu patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, čo vyplýva z ust. § 143 Občianskeho zákonníka.
Ak syn za daorvané peniaze kúpi osobné motorvé vozidlo, a použije výlučne darované peniaze, a nie aj peniaze z BSM, teda motor. vozidlo by bolo drahšie ako darované peniaze, potom aj osobné motorové vozidlo nepatrí do BSM.
V prípade, že by došlo k rozvodu manželstva, predmetné motorové vozidlo nebude predmetom vyporiadania BSM, lebo doň nepatrí.
Môže exekútor postihnúť darovanú nehnuteľnosť vo výlučnom vlastníctve manželky dlžníka?
Dobrý deň,
chcela by som sa spýtať, či je potrebné urobiť bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM), ak svokor daroval svokre darovacou zmluvou nehnuteľnosť a svokor bude mať čoskoro exekúciu. Môže exekútor napadnúť majetok manželky dlžníka, ak sa neurobí BSM, alebo je to výlučne jej vlastníctvo a svokor s tým nemá nič spoločné?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
Váš dotaz sa týka možného napadnutia majetku manželky exekútorom v prípade darovacej zmluvy. Podľa § 143 Občianskeho zákonníka (OZ) do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) nepatria veci získané darom. Ak svokra dostala nehnuteľnosť darovacou zmluvou od svokra, táto nehnuteľnosť bude výlučne jej vlastníctvom a nie súčasťou BSM. Tu je otázne, ako sa stal vlastníkom svokor.
V prípade exekúcie, pohľadávka veriteľa len jedného z manželov môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená aj z majetku patriaceho do BSM podľa § 147 ods. 1 OZ. Teda, ak nehnuteľnosť nepatrí do BSM a je výlučným majetkom manželky, exekútor ju nemôže napadnúť.
Ak to bolo tak, že mali zrušené BSM a uzatvorili dohodu o prevode podielu na svokru darovacou zmluvou alebo zmluvou o zrušení BSM, tak tá zmluva je v 3 ročnej lehote napadnuteľná, ak sa zbavoval majetku za účelom, aby predišiel exekúcii na tento majetok.
Dá sa darovaný dom zapísať do bezpodielového spoluvlastníctva manželov?
Dobrý deň, dostala som darom dom. Chcem ho zapísať do Katastra nehnuteľností do BSM. Ako sa to dá urobiť?
Odpoveď advokáta na majetkové vyporiadanie
Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste vydatá. Ak ste dom dostali na základe darovacej zmluvy výlučne vo váš prospech ako obdarovanej, potom je dom vo vašom výlučnom vlastníctve.
V otázke uvádzate, že chcete, aby dom patril do bezpodielového spoluvlastníctva. Uvádzame, že toto právne nie je možné ani na základe dohody s manželom prípadne na základe notárskej zápisnice o rozšírení bezpodielového spolvlastníctva manželov, lebo táto zápisnica sa môže týkať len vecí, ktoré nadobudnete v budúcnosti, a teda nie spätne /vy už vlastníkom domu ste teraz/. Manželovi však môžete darovať podiel na dome na základe darovacej zmluvy.
Trápi vás "Darovacia zmluva a BSM" a chcete pomôcť?
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na majetkové vyporiadanie, najmä na vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, rozdelenie nehnuteľností a majetkové spory medzi bývalými manželmi alebo spoluvlastníkmi. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.